Sabit telefonda faturalar kabarırsa gerekeni yaparız

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ocak 2007 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un şehirlerarasını ucuzlatırken, şehiriçi konuşmalardan alınan ücreti artıran tarifesiyle ilgili tartışmalara Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım Telekom'un yeni tarifesi için faturaya bakarak değerlendirme yapılabileceğini söyledi.

Piyasada tekel durumundaki şirketlerin tarifelerine zam yaparken 'izin' almak zorunda olduklarını ifade eden Yıldırım, gerekli değerlendirmeyi vatandaşın faturasının artıp artmadığına bakarak yapacaklarını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı kanuni yükümlülüğü altındaki sektördeki düzenlemelere imza atıyor. Binali Yıldırım, "Biz toplama bakarız. Vatandaşın düzenlemeden önceki faturası, aynı konuşma oranında daha yüksekse bu vatandaşın aleyhinedir, düşükse lehinedir." ifadesini kullandı.

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği'nin 18. Olağan Genel Kurulu'na katılan Bakan Yıldırım, Türk Telekom'un yeni fiyat tarifelerine yönelik yaşanan tartışmalara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Kendileri için Telekom ve Turkcell'in aynı olduğunu belirterek, "Benzer özelliklere sahip iki şirket de piyasanın hakim işletmecisidir. Dolayısıyla bunlar tarife düzenlerken kurumdan izin almak mecburiyetindedir. Diğerleri için bu zorunluluk yoktur. Neden? Çünkü küçükleri korumaya yönelik bir tedbirdir. Fiyat artıran bir anlamda kendi ayağına kurşun sıkar. Vatandaş da buna göre gereğini yapar." dedi.

Telsim ve Avea'nın girişimleriyle cepte numara esaretine son verecek değişiklikte sona gelindi. Sektör çevrelerine göre ise Turkcell buna pek istekli davranmıyor. Yıldırım ise 'cep'te numara taşınabilirliğine ilişkin, "Her düzenlemenin bir altyapısı vardır. 'Numara taşıyoruz' demekle olmaz. Bir kararlılığımız var, vazgeçmemiz söz konusu değil. Erteleme de gündemde değil, ama hazırlık çalışmaları bir zaman alacak. Telekomünikasyon Kurumu bunun buradaki değişimleri elektronik ortamda takip eden bir merkez oluşturacak." açıklamasında bulundu. Türk insanının yeniliklere çok açık olduğunu, çabuk kullanıp benimsediğini belirten bakan, yerli şirketlerin montaj ve lisanslı üretimle yetinmemesini istedi. Yıldırım, "Ülkemizi tüketim elektroniğinde büyüyüp bu cihazlarla fiyaka yapar konumdan kurtarmalıyız. Cep telefonu üreticisi diğer ülkelere 40 milyar dolar gönderdik. Bu, bizim için ders olmalıdır. Bunların alınmasını engelleyemeyiz. Yapmamız gereken, insanların taleplerini karşılarken ülke yararına hangi katma değeri sağlayacağımızın altyapısını oluşturmaktır. Biz bu cihazları yapamaz mıyız, el âlemden neyimiz eksik? Okumuş, genç dinamik nüfusumuz var, bilgi birikimimiz var. Kamu idarecilerinin bilinenden şaşmamak gibi alışkanlıkları vardır, işin kolayına kaçarlar. Ama bu yanlıştır, bu, ülkeye hizmet değildir. Hizmet, kendi ürününüzü geliştirmekle, katma değerli ürünleri desteklemekle olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber