Sezer, Ombudsmanlık Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ekim 2006 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önce veto ettiği Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası'nı yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderirken, bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer'in Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası'nı Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği belirtilerek, ?Sayın Cumhurbaşkanı, Yasa'nın kimi kurallarının iptali için Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açacaklarını ifade etmişlerdir" denildi. Sezer, daha önceki veto gerekçesinde özetle şunları dile getirmişti:

?ANAYASA UYGUN MU ÖNCE ONU İNCELEMEK LAZIM"

Sezer, ?Her şeyden önce anayasal sistemin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bağlı bir Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına elverişli olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir" dedi. Devlet organlarının Türk Ulusu adına egemenliği kullanırken karmaşa yaratılmaması ve düzenin bozulmaması için, tüm çağdaş parlamenter demokrasilerde olduğu gibi, erkler ayrılığı ilkesi benimsendiğini vurgulayan Sezer, ?yürütme organının, siyasal niteliği ile hükümeti, teknik niteliği ile de ?idare'yi kapsadığını" ifade etti.

?ANAYASA TBMM'YE BU YETKİYİ VERMİYOR"

?Anayasal sistem, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bağlı, "idare"nin eylem, işlem, tutum ve davranışlarını inceleyip, araştıran bir kurum oluşturulmasına olur vermemektedir" diyen Sezer, ?Öte yandan, yasamanın yürütmeyi denetlemesi, yalnız siyasal denetimi kapsamakta ve denetim yolları Anayasa'nın ?Yasama' bölümünün 98-100. maddelerinde düzenlenmektedir. Bunun dışında, TBMM Başkanlığı'na bağlı bir Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulması Anayasa'ya göre olanaklı değildir" dedi.

?TBMM'NİN KAMU GÖREVLİSİNİ SEÇME-ATAMA GÖREVİ-YETKİSİ YOK" Sezer, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun başdenetçi ve denetçilerinin TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek olmalarını da eleştirerek, TBMM'nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 87. maddesinde tek tek sayıldığını ve TBMM'nin bunun dışına çıkmasının olanaklı görülmediğini bildirdi. KDK Başdenetçi ve Denetçilerinin TBMM tarafından seçilmesinin de Anayasa'nın TBMM'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 87.maddesi açısından incelenmesi gerektiğini ifade eden Sezer, ?Görüldüğü gibi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev ve yetkileri 87. maddede tek tek sayılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu görev ve yetkilerin dışına çıkması olanaklı görülmemektedir. ? Anayasa'nın bu maddesinde ve diğer maddelerinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kamu görevlilerini seçme ya da atama görev ve yetkisi veren açık bir kural bulunmamaktadır" dedi.

?DOĞAL VE ZORUNLU BİR İLİŞKİ BULUNMALI"

Anayasa Mahkemesinin Sayıştay ile ilgili olarak aldığı iptal kararını da anımsatan Cumhurbaşkanı Sezer, ?Anayasa Mahkemesi'nin bu kararında; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev ve yetkilerinin Anayasa'nın 87. maddesinde tek tek sayıldığı, bu görev ve yetkiler arasında yasama dışındaki organlara üye seçme görev ve yetkisinin bulunmadığı, böyle bir görev ve yetkinin yasa ile verilmesinin de ancak, o organla Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında anayasal sistemden kaynaklanan bir ilişkinin olması durumunda Anayasa'ya uygun görülebileceği kabul edilmiştir" dedi. Anayasa'da kamu denetçiliği konusuna ve bu denetimi yapacak organa ilişkin özel bir düzenlemenin bulunmaması ve Anayasa'da, TBMM'ye KDK'nın Başdenetçi ve denetçilerini seçmek görevinin verilmemiş olduğunu anımsatan Sezer, ?Türkiye Büyük Millet Meclisi ile adı geçen Kurum arasında, Anayasa Mahkemesi'nin yukarıda değinilen kararında söz edildiği gibi, anayasal sistemden kaynaklanan doğal ve zorunlu bir ilişki bulunmadığı açıktır" dedi. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber