Gelirler Genel Müdürlüğü Gelir Uzman ve Yardımcılarının yeni tasarıya ilişkin görüşleri

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C. MALIYE BAKANLIGI GELIRLER GENEL MÜDÜRLÜGÜ GELIR UZMANLARI VE YARDIMCILARI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI'NIN KURULMASI HAKKINDAKİ YASA TASARISI'NA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİMİZ

1- Devlet Gelir Uzmanları ve Gelir Uzmanları ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ön şartı kabul edilerek ve özel yarışma sınavına tabi tutularak işe alınmaktadırlar. Devlet Gelir Uzmanları ve Gelir Uzmanları aynı yazılı sınav ve mülakata tabidirler. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda da her iki meslek grubu için aynı özlük hakları mevcuttur. Devlet Gelir Uzmanları Gelirler Genel Müdürlüğünde, Gelir Uzmanları da merkez dışındaki gelir birimlerinde görev yapmaktadır.

Buna rağmen; yeni yasa tasarısı ile getirilen düzenlemelerde Devlet Gelir Uzmanlarına tanınan haklar Gelir Uzmanlarına tanınmamıştır.

2- Müfettişler, uzmanlar ve denetmenler KPSS ön şartı, özel yarışma ve yeterlilik sınavı ve 3 yıllık yetiştirilme dönemi ardından bu görevlere atanmaktadırlar. Yeni yasa tasarısı ile yaş ve KPSS şartı aranmaksızın kurum içerisinden Gelir Uzmanlığına atama yapılması düşünülmektedir.

Maliye Bakanlığında, şu anda, 5 yıldan fazla çalışma süresine sahip personelin yaş ve KPSS şartı aranmaksızın Gelir Uzmanlığına atanması Anayasada belirtilen "fırsat eşitliği ilkesine" aykırıdır.

Bu geçiş müessesi halihazırda ilgili mevzuatta belirtilen lisans mezunları ile beraber Maliye Bakanlığı çalışanlarına da açıktır. Bu yolla bir çok Maliye Bakanlığı çalışanı Gelir Uzman Yardımcılığına, belirtilen sınavları geçmek kaydıyla atanmıştır.

3- Gelir Uzmanları ve Yardımcılarının görev tanımı yeni yasa tasarısında belirtilmemiştir. Gelir Uzmanları ve Yardımcılarının görevlerinin yeni yasa ile düzenlemesi gerekmektedir.

4- Vergi denetiminin artması ile vergi gelirlerinin arttığı açık bir husustur. Vergi Daireleri halihazırda "vergi incelemesi" yapmaktadır. Bu incelemelerin Gelir Uzmanları ve Yardımcıları tarafından yapılması, yeni yasadan beklenen "Vergi Daireleri Etkinliğini" sağlayacak ve vergi kayıp-kaçaklarını azaltacaktır.

5- Yeni yasa tasarısı ile Devlet Gelir Uzmanları,
- 8 yıl çalışmak kaydıyla Grup Müdürlüğü'ne
- 10 yıl çalışmak kaydıyla Gelir İdaresi Müdürlüğü'ne
- 12 yıl çalışmak kaydıyla Bölge Vergi Dairesi Başkan Yardımcılığı'na atanabilmektedir. Buna rağmen Gelir Uzmanlarına en alt düzey yönetim kadrosu için dahi yer verilmemiştir.

Buna binaen; Gelir Uzmanları,
- 8 yıl çalışmak kaydıyla Vergi Dairesi Müdürlüğü veya Müdürlük
- 10 yıl çalışmak kaydıyla Grup Müdürlüğü
- 12 yıl çalışmak kaydıyla Gelir İdaresi Müdürlüğü'ne atanabilmelidir.

6- Tasarıda Gelir Uzmanları ve Yardımcılarının görev tanımlamasında aşağıdaki hususların da dikkate alınması isabetli olacaktır:
"Gelir Uzmanları ve Yardımcıları, Gelir İdaresi Başkanlığı- Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde özel mükellef hizmetlerini karşılamak üzere oluşturulacak birimde, birimin en üst yöneticisine bağlı olarak görev yaparlar. Gelir Uzman Yardımcısı da Gelir Uzmanına bağlı olarak çalışır.
Özel mükellefler, Başkanlıkça belirlenecek vergi matrahına göre, belirli bir matrah üstündeki vergi mükelleflerini ve yabancı sermaye yatırımcılarını içerir".

7- Bölge Vergi Dairesi Başkanlığı ve daha üst düzey yönetim kadroları hariç olmak üzere yönetim kademelerine, görev ayrımı gözetmeksizin ve yazılı sınavda başarı şartı aranmak kaydıyla atama yapılmalıdır.

8- Gelir İdaresi Başkanlığında en az 3 yıl görev yapmış olan, son üç yıl içinde sicil notu ortalama 85 üzerinde olan ve Kamu Personeli Dil Sınavından en az C derecesi almış olan Gelir Uzmanları, Devlet Gelir Uzmanlığına atanabilmelidirler. (Bu düzenleme ilgili yönetmelikte bulunmaktadır).

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber