Görevde yükselmenin ekindeki form ne kadar objektif ne kadar siyasi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mart 2007 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Haber Gönder" yoluyla haberi yazan: Öz-Kan

Gönderdiğim yazının anasayfanızda tartışmaya açılmasını çok istiyorum.

Sağlık Bakanlığı memurluk, Şeflik, Şöförlük alanında görevde yükselme sınavı açmıştır. Şube müdürlüğü, hastane müdürlüğü, hastane müdür yardımcılığı için görevde yükselme sınavı açmamıştır.

Zaten görevde yükselme yönetmeliğine bakacak olursanız siyasi bir yapılanma olacağı belli. nasılmı? Mesela 300 adet hastane müdür yardımcısı kadrosu var ise yönetmelik gereği en fazla 900 kişi başvurabilecek... 900 kişiden fazla ise "Ek-1 değerlendirme formu" diye formdaki puanlara göre değerlendirme yapılarak, puanı düşük olanlar ÖSYM'nin yapacağı görevde yükselme sınavı ve eğitimine katılamayacak.

Burda sorun olan ek-1 değerlendirme formu adlı formdaki kıstaslara göre puanlama yapılmasıdır.

Bu puanlama sistemindeki kriterler çok komik. Burdaki puanlama kıstasları mesela öğrenim durumuna göre, hizmet süresi, sicil notu, takdirname, ödül, hizmetiçi eğitimler, gibi kıstaslara göre puanlama yapılmaktadır. Eğitim, hizmet süresi, sicil notu ortalamasının alınmasına itirazım yok ama siyasal yandaşı olan memur arkadaşlarımız zaten amirlerin çoğu vekaleten siyasilerin sayesinde müdürlük yapmaktalar.

Siyasi iradenin atadığı müdürler yandaşı olan memurlara bol bol ödül ve takdirname verip puanlarını yükseltebilirler. Ayrıyeten kurumlarda siyasi ağırlığı olan memurlar hizmetiçi eitimlere gönderilmektedirler. Var olan hizmetiçi eğitimler dahi ek-1 değerlendirme formuna bilerek işlenmemiştir. Tarafsız işini yapan diğer çalışkan memurlar hizmetiçi eğitim gibi hiçbiryere gönderilmemektedirler.

Ödül, terfi ve hizmetiçi gibi kıstaslar objektif değildir. Sağlık Bakanlığında uygulanan değerlendirme kriteri objektif değil bence tam bir kadrolaşma sinyalidir. Daha şimdiden çoğu kişiere ödül yazılabilmektedir.

Diğer taraftan, Danıştay sözlü sınavı iptal etmiştir. Sağlık Bakanlığınında uyguladığı bir nevi değerlendirme kriteri sözlü sınav gibidir. Sonuçta ödül, terfi gibi kıstaslarla siyasilerin istedikleri insanlar sınava girme hakkı kazanabilmektedir.

Size çarpıcı bir şey söyleyim ben fakülte mezunuyum. Adam 1999 yılından önce 2 yıllık bitirmiş, bu adam 1999 yılından önce 2 yıllık bitirdiği için 4 yıllık fakülte mezunu gibi sınava girebilecektir. İşte değerlendirme kıstasında 2 yıllık bitirmiş siyasi yandaş memur 4 puan alırken ben 4 yıllık fakülte mezunu olduğumdan 8 puan alıyorum. Aradaki 4 puanı ödül ve hizmetiçi eğitimlerle kapatmakta, hatta bizi puan olarak geçmektedirler.

Haksız mıyım?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber