Hükümet yeni YÖK Yasası için dört seçenek arasından tercih yapacak

Haber Giriş : 30 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosundan sonra katsayı değişikliğinin ÖSS'ye yetişme ihtimali kalmadı. Başbakan Erdoğan, yarınki Bakanlar Kurulu'nda, yeni YÖK Yasası için dört seçenek arasından tercih yapacak.

Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosuyla birlikte, katsayı değişikliğinin 20 Haziran'daki ÖSS'ye yetişmesi umudu tükendi. YÖK Yasası'nın geleceği ile ilgili karar, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yarın yapılacak Bakanlar Kurulu ve AK Parti MYK toplantısında şekillenecek.

Parti tabanının tasarının ikinci kez aynı şekilde gönderme isteğinde olduğu belirtilirken, hükümetin kararının, çatışma ve gerginliğe neden olmadan sorunu çözmek istediği şeklinde olduğu kaydedildi.

Yasayla ilgili açıklama yapmak istemeyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de haftasonu programlarını iptal etti. Çelik dün, Kırşehir Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu ile YURTKUR'un "Bahar Şenliği''ne katılacaktı. Ancak ani bir kararla bakanın basına açık programlarının iptal edildiği duyuruldu.

4 seçenek tartışılacak
Başbakan Erdoğan, katsayı değişikliği dahil, 4 maddesi veto edilen YÖK Yasası için farklı seçenekler arasından tercihini yapacak. Yarınki Bakanlar Kurulu'na gelecek bu seçeneklerden ilki, YÖK'teki Genelkurmay Başkanlığı temsilcisinin yasadan çıkarılması olacak. YÖK'teki askeri üyenin çıkarılmasıyla, yasanın Anayasa'nın 131. maddesine aykırılığı sona erecek ve yasa TBMM'de gerekli değişiklik yapılarak Sezer'in onayına gönderilecek. Ancak yasada yapılan herhangi bir değişiklik, Cumhurbaşkanı Sezer'e 15 gün daha bekletme süresi kazandırıyor ve katsayı değişikliği 20 Haziran'daki sınava yetişemiyor.

ÖSS'ye yetişme şansı yok
Eğer zaman kaybetmemek için yasa değiştirilmeden Köşk'e gönderilirse, Sezer onaylamak zorunda kalacak ve yasa yürürlüğe girecek. Böylece katsayı değişikliğinin de ÖSS'ye yetişmesi sağlanacak. Ama bu durumda Sezer'in Anayasa'ya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma talebiyle başvurmasına kesin gözüyle bakılıyor. Anayasa Mahkemesi yürütmeyi durdurduğunda da yeni yasa ÖSS'ye uygulanamayacak.

AB'ye uyumlu YÖK Yasası
Başbakan'ın önündeki diğer seçenek ise 12 maddelik YÖK Yasası'nı, Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinde değişiklik içeren daha geniş kapsamlı yasal düzenleme yapmak amacıyla bekletmek olacak. Bu seçenekte AB standardı da gözetilecek. Daha önce Erkan Mumcu'nun Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde hazırlanan tasarının, kabinede de destek gördüğü kaydedildi. Başbakanlık bürokratlarının da üzerinde çalıştığı tasarının en büyük çıkış noktası, AB'nin eğitim alanındaki kriterleri olacak. Türkiye'nin 2001 yılında imza koyduğu ve 1999 yılında İtalya'nın Bologna kentinde hazırlanan çerçeve uyarınca yaklaşık 50 maddelik bir taslağın üzerinde çalışma yapılması bekleniyor.

Tasarının daha geniş katılımlı ve üzerinde daha yoğun bir çalışmayla birlikte TBMM'nin önümüzdeki yasama dönemine kalabileceği de belirtiliyor.

Özerkliği güçlendirme formülü
Başbakanlık bürokratlarının üzerinde çalıştığı bir başka tasarı ise daha dar kapsamlı ancak üniversitelerin yönetimlerine daha geniş yetkiler veren bir tasarı. Bu tasarıyı da hazırlayan bürokratların üniversite senatolarına geniş yetkiler verilmesinin rektörler tarafından talep edilen bir durum olduğunu gözönüne aldıkları belirtildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber