Kamuda ödenek israfının önüne 'barkod'la geçilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Mart 2007 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf genelgesini geçen sene bir ay önceye alarak 250 milyon YTL daha az harcayan Maliye Bakanlığı, ilginç bir uygulamaya daha imza atıyor.

Bakanlık, kamu kurumlarındaki gereksiz harcamaları engellemek için 'barkod' sistemine geçiyor. 18 Ocak'ta 'Taşınır Mal Yönetmeliği'nin çıkarılmasının ardından, Muhasebat Genel Müdürlüğü, ürünlerin 'kod listesi'ni çıkardı. Önümüzdeki günlerde Resmî Gazete'de yayınlanacak düzenlemeye göre tüm kamu kurumlarında bulunan bilgisayar, telefon, kalem, silgi, defter, masa, sandalye, fotokopi kâğıdı, televizyon ve klima gibi malzemeler numaralandırılarak üzerlerine 'barkod' yapıştırılacak. Hangi üründen ne kadar olduğu, ilgili genel müdürün bilgisayarından online olarak görülebilecek. Mal alımlarıyla ilgili talepler ürünün depodaki durumuna göre kabul edilecek. Uygulama hakkında bilgi veren Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman, kamu kuruluşlarında araba ve bilgisayar gibi ürünlerin takip edilebildiğini; ancak diğer ürünlerin takibinde sorun yaşanabildiğini söyledi. Duman, "Her kurum neyi var neyi yok anında bilecek. Gereksiz harcamaların önüne geçilerek devlet büyük miktarlarda tasarruf sağlayacak." dedi. Taşınır Mal Yönetmeliği'nin 70 yıldır uygulamaya geçirilemediğini aktaran Duman, kod listelerinin önümüzdeki günlerde Resmî Gazete'de yayımlanacağını bildirdi. Uygulamanın sadece Maliye Bakanlığı'nı kapsamadığını, tüm kamu kurumlarını ilgilendirdiğini aktaran Duman, bu yöntem sayesinde devletin tüm mallarının muhasebeleştirileceğini kaydetti. Kod listesi, Devlet Malzeme Ofisi ve Türk Stardartları Enstitüsü ile birlikte hazırlandı. Bütçenin gelirler kalemindeki olumlu gelişmelere rağmen harcamaların beklenenin üzerinde gerçekleşmesi sebebiyle geçen yıl 'kemer sıkma' yoluna gidilmişti. Kurumların yıl sonunda 'ödenek yanmasın' diye gereksiz mal alımına gitmesinin önü de böylece kesilmişti. Bütçelerindeki ödenekleri yıl sonuna kadar harcamayan kurumlarda 'aman paramız yanmasın' gibi bir anlayış oluştuğuna dikkat çeken yetkililer, "Tahsis edilen ödeneği harcamak için odalar dolusu fotokopi kâğıdı, kalem, silgi alanlar bile var. Birçok kurumda gereksiz dizüstü bilgisayar, telefon ve fotokopi makinesi gibi cihazlar da alınıyor. Bu tür suistimallerin önüne geçtik." açıklamasını yapmıştı.

Belediyenin gelir-giderleri aylık takibe alınıyor

Maliye Bakanlığı, il, ilçe ve belde belediyeleri ile belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren işletmeler ve il özel idarelerinin borç ve alacaklar dahil mali durumunu, önümüzdeki aydan itibaren aylık olarak takip edecek. Bu bilgiler, talep edilmesi halinde halkın bilgisine de sunulacak. Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman, 3 bin 200 belediyenin borç, alacak, gelir ve gider verilerini aldıklarını belirterek, yerel yönetimlerin hesaplarının aylık olarak takip edileceğini söyledi. Bu bilgilerin Hazine ile de paylaşılacağını ifade eden Duman, bu bilgiler ışığında Hazine'nin kendisinden borç talep eden belediyelere durumuna ve gelir-gider dengesine göre davranacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber