Denizli'de aile hekimliğinde eğitmen kıyağı iddiası

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'de 25 Aralık'ta pilot olarak uygulanmaya başlanacak Aile Hekimliği ile ilgili tartışmalar bitmedi. Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Akşık, aile hekimliğinin, kayırmalarla skandala dönüştüğünü öne sürerek yargıya başvurdu

Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş'ın kendisinin atamasını Denizli Devlet Hastanesi'nden 13 No'lu Sağlık Ocağı'na, Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Gündoğdu'nun Denizli Devlet Hastanesi'nden Verem Savaş Dispanseri'ne, Dr. Hakkı Yıldız'ın Çameli Devlet Hastanesi'nden Üçler Sağlık Ocağı'na yaptırarak avantajlı konuma geçtiği iddialarının ardından, Sağlık Müdürlüğü'nde şube müdürlerinin ve yakınlarının eğitmen olarak seçilip hizmet puanlarının yükseltildiği de öne sürüldü.

Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Akşık, hiçbir kritere uyulmadan 5'i Sağlık Müdürlüğü'nde şube müdürü ve personel 19 eğitmenin özenle seçildiğini ve yıllarca elde edemeyecekleri biçimde, hizmet puanlarının yükseltildiğini öne sürdü. Dr. Akşık, konuyla ilgili Denizli İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını belirterek, "Aile hekimliği uygulaması tam bir skandala, adam kayırmaya ve kanunlara karşı hileye ve görevi suistimale dönüştü" dedi.

Eğitmen kıyağının yanı sıra aile hekimliği uygulamaları, atamalar ve döner sermaye kriterleri için de Denizli İdare Mahkemesi'ni dava açtıklarını söyleyen Denizli Tabip Odası Başkanı Hasan Akşık, şunları söyledi:

"Aile hekimliği uygulamasında en büyük suistimal eğitmen seçimlerinde gerçekleştirilmiştir. Bakanlık yönetmelik değişikliği yaparak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve aile hekimliği eğitimi alarak sertifika sahibi olan tabiplere her bir eğitim için 1000, il dışı 1500 puan eklemesi getirildi. Bunun üzerine hiçbir kritere uyulmadan eğitim verecek olan 19 kişi özenle seçildi ve sertifika almaları sağlandı. Bu 19 kişinin 5'i Sağlık Müdürlüğü'nde şube müdürü ve personel. Biri ise Sağlık Müdür Yardımcısı Ahmet Gündoğdu'nun eşi Sinem Gündoğdu. Diğer isimler ise Sağlık Müdürlüğü yönetiminin yakın çevrelerinden özel olarak seçildi. Dr. İbrahim Ök'ün hizmet puanının eğitmenlikle 7 binden 20 bine çıkması da çok anlamlı. Bir doktorun hizmet puanının 7 binden 20 bine çıkması için 13 yıl çalışması gerekir. Böyle özel bir liste oluşturmak için eğitmenliğe başvuran birçok kişi geri çevrildi. Eğitmen olan isimler köyde, kasabada uzun yıllar hizmet vermiş olan onlarca doktor arkadaşın önüne birkaç ay gibi kısa bir sürede geçti."

Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Akşık, eğitmen seçimiyle Sağlık Müdür Yardımcısı Ahmet Gündoğdu'nun eşi Sinem Gündoğdu Baştürk'ün hizmet puanı 12 bin 164'ten 21 bin 664'e, Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Bülent Kurtuluş'un puanının 17 bin 335'ten 21 bin 335'e, Sağlık Müdürlüğü İdari ve Mail İşler Şubesi personeli Dr. Abdülaziz Ünal'ın puanının 16 bin 16'dan 23 bin 16'ya, Ana Çocuk Sağlığı Şubesi Üreme Sağlığı Sorumlusu Dr. Figen Özerdem'in puanının 14 bin 331'den 24 bin 331'e, Acil Hizmetler Şube Müdürlüğü'nde görevli Dr. İsmail Sayar'ın puanının 16 bin 207'den 24 bin 707'ye, Sağlık Ocakları Şube Müdürlüğü'nde görevli Dr. Tokay Emer'in puanının 20 bin 544'ten 24 bin 64'e yükseldiğini söyledi. Dr. Akışık şöyle konuştu:

"4- 5 yıllık hekimler kadrolarında bırakılıp il merkezinde tutulurken, çocuğunu bir özel okulda burslu olarak okutan 13500 hizmet puanlı bir şehit eşi, kadın meslektaşımız şehre 75 kilometre uzaklıktaki Kıralan'a gönderildi. Yine benzer şekilde 26000 hizmet puanına sahip bir meslektaşımız sadece odamızın genel sekreterliğini 4 yıl süreyle yapmış olması nedeniyle sözleşmeli hekim çalıştırılan Gözler Beldesi'ne tayin edildi. 20 binin üzerinde hizmet puanına sahip, çocuklarında hidrosefali hastalığı olan evli iki meslektaşımız Çardak'ta görevlendirilirken, kendilerinden çok daha düşük puanlı meslektaşlarımız il merkezinde görevlendirildi."

Dr. Akışık, aile hekimliğinin Denizli'de kayırmalarla skandala dönüştüğünü söyledi. Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. Eğitmenlerin, Denizli'ye gelen Sağlık Bakanlığı eğitim koordinatörü tarafından belirlendiğini söyleyen Dr. Taş, "Bu iddialar asılsız. Listeyi biz hazırlamadık, kimseyi de kayırmadık. Eğitmen listesini biz değil bakanlık belirledi. Listede benim tanımadığım birçok doktor var. Sağlık Müdür Yardımcısının eşi olmak suç mu? Çalışmış, eğitmenliği hak etmiş" diyerek suçlamalara yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber