İstihdam fazlası personelden Araştırmacı olarak atananlara ilişkin Danıştay Kararı

Haber Giriş : 24 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karar metni Forum ziyaretçimiz "hukuk devleti" tarafından bizlere gönderilmiştir. Aynen yayımlıyoruz.

Aşağıdaki karara ilişkin görüş alış verişi için Forum bölümü İFP kategorisini kullanabilirsiniz.

T.C. DANIŞTAY BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2003/2470

Davacı ve yürütmenin durdurulmasını isteyen: (isim saklıdır)
Karşı Taraf_____;
1- Devlet Personel Başkanlığı o ANKARA
2- Karayolları Genel Müdürlüğü - ANKARA
Vekili; H- Melike Erdoğan - Aynı Adreste
3- T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü - ANKARA Vekilleri; Av. Pervin Çeçen, Av. Hatice Güney, T.C. Ziraat Bankasi A.Ş. Genel Müdürlüğü Özlük İşleri Daire Başkanlığı Tandoğan/ANKARA

lsteğin Ozet : Ziraat Bankası A.Ş.'de Teknik Müdür Yardımcısı (Otomasyon Yazılım) o!arak görev yapmakta iken istihdam fazlası personel olacak belirlenen davacı Karayollan Genel Müdürlüğü emrine araştırmacı olarak atanmasına ilişkin işlemle, bu iş!emlerin dayanağı olan ve 13.3.2002 tarihli, 24694 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "4046 Sayılı Kanun Çerçevesinde İstihdam Fazlası Personelin Diğer Kamu ve Kuruluşlarına Nakledilmesine ilişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Tebliğ'in ve kendisinden 325.000.000.- lira tazminatın geri ıstenmesine ilişkin işlemin iptalini, bu işlemler nedeniyle yoksun kaldığı parasal hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesini ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

Danıştav_Tetkik Hakimi ._: Mahmut Ersert

Düşüncesi________;Yürütmenin durdurulması isteminin davacının atandığı görev yönüyle ve maaş farklarının kesilmesine ilişkin işlem yönünden kabulü, Tebliğin iptali istemi yönünde ise reddi gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay .Savcısı_____; Mehmet Akkaya

Düşüncesi :Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince davalı idarelerin birinci savunmalarının geldiği görülerek işin gereği düşünüldü:

Davacı Ziraat Bankasi A.Ş. de Teknik Müdür Yardımcısı (Otomasyon Yazılım) olarak görev yapmakta iken 4603 sayılı Yasanın geçici 1/3. maddesi hükmü gereğince istihdam fazlası olarak belirlendikten sonra, 4046 sayılı Yasanın 22. madde hükmüne göre Karayolları Genel Müdürlüğü emrine Araştırmacı olarak atanmasına ilişkin işlem ile 13.3.2.002 günlü, 24694 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğin ve kendisinden 325.000.000.-TL tazmınatın geri istenmesine ilişkin işlemin iptalini, yoksun kaldığı özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesini ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

4603 sayılı yasanın geçici 1. maddesinin (3) numaralı fıkrasının 4743 sayılı Yasanın 6/A maddesi ile değişik şeklinde, 'Bankalarda 31.12.2002 tarihinden sonra özel hukuk hükü-mlerine tabi olmayan personel çalıştırılamaz. Yeniden yapılandırma sürecinde bankaların yönetim kurullarınca gerek özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılmak üzere kendisine sözleşme teklif edilen ancak özel hukuk hükümlerine göre çalışmayı kabul etmeyen gerekse özel hukuk hükümlerine göre çalışması uygun görülmeyip sözleşme imzalanmayan personel, bankaların yönetim kurullarınca Devlet Personel Başkanliğına bildirilir.
Devlet Personel Başkanlığı kendisine bildirilen personel listelerini en geç kirkbeş gün içerisinde ( özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç) tespit edeceği kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarını sağlamak üzere ilgili kurum veya kuruluşa gönderir, İlgili kurum ve kuruluş bildirimin ulaştığı tarihten başlayarak en geç beş işgünü içinde bu personelin atanmalarım yaparak atamalara ilişkin bilgileri Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili bankalara bildirir. Atama tarihi itibariyle personelin bankalarla ilişiği kesilmiş sayılır. Personelin atandığı kurumda 'fiilen göreve başlayacağı tarihe kadar geçen sürede her türlü mali ve sosya! hakları bankalarca karşılanmaya devam olunur. Bu fıkrada hüküm bulunmayan hallerde 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi hükümleri uygulanır." kuralına yer verilmiştir.

4046 sayılı Yasanın personelin diğer yerlere naklini düzenleyen 22. maddesiyle personelin durumuna uygun kadro ve pozisyonun bulunduğu kamu kurum veya kuruluşunu belirleyerek atama teklifinde bulunma yetkisi Devlet Personel Başkanlığına verilmiştir. Devlet Personel Başkanlığının kendisine tanınan bu yetkiyi kullanırken, bir başka deyişle, personelin atanacağı kamu kurum veya Kuruluşunu tespit ederken atanacak personelin kadro ve pozisyonunu gözönünde bulundurması ve kadro yapısı yönünden bu kişinin atanabileceği bir kurum ya da kuruluşu belirledikten sonra atama teklifinde bulunması gerekmektedir.


Olayda. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi istatistik ve Matematik bölümü mezunu olan davacı çeşitli kurumlarda görev yaptıktan sonra 6 7.2001 tarihinde Ziraat Bankası Sistem Servisleri Müdürlüğünde Teknik Müdür Yardımcısı (Otomasyon Yazılım) olarak göreve başladığı, bu görevine 19.7.2002 tarihine kadar devam ettiği. 20.7.2002 tarihinde istihdam fazlası personel olarak belirlenerek aynı görevle Genel Müdürlük emrine alındığı, davacının teknik müdür yardimcılığı görevinde bulunduğu dikkate alınmadan ve diğer kamu kurum ve kuruluşların olanakları araştırılmadan Karayolları Genel Müdürlüğü emrine Araştırmacı olarak atandığı anlaşılmakta olup, bu atama işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Öte yandan, 4046 sayılı Yasanın 4971 sayılı Yasanın 5. maddesi ile değişik 22. maddesinin 2 fıkrasında. nakle tabi personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarında Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum vs kuruluşların (özelleştirme kapsam; ve/veya programındaki kuruluşlar hariç) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yaplıabilir. Bu personelden 399 sayışıı Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar İle burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri araştırmacı unvanı kadrolara yapılır, 4971 sayılı Yasanın geçici 1. maddesinde ise; bu Kanunun yürürlük tarihinden önce 4046 sayılı Kanunun 22'nci maddesine göre Devlet Personel Başkanlığınca atama teklifi yapılmış olmakla birlikte kurum ve kuruluşlarca tekemmül ettirilmeyen atama işlemleri hakkında da 4046 sayılı Kanunun bu Kanunla değiştirilen 22'nci maddesi hükümleri uygulanır denilmekte ise de, davacının atanma işleminin bu Yasanın yürürlüğe girmesinden önce tesis edildiği anlaşıldığından, işlemin tesis edildiği tarih itibariyle davacının yapmış olduğu görevler ve ünvanı dikkate alınarak eşdeğer bir göreve atanması gerektiği açıktır.

Öte yandan, davacının istihdam fazlası personel olarak atandıktan sonra 4603 sayılı Yasa uyarınca önceden almakta olduklan maaş ve diğer özlük haklarının ödenmesi gerekmekte olup, davacının maaşından kesilen farkların iadesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemde de isabet bulunmamaktadır.

Davacının 13.3.2002 günlü, 24694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "4046 sayılı Kanun Çerçevesinde İstihdam Fazlası Personelin Nakledilmesine ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in yürütülmesinin durdurulması istemine gelince;
Olayda 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 4001 sayılı Yasa ile değişik 27. maddesinin 2. fikrasında sayılan koşullar gerçekleşmemiş olduğundan anılan Tebliğe iiişkin yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 13.3.2002 günlü, 24694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ yönünden yürütmenin durdurulması isteminin reddine, davacının Karayolları Genel Müdürlüğü ernrine Araştırmacı olarak atanmasına ilişkin işlemle, maaş farkının geri alınması yolundaki işleme ilişkin olarak yürütmenin durdurulmasına, 7.11.2003 tarihınde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan Üye Üye Üye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber