27 bin ton atık, 5 yılda 255 bin ağaç kurtardı

Kağıthane Belediyesi tarafından ilçe genelinde başlatılan 'Geri Dönüşüm' çalışmalarıyla 27 bin ton atık toplanarak 5 yılda 255 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2015 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
27 bin ton atık, 5 yılda 255 bin ağaç kurtardı

Osmanlı döneminde kağıt üretiminin yapıldığı alan olduğu için ismi Kağıthane olan ilçede 11 yıl önce başlatılan geri dönüşüm ve çevre seferberliği meyvelerini vermeye devam ediyor. İlk önce belediyede ayrıştırma tesisi kurarak projeyi hayata geçiren Kağıthane Belediyesi, son yıllarda ise bu konuda yatırımlarını ve hizmetleri hızlandırdı.

Yapılan çalışmalarla birlikte 5 yılda toplam 27 bin ton atık toplandığını belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Günlük toplanan atık miktarı 14-17 ton arasında değişiyor. En çok kağıt ve karton atıklar toplanıyor. Atık türlerine göre yüzde 70 kağıt-karton, yüzde 15 plastik, yüzde 10 Metal ve yüzde 5 de cam atık topluyoruz. Çevre Eğitim Projesi kapsamında öğrencilere de bu konuda eğitim veriyoruz. Amacımız çevreye daha duyarlı bir nesil yetiştirmek ve geri dönüşüme karşı olan bilinci arttırmak" dedi.

5 YILDA 255 BİN AĞAÇ KURTARILDI

Geri dönüşüme kazandırılan 27 bin ton atığın yaklaşık 15 bin tonluk, büyük kısmını kağıt atıklar oluşturuyor. Kullanılmış kağıtların tekrar geri dönüştürülmesiyle ise bir çok ağaç da kesilmekten kurtarılmış oluyor. 1 ton kağıt atık 17 ağacı kurtarırken, Kağıthane'de son 5 yılda toplanan 15 bin ton kağıt atıkla tam 255 bin ağaç kurtarılmış oldu. 255 bin ağaç ise yaklaşık olarak 105 bin metrekarelik (10 Hektar) bir ormana tekabül ediyor. Bir yetişkin ağaç yılda 50 metreküp su üreterek kuraklığı önlerken, aynı zamanda toprağın ölümü demek olan erozyonu da engellemiş oluyor. Yatırımların artmasıyla birlikte ayrıştırılan atık miktarının da her yıl bir önceki yıla göre giderek fazlalaştığı Kağıthane'de, bu miktarın artmasına sebep olan faktörlerden biri olarak da öğrencilere ve velilere verilen çevre eğitimleri gösteriliyor.

ÇEVRE EĞİTİM PROJESİ İLE TEMELDEN ÇÖZÜM

2004 yılından beri ilk ve orta öğretim okullarında 'Çevre Eğitim Projesi' kapsamında öğrencilere ve velilere verilen eğitim, geri dönüşüm konusunda özellikle çocukların temellerini sağlam atmayı hedefliyor. Öğrencilerin yanı sıra, velilerine de verilen eğitim de halk bilinçlendirilerek, projeye sahip çıkılması isteniyor.

İlçede geri dönüşüm macerası ise sokakta başlıyor. Öncelikle Kağıthane Belediyesi tarafından vatandaşlara mavi poşetler dağıtılıyor. Daha sonra vatandaşların biriktirdiği ambalaj Atıkları (Kağıt-Karton, Plastik ve Metal) belirli günlerde toplama araçlarıyla düzenli olarak toplanıyor. Vatandaştan toplanan atıklar ise belediyenin ayrıştırma tesisine gelerek türlerine göre ayrıştırılıp balyalanıyor. Buradaki atıklar ise geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Geri dönüşüm tesisleri ise bu atıkları tekrar üretimde kullanarak, hem çevreye verilen zararı azaltmış oluyor, hem de ekonomiye katkı sağlıyor.

Her gün çevreye hiç düşünmeden fırlattığımız çöpler doğaya zarar vermesinin yanı sıra binlerce yıl boyunca da kaybolmadan doğada bulunmaya devam ediyor. Bir cam şişe 4 bin yıl boyunca doğada kaybolmazken, pet şişe ise 400 yıl boyunca doğada bulunmaya devam ediyor. Çevreye zarar vermesinin yanı sıra görüntü kirliliği de oluşturan atıkların geri dönüştürülerek çevreden temizlenmesi ise hem ülkenin hem dünyanın geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber