Anayasa'dan sonra 'içtüzük' ittifakı

İKTİDAR partisinin, TBMM'nin daha verimli çalışmasını amaçlandığı, muhalefetin de denetim haklarının ellerinden alınmak istediğini dile getirdiği 'içtüzük değişikliği savaşları' 11 Temmuz'da TBMM Anayasa Komisyonu'nda başlıyor. Bu çalışma da, referandumdan sonra sık sık ortak hareket eden AK Parti ile MHP'nin ittifakıyla yürütülecek.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Temmuz 2017 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Anayasa'dan sonra 'içtüzük' ittifakı

TASLAK MHP'DE

Edinilen bilgiye göre, AK Parti, 15 maddelik içtüzük taslağını geçtiğimiz hafta MHP yönetimine verdi. Anayasa Komisyonu Başkanı ve uzmanlarının da katkı sağladığı içtüzük metni, MHP tarafından yeni önerilerle değerlendirilecek. Anayasa paketinde olduğu gibi, MHP'nin isteklerinin metne monte edilmesinden sonra teklif TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

Teklif 11 Temmuz'da toplanacak olan Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. 15 Temmuz'da yapılacak anma toplantılarının ardından, Genel Kurul'a indirilmesi planlanan içtüzük değişikliği, Genel Kurul'un daha hızlı çalışmasını sağlamak amacıyla muhalefet partilerine verilen bazı hakların sınırlandırılmasını amaçlıyor. CHP ve HDP ise bu hakların korunması için görüşmelerde sıkı muhalefet etmeye hazırlanıyor.

KONUŞMAYA SINIRLAMA

Taslağa göre, TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partilerinin her gün grup önerisi vermesi sınırlandırılacak. Muhalefetin konuşma zemini olarak kullandığı grup öneri verme hakkı, haftada bir güne indirilecek. Grup önerisinde, grup önerisini veren partiden bir, diğer partilerden birer temsilci 5'er dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Genel Kurul gündeminin belirlenmesi için yapılan Danışma Kurulu kararları üzerinde konuşma yapılması da ortadan kalkacak. Genel Kurul çalışma saatleri de daha kolay değiştirilecek.

TBMM komisyonlarında, söz alma önceliği komisyon üyelerinin olacak. Komisyon üyeleri her madde için birer önerge verebilecek. Böylece tartışmalı yasalarda, komisyon dışından milletvekillerinin gelerek görüşmeleri geciktirmesi engellenmiş olacak. Genel Kurul'da yapılan yoklama talepleri ve karar yeter sayısı taleplerine de sınırlandırma getirilecek. Toplantı ve karar yeter sayıları, gün içerisinde belli aralıklarla istenebilecek. Partiler, her birleşimde ya da oturumda yoklama talep edemeyecek.

DÖVİZ VE PANKARTA CEZA

Genel Kurul'da sık sık yaşanan sözlü ve fiziksel tartışmalara ceza getirilecek. "Genel Kurulda söz kesmek, şahsiyetle uğraşmak, döviz ve pankart getirmek ve çalışma düzenini bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul salonunda bulundurmak ve bu türden hareketlerde bulunmak yasaktır" hükmü konulacak. Aykırı davrananlara disiplin cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber