İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bakanlık üç yıl önce kaliteli tohumdan vazgeçmiş!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Aralık 2017 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlık üç yıl önce kaliteli tohumdan vazgeçmiş!

M. Murat GÜN

Bakanlık üç yıl önce kaliteli tohumdan vazgeçmiş!

Tohumda Kalite Erozyonu; "Standart Tohumluk"

Sene... bundan birkaç sene önce, Anadolu'nun güzide bir bölgesinde dört genç, sıvar kolları-paçaları, tohum üretimi yapmaya soyunur. Kendilerinin hiç bilmediği bir alan olan tohumculuğa yönelirler. O yörede yetiştirilen ürünlerin, tohum üretimini yapmak isterler. Tutarlar, tohum üstadının yolunu... Akıl danışacak, yol yordam öğreneceklerdir... Tohum üstadı; yapmayın, etmeyin der. "Gönülde yürek, kolda bilek yetmez, arkanızda yetkin yetkili yetmez evlat; beyinde akıl, akılda bilgi, bilgide gaye, gayede tecrübe ister, bu işler" der. Der ama dinletemez.

Tohumculukta iyi para olduğunu düşünen gençler, yetkin yetkililerden de "yürüyün, arkanızdayım!" sözünü alınca, önlerindeki dağlar ova görünür, gözlerine. Girerler, tohumculuk işine... Elbette güzeldir, sevindiricidir, umut vericidir gençlerin tarımsal faaliyete ve üretime ortak olmaları.

Gençler başlar, tohum üretmeye. Lakin bu alanda en önemli konu; tohum üretmek değil, kaliteli tohum üretmektir. Kaliteli tohumu belirleyen; tohumun; safiyeti, çimlenme değerinin yüksekliği, verimi, çeşit farklılığı, bitkinin durulmuşluğu, gibi değerlerdir elbet. Sadece mevzuatta geçen kıstaslar, tohumu kaliteli yapmaya yetmez, yetkin yetkilinin kayıtsız şartsız desteği yetmez, derneklerin, birliklerin varlığı ve onlara üye olmak, tohuma kalite getirmez. Kaliteli tohumu üretmeninde yolu, yordamı vardır, bedeli vardır, istediği sabır, beklediği bilgi, birikim ve yeşerdiği emek vardır. Bedeli ceple, cüzdanla izah edilemez, sayısal çoğunlukla izah edilemez.

Paragöz anlayışın, kaliteli tohumdaki yeri en kalitesiz seviyedir. Tarladaki tohumun kalitesini, çıplak akılla mevzuatın belirliyor olması, "bazen 2x2'yi 4 yerine 3" yaptırabilir. Tarladaki tohumun kalitesini; bilimin önderliğinde, emek, birikim, alın teri, toprak, su, güneş, tohumun kendisi, genetiği, ebeveynleri, tohumun çocukları hep birlikte belirlemelidir. Ya da kaliteyi bunların belirlemesine mevzuat engel olmamalıdır. Ama bilimsel düşünmeyen, parasal veya makamsal düşünen anlayış; vitrindeki etkenlerin etkisiyle ağırlığını koymuş, mevzuatın talimat kısmına yüklenmiş ve o ana kadar kalitesiz olarak işlem gören, yani "kaliteli tohumluk sertifikası" almaya değer bulunmayan tohuma, bir kalem darbesiyle, bir nevi kalite! Üflemiştir. Nur topu gibi "standart tohumluk" kavramı doğmuş/doğurtulmuş!, baklagiller ve yem bitkileri türlerine evlatlık verilmiştir!

Tohum üretimi yapan gençler, tohumu üretmiş ama kalite ayrım kıstasları hususunda tecrübesiz olmaları ve konuyu bilmemeleri, bilenlerinde uyarmaması nedeniyle üçüncü seçeneğe sarılmışlar ama yine de, o dönem için, tohum kalite sertifikası alamamış ve maddi kayba uğramışlar. Daha sonraki dönemlerde üçüncü seçeneğin harekete geçmesiyle, bazı bitki türlerinde kalite kıstasları değişmiş, "standart tohumluk" uygulamasına geçilmiş, kalitenin önünü kapatma pahasına gençlerin önü açılmıştır. Peki, böylemi açılmalıydı gençlerin önü?

Artık bazı türlerde, "gitti sertifikalı tohumluk geldi standart tohumluk" durumu, tohumculuğun orta yerine oturmuştur.

Olan, bu türlerdeki kaliteli tohum üretimine olmuştur. Baklagiller ve yem bitkileri alanında tüm dünya kaliteyi önceleyerek çalışırken, ülkemizde, bu türlerde "sertifikalı tohum" yerine "standart tohuma" geçilmesi, kaliteden vazgeçmesi anlamına gelmektedir.

Bu talimat kaldığı sürece; Bu türlerde çalışan, Enstitüler, Üniversiteler, ıslah yapan firmalar, tescil yapan kuruluşlar ve şu an bu konuda bitki ıslahı yapan herkes boşa çalışıyor, demektir. Enstitülerde, devlet kuruluşlarında bu türlerle ilgili çalışan bölümler kapatılmalı, ziraat fakültelerinde de bu konulardaki dersler iptal edilmelidir.

Çünkü ıslah sonucu elde edilen yeni çeşit veya aynı türün farklı çeşidi üzerinden yapılan ve en önemli kalite kıstası yerine geçen, çeşit ayrımından ve çeşide göre değerlendirme yapılmasından vazgeçilmiştir.

Çeşit ayrımından vazgeçmek;

Islah çalışmalarından vazgeçmektir.

Kaliteden vazgeçmektir.

Bu alandaki projeleri yok saymaktır.

Bu alandaki bilgileri rafa kaldırmaktır.

Karışık çeşitlerin çoğalmasına sebep olmaktır...

Tohumun kalitesi; bilimin liderliğinde belirlenmeli, güncellenmeli, mevzuata öylece girmeli ve ondan sonra kurumlarca işlem görmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber