Organ naklinde doku devrimi!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Mart 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Alper Demirbaş, böbrek naklinin zor bir ameliyat olmaktan çıktığını belirterek, yakında kan grubu ve doku uyumu aranmaksızın böbrek nakli yapacaklarını vurguladı

Türkiye ve dünyadan yaklaşık 200 organ nakli uzmanı, İstanbul'da düzenlenen "Transplantİst" Sempozyumu'nda bir araya gelerek en yeni gelişmeleri açıkladı.

Transplantİst Sempozyumu nedeniyle düzenlenen basın toplantısına katılan ABD Indiana Üniversitesi Cerrahi Departmanı Araştırma Servisi Başkan Yardımcısı Prof. Mark Pescovitz ve Teksas Baylor Bölgesel Transplantasyon Enstitüsü ve Dallas Karaciğer Transplantasyonu Programı Başkanı Prof. Goran Klintmalm gelişmeleri aktardı. Türkiye'nin önde gelen organ nakli uzmanlarının da katıldığı toplantıda "organ nakilleri"ne ilişkin gelişmeler anlatıldı.

Türk doktorlara övgü

Pescovitz ve Klintmalm, Türkiye'deki organ nakli uzmanlarından övgüyle bahsederek, "Türk doktorlar tüm dünyadaki organ nakli çalışmalarına çok önemli katkıda bulunuyor" dedi. İncebağırsak naklinin ABD'de bile çok az merkezde yapıldığına işaret eden Pescovitz, "Bu nedenle hekimlerinizi tebrik ediyorum" diye konuştu.

Toplantıda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu toplam 15 ülkedeki 83 merkezde 1645 böbrek hastasıyla gerçekleştirilen ve bugüne kadar yapılmış en büyük transplantasyon çalışması olan "SYMPHONY" hakkında da bilgi verildi. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Ünitesi Direktörü Prof. Alper Demirbaş ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Sorumlusu Doç. Alp Gürkan'ın katıldığı çalışmanın, organ nakli olan hastalarda kullanılan yeni bir tedavi - ilaç kombinasyonuyla organ reddinin yüzde 35 azaldığı sonucunu ortaya koyduğu açıklandı. Demirbaş, "Çok iyi bir bağışıklık baskılayıcı tedavi sayesinde nakil olan hastalarda erken evredeki organ reddinin yüzde 35 azaldığını ve sağ kalım süresinde yüzde 6'lık bir artış olduğunu gördük. Böbrek fonksiyonlarında yüzde 15'lik bir iyileşme oldu" dedi.

Söz konusu tedavi kombinasyonu sayesinde organ nakli sonrasındaki 1 yıl boyunca yaklaşık 2500 organın kurtarılabileceğine de dikkat çeken Prof. Demirbaş, "Artık yeni ilaç tedavisi kombinasyonlarıyla vücudun organı reddetme olasılığını çok aşağılara indirebiliyoruz" diye konuştu.

Redde karşı yüksek dozda kullanılan bazı ilaçların toksik yan etkileri nedeniyle hastanın böbreğini kaybedebildiğini ve yeniden diyalize dönmek zorunda kaldığını anlatan Demirbaş, "Bu toksik birikim, şeker hastalığı ve kalp damar rahatsızlıklarına da sebep olabiliyor. SYMPHONY, böbrek nakli olmuş hastalarımızın tedavisinde bugüne kadar ulaşılan en iyi tedavi dengesini bulmamızı sağladı" dedi.

Demirbaş, artık böbrek naklinin standart bir ameliyat haline geldiğini belirtti. Demirbaş, yakında kan grubu ve doku uyumu aranmaksızın böbrek nakli yapacaklarını da vurgulayarak, "Bu, her kan grubundan ve her dokudan vericinin yakınına böbreğini bağışlayabileceği anlamına geliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber