Bu liselerin öğrencileri için üniversite bir hayal

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Şubat 2007 07:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Diyarbakır'ın en yoksul ilçelerinden Hani'de kızların kara çarşafın karalığından kurtulmalarının tek yolu üniversiteye gitmek. Ancak onlar için üniversiteyi kazanmak, ailelerini okumaya ikna etmelerinden de zor. Çünkü liselerinin yetersiz koşullarıyla çok geriden başlıyorlar yarışa. ÖSYM'nin '2006 ÖSS Sonuçları Kitabı' Hani Lisesi'nin değişmez kaderini bir kez daha gösteriyor. Okul, geçen yıl olduğu gibi 2006'da da hiçbir öğrencisini üniversiteye yerleştiremedi. Oysa 54 öğrenci büyük ümitlerle girmişti sınava.

Büyütmek için tıklayınız

Öte yandan 'Başarısız'lık doğudaki illerle sınırlı değil. Türkiye'nin üç büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir'de de kimi okullar hiçbir öğrencisini üniversiteye yerleştirememiş, kiminin üniversiteli yaptığı öğrenci sayısı ise bir elin parmaklarını geçmiyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin(ÖSYM) hazırladığı 'Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2006-ÖSS Sonuçları Kitabı' Türkiye'nin eğitim manzarasını daha yakından gösteriyor.

'Öteki Türkiye'nin hali

Tüm okulların sınava giren ve kazanan öğrenci sayısını ve puan ortalamalarını veren istatistikler, okulların başarıları düzeyini gösteriyor. Aslında rakamların gösterdiği sadece matematiksel bir hesapla varılan başarı ya da başarısızlık değil. Rakamlar, bazı okullardaki eğtimin ve fiziksel koşulların yetersizliği, yoksulluğun ipuçlarını da veriyor. Yaklaşık 2 bin tarım işçisi öğrenciye sahip olan Adıyaman 2006 ÖSS'de durumu pek parlak olmayan illerden biriydi.

'Sıfırcı'lıktan kurtulanlar

Öğrencilerinin pamuk işçiliği yaptığı, kilometrelerce yol yürüyerek sınıfa ulaştığı Samsat Lisesi'nden 2005'te bir öğrenci üniversiteye yerleşebilmişti. 2006'da ise iki kişi üniversiteyi kazandı. Öğrencilerinin daha okul bitmeden tarım işçisi olarak çalışmaya başladığı ve geçen yılı öğretmen eksikleriyle geçiren Hilvan Lisesi bu yıl 'sıfırcı'lar listesinden çıktı. Hilvan Lisesi'nden sınava giren 82 öğrenciden ikisi dört yıllık bir bölüm kazandı. Eğitim şartları diğer bölgelere göre daha yetersiz olan ve Türkiye'nin en başarısız illeri içinde yer alan Ardahan, Şırnak ve Hakkâri'de okulların üniversiteye yerleştirdiği öğrenci sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber