YÖK, istatistik oyunları ile Başbakanı yanılttı

Haber Giriş : 05 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), meslek liseleri konusunda hazırladığı raporda istatistik oyunları yaparak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm kamuoyunu yanılttı.

YÖK'ün hazırladığı 'Ünivesite Giriş Sınavında Meslek Lisesi ve Genel Lise Mezunlarına Uygulanan Farklı Katsayılar Nedeniyle Ortaya Çıkan Durumun Değerlendirilmesi' başlıklı raporda meslek liselerinde okuyan öğrenci sayılarında azalma olmadığı sadece imam hatip liselerinde düşüş gözlendiği ifade ediliyor. Oysa üniversiteye giriş sisteminin değiştiği 1998 yılında tüm liseler içinde genel liselerin oranı yüzde 54, meslek liselerinin oranı yüzde 46 iken 2003-2004 eğitim öğretim yılında bu oran genel liseler için yüzde 69, meslek liseleri için yüzde 31 olarak gerçekleşti. Oranlar dikkate alındığında meslek lisesi öğrenci oranlarının yüzde 15'lik kayıp yaşadığı görülüyor. Oysa YÖK, oranlar yerine sadece öğrenci sayıları ile karşılaştırma yapıyor.

YÖK'ün kamuoyunu yanılttığı diğer bir nokta da meslek lisesi öğrencilerinin 4 yıllık lisans programlarına girebildiği yönündeki iddiaları. YÖK raporunda bunun doğru olmadığı ifade edilerek ?Üniversite kapıları meslek lisesi mezunlarına hiçbir zaman kapanmamıştır." deniyor. 2003 yılı itibarıyla 8 bin 274 meslek lisesi öğrencisinin lisans programlarına girdiği ifade ediliyor. Ancak meslek liseleri arasında 4 yıllık lisans programlarına girenler arasında 6 bin 206 kişinin Anadolu öğretmen liselerinden geldiği belirtilmiyor. İmam hatip lisesi öğrencilerinin alanları dışında programları kazanabildiğini de ifade eden raporda? İHL öğrencilerinin başta iktisat, hukuk ve öğretmenlik gibi lisans programlarına yerleştirilmeleri bunun en yeni örneğidir.? deniyor. Oysa eski mezunlarla birlikte 60 bin civarında İHL çıkışlı aday 2003 yılında ÖSS'ye girdi ve bunlardan 13 bin 108'i bir üniversiteyi kazandı.

Dikkatle incelendiğinde bunların 7 bin 106'sının 2 yıllık ilahiyat yüksekokulları da dahil olmak üzere Açık Öğretim Fakültesi olduğu görülüyor. 944 kişinin ilahiyat fakültelerine girebildiği gözlenirken devlet üniversiteleri bünyesinde bir kişinin bile hukuk veya tıp fakültelerine yerleşmediği ortaya çıkıyor. Geçen yıl hukuk fakültelerini kazanan 45 imam hatip çıkışlı öğrencinin 36'sı Kıbrıs'taki paralı özel üniversitelere, 9'u ise vakıf üniversitelerine girebilmiş. İHL öğrencilerinden 30'u öğretmenlikle ilgili bölümlere girebilirken bunların yarıya yakını Kıbrıs'ı kazandı gözüküyor. İmam hatip lisesi öğrencilerinin diğer alanlarda programlara girebiliyor diye ifade edilenlerin yüzde 95'ini paralı vakıf üniversiteleri ve Kıbrıs'taki paralı üniversiteler oluşturuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber