Tiyatroculara göre, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı Annan Planı`ndan farksız

Haber Giriş : 13 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) Başkanı Orhan Kurtuldu, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı`nın Devlet Tiyatroları için ``Annan Planı`ndan farksız olduğunu`` söyledi.

Türkiye Yazarlar Sendikası`nın (TYS) 30. Yıl etkinlikleri çerçevesinde, Cumhuriyet Kitap Kulübü`nde ``Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı`nın Ödenekli Sanat Kurumlarımıza Olası Etkileri`` konulu bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan Kurtuldu, sanatçıların sağlık, eğitim gibi alanlarda söz sahibi olmadığını belirterek, bu anlamda sanatla ilgisizkurumların da sanat kurumları üzerinde söz sahibi olmaması gerektiğinisavundu.

Tasarının ``acemi bir anlayışla hazırlandığını`` ileri süren Kurtuldu, ``Tasarının yasalaşmasının bedelini Devlet Tiyatroları en kısa zamanda ödeyecektir. Bu tasarı, Devlet Tiyatroları için Annan Planı`ndan farksızdır. Tasarının yasalaşmasıyla, burada da geleceği siyasilerin iki dudağı arasında olacak, özgürlüğünü yitirmiş sanat kurumları bulunacaktır`` diye konuştu.

Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS) İstanbul Temsilcisi Atsız Karaduman da Devlet Tiyatroları`nın, 1949 yılında çıkarılan 5441Sayılı Kanun ile yönetildiğini hatırlatarak, bu kanun uyarınca, DevletTiyatroları`nın hiçbir kurumun etki edemediği özerk sanat kurumları olduklarını söyledi.

Karaduman, söz konusu tasarıyla Devlet Tiyatroları`nın mahalli idarelere bağlanma olasılığı bulunduğunu ifade ederek, ``Bizim 3 `olmazsa olmazımız` var. Bunlar mali, idari ve sanatsal özerkliktir. Bunların olmadığı Devlet Tiyatroları`nın yaşama şansı yok`` dedi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber