İzmir Milletvekili Erdal KARADEMİR'in istihdam fazlası personele ilişkin soru önergesi metni

Haber Giriş : 01 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı sayın Ali BABACAN'a

Konu: 4603 sayılı yasa ile Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmaları hakkında

20.04.04

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI' NA


Aşağıdaki sorularımın, Devlet Bakanı sayın Ali BABACAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 20/04/2004


Erdal KARADEMİR
İzmir Milletvekili


1- Kasım 2000'de çıkarılan 4603 sayılı yasa ile Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmaları ve özelleştirmeye hazırlanmaları amaçlanmış ve 3 yıl içerisinde özelleştirmenin tamamlanamaması halinde sürenin, bakanlar kurulu kararı ile 1,5 yıl uzatılabileceği hüküm altına alınmıştır. 4603 sayılı yasada öngörülen 3 yıllık sürenin 25.11.2003 tarihinde dolmasına karşın kamu bankaları özelleştirilemediği gibi bilindiği kadarıyla süre uzatımına ilişkin bir bakanlar kurulu kararı da halen alınmamıştır. Süre uzatılmış mıdır? Uzatılacak mıdır? Kamu Bankaları konusunda hükümetin projeksiyonu nedir?

2- Kamu Bankalarında 4603 sayılı yasa kapsamında kaç kişi, İstihdam Fazlası Personel olarak nitelendirilmiş ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilmiştir? Personelin İFP olarak belirlenmesi sırasında hangi kriterler uygulanmıştır? İFP işlemleri ile ilgili olarak kamu bankaları aleyhine ne kadar dava açılmıştır. Bu kadar dava açılmasının nedeni sizce nedir?

3- Kamu Bankaları'nın norm kadroları kaç kişidir? Belirlenen norm kadronun ne kadarı doludur? Halen Kamu Bankalarında özel hukuk hükümlerine tabi olarak çalışan ve emekliliğini doldurmuş ve her an ayrılabilecek durumda kaç personel vardır?

4- Kamu Bankalarında İstihdam Fazlası Personeli belirleme yetkisinin hukuka ve 4603 sayılı yasaya aykırı olarak yetkisiz organlar aracılığı ile kullanıldığı ve binlerce personelin bu şekilde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledildiğinin Danıştay 5. Dairesi'nce verilen 2003/2471 E sayılı yürütmenin durdurulması kararı ve bu kararı onaylayan İdari Dava Daireleri Genel Kurul Kararı ile ortaya çıkmasına karşın, personelin geri alınmaması veya bu konuda herhangi bir düzenlemenin yapılmaması, hukuk devleti ve sosyal devlet ilkeleri ile ne ölçüde bağdaşmaktadır? Bu durumda, kamu bankalarının 3 yıl içinde özelleştirileceği söylemi nedeniyle sözleşme imzalamayan veya zorunlu olarak İFP yapılan personelin, hukuk devletine olan güveninin sarsılmasını nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?

5- Basına yansıdığı kadarıyla Halkbank'ta personel sıkıntısı olduğu ve bu sorunun çözümü için yaklaşık 4.000 civarındaki Pamukbank personelinin, birleşme sonunda Halkbank'a kaydırılacağı doğru mudur? TMSF tarafından yapılan basın açıklamasında da birleşmeye yönelik teknik ve hukuki çalışmaların sürdürülmesine karar verildiği dile getirilmiştir. Kamu bankalarında 16.000 (Halkbank'ta 6.000) çalışanın, hukuka aykırılığı yargı kararı ile de ortaya konulmuş işlemlerle İFP olarak nitelendirilmesi karşısında, hukuk devleti ilkesinin gereği olarak söz konusu hukuka aykırılıkların telafi edilmesi gerekirken, bu personel yerine 4.000 Pamukbank personelinin kaydırılması, kamu yararı, hukuk devleti ve sosyal devlet ilkeleri ile ne derece örtüşmektedir?

6- 15.08.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4971 sayılı yasanın 6.maddesinde, istihdam fazlası personel bildiren kuruluşların aynı unvan, pozisyon ve görevler için hiçbir şekilde yeni personel alamayacakları ve bu kuruluşlardaki memur, sözleşmeli personel, kapsam içi ve kapsam dışı personel statüleri arasında geçiş yapamayacakları açıkça belirtilmiş iken, 4.000 Pamukbank personelinin Halkbank'a aktarılması, 4971 sayılı yasa ile nasıl bağdaşacaktır? Birleşme sonucunda gerçekleşecek personel nakil işlemi, kamu bankalarına dışarıdan özel hukuk hükümlerine tabi olarak personel alımını % 1'le sınırlayan Bakanlar Kurulu kararına uygun mudur?

7- Birleşme öncesi, Pamukbank'a personel alınmış mıdır? Alınmış ise hangi gerekçe ile ve kaç kişi alınmıştır? Bu personel de Halkbank'a nakledilecek midir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber