Yargıtay, avukata atılan dayağa 'işkence' dedi

Avukat Muammer Öz'ün iki polis tarafından dövülüp burnunun kırılmasına ilişkin dava dokuz yıl sonra 'işkence suçu' olarak kabul edildi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, dayağın işkence kapsamına girdiğini kaydederek, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesini kararlaştırdı. Yargıtay kararının ardından, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada iki polis memuru hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2016 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargıtay, avukata atılan dayağa 'işkence' dedi

İstanbul Üniversitesi'nin avukatlığını yapan Muammer Öz, 29 Temmuz 2007'de ağabeyi, yengesi ve amcasının çocuklarıyla Moda'da piknik yaparken, polis Bülent Okumuş ve Uğur Yıldırım tarafından önce parkta yumrukla, ardından polis aracından çıkarılan sopayla dövülmüştü. Polis Okumuş, Avukat Öz'ün küfrettiğini ve gömleğinin düğmesini kopardığını iddia etmişti.

Her iki polise de "kasten yaralama, hakaret" suçlarından 1 yıl 11 ay 5 gün hapis cezası verilmişti. İki ceza, sanıkların, "geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde" bulundurularak ertelenmişti.

İKİ DAVA BİRLEŞTİRİLDİ

Avukat Öz ise kendisi hakkında açılan "görevli memura mukavemet" davasından beraat etmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, polislerin 'ölçü dışı' kuvvet kullanıp kullanmadıklarının belirlenmesi için iki davanın birleştirilmesi gerekirken bu yola başvurulmadığını belirterek, kararı bozdu. İki dava, İstanbul Anadolu 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi. Dava yeniden görülmeye başlandığında Öz'ün burnunda kırık olduğunu gösteren grafilerin dosyadan kaybolduğu ortaya çıktı. Avukat Öz, Çapa Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Servisi'ne başvurarak, filmleri tekrar aldı ve mahkemeye sundu.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin tıbbi muayenesine göre "burnunda hassasiyet ve ödem olduğu", İstanbul Tıp Fakültesi Acil Cerrahi Servisi'nde çekilen kafa grafisine göre de "burunda kırık tespit edildiği" ifade edildi. Şiddet sonrası Öz'ün psikiyatrik tedavi gördüğü ve 11 ay boyunca ilaç kullandığı anlatıldı. Raporda, bu şiddetin Öz'ün sağlığı ve algılama yeteneğini basit tıbbi müdahale ile giderilmeyecek ölçüde bozduğu vurgulandı. Bu bulgulara göre Öz'e işkence yapıldığı kaydedildi.

Bu rapor, İstanbul Anadolu 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan dava dosyasına sunuldu. Hakim Ahmet Ekmekçi de rapora göre suçun işkence kapsamına girdiği ve davaya ağır ceza mahkemesinin bakması gerektiğini belirterek, görevsizlik kararı verdi ve dosyayı bir üst mahkemeye gönderdi. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dayağın işkence değil, yaralama olduğunu savunarak, görevsizlik kararını reddetti. Ve davaya bakılacak mahkemeye karar verilmesi için dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Daire, oybirliğiyle verdiği kararında, Öz'e işkence yapıldığı sonucuna vararak, davaya İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilmesini kararlaştırdı.

İSMAİL SAYMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber