TİM Başkanı: Bu yıl ihracatı otomotiv ve tekstil sektörü sırtladı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi kilogram başına ihracatını % 47.5 artışla 4.82 dolara çıkaran elektronik sektörü dikkat çekti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Temmuz 2016 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİM Başkanı: Bu yıl ihracatı otomotiv ve tekstil sektörü sırtladı

Yavuz BARLAS

FETÖ/PDY terör örgütüne bağlı bir grup askerin darbe girişimi başlattığı cuma gecesi İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) yarı yıl değerlendirme toplantısındaydık. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi sunumu yapıp sorulara yanıt verdikten sonra toplantı çıkışında, yaşanan vahim gelişmelerle ilgili ilk haberler düşmeye başlamıştı. Başkan dahil herkes telefonlarına sarılmış neler olduğunu anlamaya çalışırken, ilk dakikalarda gelen her haber salondaki herkesi tedirgin etmişti. Belki de ekonomideki pozitif beklentilerle ilgili konuştuklarımızın pek bir anlamı kalmamış, içinden çıkılmaz bir kaosa doğru sürüklenecektik. Neyse ki böyle olmadı ve aradan geçen 6 günün ardından bu toplantıda öne çıkan değerlendirmeleri aktarma imkanı bulduk.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak-haziran döneminde yüzde 2 azalan ihracatın yılın ikinci yarısı artışa geçmesini beklediklerine dikkat çekerek "Temmuz ayında ihracat, Ramazan Bayramı tatili sebebiyle eksi gelecek. Benzer şekilde eylül ayında da Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması, eylül ihracatımızın eksi gelmesine sebep olabilir. İhracatın yıl sonunda yüzde 5 artışla 150 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu yıl ihracatı otomotiv ve hazırgiyim sektörü sırtladı. Otomotivde yüzde 16, hazırgiyimde yüzde 12 artış var. Kilogram başına en yüksek bedelle ihracat yapan iki sektör; 22.4 dolar ile savunma ve havacılık sektörü ve 16 dolar ile hazır giyim sektörü oldu" dedi. Toplantıdaki sunuma göre bana kalırsa en önemli nokta kilogram başına ihracatta dünyada markalarımızın olduğu, söz sahibi olduğumuz bir sektörün öne çıkmasıydı. O da elektrik elektronik. Kilogram başına ihracatını yüzde 47 artışla 4.82 dolara çıkaran sektör belli ki fiyatını artırabilmiş, daha katma değerli ürün satmış. O sektörün ardından en azından fiyat kırmak zorunda kalmamış olan diğer ana bir gemi de 16 dolarlık kilogram ihracatıyla hazırgiyim.

'KRİZDE İHRACATÇI İYİ AKSİYON ALDI'

Büyükekşi'nin dikkat çektiği noktalar şöyle:

- AB'ye ihracat 2009 yılında yüzde 38.5'e düştüğünde AB haricindeki Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihracatımızı yüzde 36'ya çıkarmıştık. Bu yıl AB'ye ihracat yine yüzde 49.3'e çıktı. Türk ihracatçısı kriz dönemlerinde nasıl bir aksiyon alacağını artık biliyor.

-İngiltere AB'den çıkana kadar ikili ticarette değişim beklemiyoruz. Ancak hem İngiltere'nin hem de AB'nin büyüme oranları bu yıl ve 2017'de yavaşlayacak. AB ve İngiltere ekonomilerindeki zayıflama ihracatımızı olumsuz etkileyebilir.

- Rusya'ya ihracat ilk yarıda yüzde 60 düşerek 764 milyon dolar oldu. Yılın geri kalanında ihracatın yüzde 20 düşüş ile 2.2 milyar dolar olmasını öngörüyoruz.

'YEŞİL PASAPORTLU İHRACATÇI 50 BİN BULUR'

İhracatçılara yeşil pasaport verilmesine ilişkin ise Büyükekşi, 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firmalar olarak bakıldığında bu kapsamda yaklaşık 63 bin firma arasından 12 bin ihracatçı olduğunu ve toplamda 50 bin yeşil pasaport verilmesini beklediklerini söyledi.

IRAK NASIN DÜŞTÜ?

Terör endişesi ile Iraklıya vize, ihracatı sert düşürdü. Büyükekşi, "Bir dönem gelenlerin 3'te 1'inin terörist şüphesi olduğu bize iletildi. Özel evrakla iş için gelenle diğerlerini ayırmaya çalışıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber