Ne kadar usta o kadar istihdam

Türkiye'nin değerli taş kesimi işinde potansiyelinin arttırılması hedefleniyor. İstihdam ve ihracata büyük katkı sağlayacak atölyelerle ilgili hazırladıkları raporu hükümete sunacaklarını belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, "Bu sayede 100 bin kişiye istihdam sağlarız. 10 milyar dolar da ihracat yaparız" dedi. İşler, kalkınmaya örnek olabilecek değerli taş kesim atölyelerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulmasını da önerdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Aralık 2016 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ne kadar usta o kadar istihdam

Değerli taş kesimi ustalarının sayısı gittikçe azalıyor. Türkiye'de parmakla gösterilebilecek kadar az olan atölye ve usta sayısının artırılması için harekete geçen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, değerli taş kesimi atölyelerinin çoğalması için hazırladıkları raporu hükümete sunacakları bilgisini verdi. Kurmayı planladıkları değerli taş kesimi atölyeleriyle kadın-erkek her kesimden 100 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacaklarını belirten İşler, "Denenmiş ve ayakları yere basan bir proje. Dünyada bu konuda bir boşluk var. Bu boşluğu da değerlendirebileceğimiz bir dönemdeyiz. 2 milyar dolar mücevherli taş piyasasının yaklaşık olarak yüzde 70'ini ithal ediyoruz. Buradan 10 milyar dolar ihracat yapabiliriz" dedi. İşler, değerli taşların pırlanta, zümrüt, yakut gibi madenlerden oluştuğuna da değindi.

GÜNEYDOĞU'YA ATÖLYE ÖNERİSİ

İşler, Türkiye'nin dört bir köşesinde değerli taş atölyelerini kaldırabilecek potansiyelin olduğuna vurgu yaptı. Güneydoğu Anadolu'da değerli taş kesim atölyeleri inşa edilerek, bölgesel kalkınmaya destek olunabileceği önerisinde bulunan İşler, "Hükümetin bölgesel kalkınma desteklemelerine örnek olabilecek taş kesim atölyeleri Güneydoğu'da kurulursa hem ülke hem de bölge kalkınır" ifadesini kullandı. İşler, son yıllarda istihdam odaklı çalışmaların arttığını belirterek, "2023 yılı hedefine ulaşmak için bu istihdam alanlarını genişletmek lazım. Bu proje gerçekleşirse; yurt dışına giden döviz miktarı da azalacak, taşı ülkemizde keseceğiz. Hükümetin imalata verdiği desteği artırmasını istiyoruz" dedi.

DEĞERLİ TAŞ KESİMİ TÜRKİYE'DE OLACAK

Başkan Norayr İşler, 30 yıl önce vergisel düzenlemeyle değerli taş kesim işine başlayan Hindistan'ın şimdilerde 1 milyon 650 bin kişiye istihdam sağladığına dikkat çekti. Hindistan'ın iç piyasa hariç 50 milyar dolar ihracat yaptığını anlatan İşler, şunları kaydetti: "Bu konuda Güney Afrika ile işbirliği yaptık. Orada bir protokol imzaladık. Taş kesimi ve makineleşmeyle ilgili İsrail ile konuşup, Ermenistan'dan taş ustalarıyla görüştük. Biz burada ham maddeyi alıp keseceğiz."

Dünyanın talebi 15 milyar dolar

İstanbul Kuyumcular Odası'nın paylaştığı rapora göre; dünya genelinde 15 milyar dolar civarında bir ham taş talebi var. Buna karşın parlatılmış taş talebinin ise 20 milyar dolar seviyelerinde olduğu biliniyor. Talep çoğunlukla tüketici piyasalarındaki gelişmelerinden etkileniyor. Çin ve Hindistan'daki ekonomik büyüme bu ülkelerdeki parlatılmış taş kesimini artırıyor.

Altın satışında yüzde 70 artış

Norayr İşler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine altın satışlarında şu anda yüzde 70'lik bir artış olduğunu kaydetti. TL hareketini desteklediklerini belirten İşler, şöyle devam etti: "Türkiye güçlü bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. TL'nin değerinin aşağı inme gibi bir durumu olamaz. Çok ciddi olayları atlattık. Ona rağmen beklenen kötü sonuçlar olmadı."

Mesude Demirhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber