Başesgioğlu: Vatandaş sıkıntı yaşamasın diye erteledik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Ve Soysal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'na önem verdiklerini bildirdi.

Taşköprü Belediye Başkanı Hasan Altan'ın kızının düğüne katılmak üzere Kastamonu'ya gelen Bakan Başesgioğlu Polisevi'nde bugün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yaklaşık 3,5 yıldır üzerinde çalıştıkları Sosyal Güvenlik Reformu'nun Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddelerinin iptal edildiğini hatırlatan Bakan Başesgioğlu, Hükümet olarak yürürlük tarihini 1 Temmuza ertelediklerini belirterek, böyle bir kararın zorunlu hale geldiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını beklediklerini ifade eden Başesgioğlu, ?Bir kısım maddeleri iptal edilmiş, bir takım maddeleri yürürlükte olan Sosyal Güvenlik Reformu'nun ertelenme kararı nedeniyle kargaşaya mahal vermemek için vatandaşların hizmet alımında sıkıntı yaşamaması için erteleme kararı aldık. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekliyoruz. Karar yayınladıktan sonra iptal edilen maddelerle ilgili bir düzenleme yapıp yapamayacağımızı göreceğiz? dedi.

Hükümet olarak bu reforma büyük önem verdiklerini dile getiren Bakan Başesgioğlu, şöyle konuştu:

?Mutlaka yeniden bir çalışma yapacağız ve çalışmalarla ilgili sosyal tarafları dahil edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi onlarla birlikte düzenlemeyi yapacağız. Hükümet olarak Sosyal Güvenlik Reformu'na çok önem veriyoruz. Ülkemizin geleceği için yapılması gereken önemli bir reformdur. Hem ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılar hem bütün nüfusumuzu kapsamaması nedeniyle finansman açıkları nedeniyle bütün bunları ortadan kaldıracak, gelecek nesillere sağlıklı, sürdürülebilir sosyal güvenlik yapısı bırakmak istiyoruz. Bu ana kadar önemli adımlar da atıldı. Bu yasa ile tek çatı dediğimiz, BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığı'nı birleştiren kurumsal yapı gerçekleşti. Herhangi bir iptal konusu olmadığı için üç kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında faaliyetlerine devam ediyor. Yine iptal edilmeyen diğer maddeler de kesinleşmiş oldu. Bu önemli konuda önemli bir mesafe kat ettik. Bizim arzumuz 1 Ocakta yürürlüğe girmesiydi.?

?REFORM HEDEFİNDEN VAZGEÇMEDİK?

Sosyal Güvenlik Reformu'nun ertelenmesinin uluslararası platformda Türkiye'nin durumunu nasıl etkileyeceği şeklindeki bir soru üzerine konuşan Bakan Başesgioğlu, şu görüşleri dile getirdi:

?Sosyal Güvenlik Reformu Meclisten çıktığı zaman uluslararası camiada taktirle karşılandı. Örneğin Türkiye'nin kredi notu yükseldi. Ülke riski açısından faydası oldu. Ülkede, Sosyal Güvenlik Reformu'nu yapmak dışarıdaki çevreler açısından oldukça önemli. Çünkü uluslararası camiada Sosyal Güvenlik Reformu yapmanın ne kadar zor olduğunu herkes biliyor. Fransa ve Almanya bunu yaşadı ve gördü. Türkiye'de sadece emeklilerle ilgili değil, Genel Sağlık Sigortası, sosyal yardım ve hizmetlerde bu kadar köklü bir değişime yurt dışından büyük bir ilgi geldi. Bu bizim kredi notumuza, finansal yapımıza da yansıdı. Türkiye'ye bir prestij sağladı. Bunu içeriye ve dışarıya söylüyoruz. Biz reform hedefinden vazgeçmedik.?

Reformun hükümetlerinin şahsi meselesi olmadığını belirten Başesgioğlu, ?Hükümet bundan hiçbir siyasi rant beklemiyor. Seçime giden bir ülkede bu kadar zor bir işe el atmak gerçekten cesaret işidir. Bu konuda hükümetin cesaretini kırmak yerine, Hükümeti daha teşvik etmek lazım. Bu Hükümet olsun, başka Hükümet olsun mutlaka yapılması lazım. Yıllardır gündemde olan bir konu. Her hükümet programında, kalkınma programında yer almış bir reformdur. Ama zor olduğu için maalesef Meclisten geçirme şansı olmamıştır. İlk defa güçlü bir iktidar, siyasi istikrar olması nedeniyle, Sosyal Güvenlik Reformu Meclisten geçti. Önümüzde 6 ay var. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı ışığında gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışacağız? dedi.

SEÇİM ÖNCESİ ZOR

Bu tür yasaları seçim baskısı olmadan, siyasi tansiyonun düşük olduğu zamanda çıkarmanın daha uygun olduğunu söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ?Seçim baskısının olduğu dönemde görüşmek daha zordur. Popülizme kaçma ihtimali var. Bu işte popülizme kaçarsanız esas maksadınıza ulaşamazsınız. Bu sadece bugün için değil 40 sene sonrası düşünülen, gelecek nesillere ilişkin bir düzenleme. 2007 seçimlerinin olması bu tasarı için biraz zor. Ama olabildiğince seçim baskısından uzak, siyasi popülizme kaçmadan bunu yapmak istiyoruz. 2007 Temmuzunda değerlendireceğiz? diye konuştu.

BEKLENTİM 1 OCAKTI

Sosyal Güvenlik Reformu'nun 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girmesini beklediğini, ancak bazı maddelerin iptali nedeniyle ertelendiğini söyleyen Bakan Başesgioğlu, şunları kaydetti:

?Benim beklentim, 1 Ocakta yürürlüğe girmesiydi. İptal kararı da netice itibariyle yüksek mahkeme kararıdır. Kararları bizimle örtüşse de, örtüşmese de bağlayıcıdır. Başka kanun yolu yoktur. O çerçeve içinde saygıyla karşılıyoruz. Benim şahsi meselem değildir. Tabii ki ülkemizde Sosyal Güvenlik Reformu'nun hayata geçmesi, tüm vatandaşlarımızın sosyal güvenlik hizmetlerini eşit bir şekilde alması, güçlü bir sosyal güvenlik yapısı bütün milletimiz için faydalıdır. Yani bu ülkede güçlü sosyal güvenlik olursa o toplumsal dayanışmanın güçlü olduğu, vatandaşın devletten memnun olduğu, devlete muhabbetinin arttığı bir sistem demektir. Vatandaş, devlet kapısına gelip sosyal devletin şefkatini bulamazsa muhabbet kesilir. Bu da birliğimizi bozar. Sosyal Güvenlik Reformu bizim birlikte yaşamamızın, toplumsal barışının harcıdır. Bu harcı ne kadar sağlam yaparsak o kadar iyi olur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber