Vergi denetmenleri, yeni tasarının Maliye'deki kast sistemini belirginleştireceğini belirttiler

Haber Giriş : 04 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki yazı memurlar.org Forumundan alınmıştır.

VERGİ DENETMENLERİ' NDEN!!!!!!

Maliye Bakanlığı'nda dört vergi denetim birimi bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

Maliye Teftiş Kurulu Bşk.

Hesap Uzmanları Kurulu Bşk.

Gelirler Kontrolörlüğü

Vergi Denetmenleri

Yeni gelir idaresi yasa tasarısı ile bu denetim birimlerindeki çok başlılığın giderilmesi ,aşağıdan yukarıya doğru çalışkan insanların yükselebildiği önü açık ve özerk bir gelir idaresi amaçlanmıştı.

Ancak;

1-Gelir idaresinin bağımsız hale getirilmesi amacıyla hazırlanan tasarıda vergi politikalarını belirleme yetkisi yine bakanlıkta kalmıştır.

2-Çok başlılık giderilmediği gibi mevcut yapı korunmuş ve sadece Gelirler Genel Müdürlüğü'nün ismi değiştirilerek ? Gelir İdaresi Başkanlığı? olmuştur. Asıl görevleri vergi incelemesi olan hesap uzmanları kurulu gelir idaresi çatısı altına girmemiş, sadece üst düzey kadrolarda yer almaları öngörülmüştür. Bu halde Hesap uzmanları kurulu'nun vergi inceleme yetkisini nerede kullanacağını anlamak mümkün değildir.

3-Vergi Usul Kanunu'nun 135. maddesinde ,vergi incelemesi ?Hesap uzmanları, hesap uzman yardımcıları , ilin en büyük mal memuru , vergi denetmenleri , vergi denetmen yardımcıları veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Maliye müfettişleri , maliye müfettiş muavinleri , gelirler kontrolörleri ve stajyer gelirler kontrolörleri , Gelirler Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve taktirde vergi inceleme yetkisine haizdir? denilerek vergi incelemesine yetkililer tek tek sayılmıştır. Ancak sayıları yaklaşık 3000'i bulan ve en fazla vergi incelemesi yapan VERGİ DENETMENLERİ yeni tasarıda hiçbir denetim birimi içerisinde yer almamıştır.

4-Diğer denetim gruplarında olduğu gibi mesleğe özel yarışma sınavı ile girip yeterlilik sınavına tabi tutulan VERGİ DENETMENLERİNİN idari kadrolara geçişinin önü tamamen tıkanmıştır.

5-Bu yapı Maliye Bakanlığı'nda yer alan kast sisteminin yeni tasarıda daha da katılaşarak devam ettiğini göstermektedir.

En büyük denetim grubunu oluşturan VERGİ DENETMENLERİ görülüyor ki yeni tasarıda tamamen yok sayılmıştır.Yıllardır özlük hakları yönünden diğer üç denetim grubuna nazaran oldukça kötü durumda olan ve çalışma moral motivasyonunu kaybeden yine de en fazla vergi incelemesi yapan VERGİ DENETMENLERİ mevcut durumunu bile koruyamamıştır.

Ülkenin her köşesinde zor şartlar altında vergi incelemesi yapan VERGİ DENETMENLERİ üvey evlat muamelesi görüyordu yeni tasarıyla evlatlıktan tamamen reddedilmiştir.

Yeniden yapılanmada esas olması gereken aşağıdan yukarıya doğru geçişin sağlandığı , çalışan insanların teşvik edildiği ( daha fazla çalışmaya sevk edildiği) bir sistemin oluşturulmasıdır. Bu sistem çalışkan , liyakat sahibi insanların bürokraside yükselebilmesini sağlamalı ve hak ettikleri konumlara gelebilmelerinin önünü açmalıdır. Ülke menfaatleri de bunu gerektirir. Yoksa bazı gruplara üst makamları layık görüp diğerlerinin bu makamları hak etmediklerini düşünmek devamlı şikayet ettiğimiz ve bu makamları kendine layık gören bürokrasinin işidir. Bu tasarının nasıl olması gerektiği konusunda birçok akademisyenin ve meslek kuruluşunun görüş ve önerileri olmasına rağmen bürokrasi gene bildiğini yapmış ve tasarıyı kendisinin yerini sağlamlaştıran onların makamlarını rahatsız etmeyen alttan gelebilecek zorlamaları engelleyecek hale getirmişlerdir.

Bizlerin en büyük isteği gelir idaresinin tamamen bağımsızlaştırılıp kanunların verdiği yetkilere dayanarak aynı işi (vergi incelemesi ve denetimi ) yapan dört denetim birimi arasındaki eşitsizliğin giderilmesi , halen mevcut denetim birimlerinin (Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenleri) tek çatı altında toplanması ve çalışkan ve liyakat sahibi insanların önünün açılmasıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber