Diyanet 500 Kısmi Zamanlı Geçici İmam - Hatip alacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karar Sayısı : 2006/11528

Ekli ?Diyanet İşleri Başkanlığı Taşra Teşkilatında Kısmi Zamanlı Geçici İmam - Hatip Görevlendirilmesine İlişkin Karar?ın yürürlüğe konulması; Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanan Devlet Bakanlığının 8/12/2006 tarihli ve 2072 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasına göre, Bakanlar Kurulu'nca 27/12/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATINDA KISMİ ZAMANLI GEÇİCİ İMAM-HATİP GÖREVLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1 ? (1) Bu Karar, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı camii ve mescitlerde din görevlisi ihtiyacının karşılanması amacıyla, 2007 yılı içerisinde 11 ayı geçmemek üzere, 500 kişinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasına göre, kısmi zamanlı geçici imam-hatip statüsünde çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar ile ödenecek ücretlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Dayanak

MADDE 2 ? (1) Bu Karar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Kısmi zamanlı geçici imam-hatiplerin seçim esasları

MADDE 3 ? (1) Bu Karar uyarınca istihdam edilecek kısmi zamanlı geçici imam-hatiplerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinde belirtilen şartların yanı sıra imam-hatiplik yeterlik belgesine sahip olmaları şarttır.

(2) İmam-hatipler öğrenim durumu bakımından öncelik sırasına göre;

a) İlahiyat fakültesi mezunları,

b) İlahiyat meslek yüksek okulu veya ilahiyat ön lisans mezunları,

c) Hafızlık belgesine sahip imam-hatip lisesi mezunları,

ç) İmam-hatip lisesi mezunları,

arasından Diyanet İşleri Başkanlığınca seçilirler.

(3) Ayrıca, özel önem arz eden cami ve mescitlere imam-hatiplikte yeterliği Diyanet İşleri Başkanlığınca tespit edilenlerden de atama yapılabilir.

(4) Yukarıda belirlenen öğrenim durumu itibarıyla geçici imam-hatip ihtiyacının karşılanamaması durumunda Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek öğrenim durumuna göre geçici imam-hatip çalıştırılabilir.

Haftalık çalışma süresi

MADDE 4 ? (1) Bu Karar çerçevesinde kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak geçici imam-hatipler için haftalık çalışma süresi yedi iş günüdür.

(2) Bu maddenin uygulanmasında, her beş vakit namaz bir iş günü olarak hesaplanır.

Ödenecek ücret

MADDE 5 ? (1) Bu Karar çerçevesinde görevlendirilecek personele bir öğretim günü için ödenecek brüt ücret 35 YTL dir.

(2) Ödemeler, ilgililere görevin yapılmasını müteakiben her ayın 15'inde yapılır. Hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıst olarak hesaplanan ücret ayrılma tarihini izleyen üç iş günü içinde ödenir.

(3) Bu ödemeler sosyal güvenlik mevzuatına göre kişiden yapılacak kesintiler ile gelir ve damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz.

Kısmi zamanlı geçici imam-hatiplerin yetki ve sorumlulukları

MADDE 6 ? (1) Kısmi zamanlı geçici imam-hatiplerin yetki ve sorumlulukları imam-hatip kadrolarına atanmış olan memurların yetki ve sorumlulukları ile sınırlıdır.

Suç sayılan fiil ve hareketler

MADDE 7 ? (1) Çeşitli kanun, tüzük ve yönetmeliklerde Devlet memurları için suç sayılan fiil ve hareketler kısmi zamanlı geçici imam-hatipler için de geçerlidir.

Kısmi zamanlı geçici imam-hatiplerin çalıştırılacağı yerler

MADDE 8 ? (1) Kısmi zamanlı geçici imam-hatipler, bir yıl içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek azami 11 aylık bir süre için çalışmayı kabul ederler. İl ve ilçe müftülüklerince ihtiyaca göre belirlenen görev yerlerinde çalıştırılırlar. Bunların görev yerleri gerektiğinde gerekçe gösterilerek görev yaptıkları il içerisinde değiştirilebilir.

Sözleşmenin feshi

MADDE 9 ? (1) Bu Kararın 3 üncü ve 7 nci maddelerinde belirtilen şartları taşımadıkları, sözleşme hükümlerine uymadıkları veya görevlerinde başarısız oldukları tespit edilen kısmi zamanlı geçici imam-hatipler, il/ilçe müftülüklerince uyarılabileceği gibi sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedilebilir. Ayrıca, taraflar bir ay önceden yazılı ihbar ile sözleşmenin feshini isteyebilirler.

Sözleşmenin feshi halinde tazminat hakkı

MADDE 10 ? (1) Hizmet sözleşmesinin feshinde ihbar, kıdem veya sair adlar altında herhangi bir tazminat ödenmez.

Görevlilerin sorumlulukları

MADDE 11 ? (1) Kurumda ilgili görev için yeteri kadar kadrolu personel bulunmasına rağmen geçici personel istihdam edilmesi ya da geçici personele görev yaptığı hizmet günü sayısına tekabül eden ücretten fazla ödeme yapılması halinde sorumluluk müteselsilen mutemet, şef, şube müdürü ve il/ilçe müftüsüne aittir. Bunlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılır.

Başka iş yapma yasağı

MADDE 12 ? (1) Bu Karar kapsamında kısmi zamanlı geçici imam-hatip olarak çalıştırılacaklara bu görevleri dışında başka bir iş verilemez.

Sözleşme ücreti dışında ücret ödenmemesi

MADDE 13 ? (1) Kısmi zamanlı geçici imam-hatip olarak çalıştırılanlara sözleşmede yer alan ücret dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelerine bu yolda bir hüküm konulamaz.

Sosyal sigortaya tabi olma

MADDE 14 ? (1) Kısmi zamanlı geçici imam-hatipler, sosyal güvenlik mevzuatı yönünden 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabidir.

İzinler

MADDE 15 ? (1) Kısmi zamanlı geçici imam-hatiplerin isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde 2 gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde her olay için 3'er gün ücretli mazeret izni verilir.

(2) Ayrıca, bir hizmet yılında, resmi sağlık kuruluşları tarafından verilen sağlık raporları kapsamında kullanılan sağlık izinlerinde azami 5 hizmet gününe tekabül eden ücret ödenir. Sağlık izinlerinin bu süreyi aşması halinde, aşan kısım için herhangi bir ücret ödenmez.

Sözleşme süresi ve vize işlemleri

MADDE 16 ? (1) Kısmi zamanlı geçici imam-hatiplerin sözleşme süresi, 11 ayı geçmemek üzere bir hizmet yılı ile sınırlıdır. Bu şekilde çalıştırılacakların tip sözleşme örneklerinin Maliye Bakanlığına vize ettirilmesi zorunludur. Vize işlemi yapılmadan sözleşme yapılamaz ve herhangi bir ödemede bulunulamaz.

Yürürlük

MADDE 17 ? (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 ? (1) Bu Kararı Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber