Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği bölümü kapatılmasın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AĞAÇİŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAPATILMASIN!!

Sayın?..

Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe kampusunun ilk bölümlerinden biridir. Hacettepe Üniversitesi, Mesleki Teknoloji Yüksekokulu'na bağlı olarak 1973 yılında kurulmuş, ilk mezunlarını 1978'de vermiştir. Bölümün kurulmasından itibaren geçen 30 yıllık süre içerisinde yaklaşık 1200 mezunun Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği formasyonunu sektöre kabul ettirmesi sonucunda ağırlıkla mobilya endüstrisinde olmak üzere, İSTİKBAL, TEPE, YATAŞ, İPEK, KOLEKSİYON, KELEBEK, DOĞTAŞ, DOMSAN gibi Türkiye'nin önde gelen firmalarının tasarım, üretim, planlama, pazarlama gibi bölümlerinde üretim mühendisliğinden genel müdürlüğe kadar farklı pozisyonlarda ve farklı sayıda Ağaçişleri Endüstri Mühendisi çalışmaktadır

2003-2004 öğretim yılından başlayarak, mevcut üniversite yönetimi tarafından öğrenci alımı durdurulmuştur. Yüksek öğretim kurumlarına alınacak öğrenci sayısı veya programa ayrılacak öğrenci kontenjanlarının tespiti, kanun gereği, öncelikle üniversitelerin teklifi ve YÖK'ün onayı ile gerçekleşmektedir. Ortaya çıkan teamüller gereği, üniversiteler ilgili bölümlerine alacağı öğrenci sayılarını YÖK' e bildirdiği zaman, YÖK bu sayıyı hiçbir zaman sıfırlamamakta, çoğu zaman kontenjan artırımına gitmektedir. Bu durumda, bölümümüze öğrenci alınmamasının arkasında üniversite yönetiminin olduğu ortaya çıkmaktadır. Ancak, alınan bu karar, YÖK'ün kararı olarak yansıtılmaktadır.

Bu kararın alınmasındaki sebep yetkililere sorulduğunda ?Yüksekokul bünyesinde mühendislik eğitimi verilemez? yanıtı alınmıştır. Mühendislik eğitiminin mühendislik fakültelerinde verilmesinin yanında, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği eğitiminin Mesleki Teknoloji Yüksek Okulu altında veriliyor olması eğreti bir durum gibi gözükebilir. Fakat, bu, ülkede TEK olan bu bölümün kapatılması için bir sebep olamaz. Halbuki, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği geçmiş yıllarda Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim vermiş, daha sonra farklı sebeplerden ötürü Mesleki Teknoloji Yüksekokulu altına alınarak, doğrudan Rektörlüğe bağlanmıştır. İstenildiği takdirde Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi'ne bağlanabilir.

Ayrıca, Türkiye'de mühendislik eğitimi sadece mühendislik fakültelerinde de verilmemektedir. Orman fakülteleri ve ziraat fakültelerinde de mühendislik eğitimi verilmektedir. Bu durum da gerekli makamlara hatırlatıldığında ?Söz konusu bölümün eğitim programı ve adı değiştirilerek Endüstri Mühendisliği bölümü haline getirilmiştir? ve ?Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü? halen kapatılmamıştır. Bu bölüme öğrenci alımı YÖK tarafından alınan bir kararla durdurulmuştur. Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği bölümünün Mühendislik Fakültesi'nin bir bölümü olabilmesi için gerekli değişiklikler yapılmış ve sonuçta yeni bir bölüm olarak Endüstri Mühendisliği bölümü açılmıştır? denmiştir. Söylenenler oyalama taktiğidir. Alınan karar, gerçekte Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği disiplinini ortadan tamamen kaldırmaktadır. Bahsi geçen Endüstri Mühendisliği, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği disiplinini kapsamamaktadır. Bunlar, gelebilecek tepkilere karşı geliştirilmiş gerekçelerdir.

Ayrıca, ikili konuşmalarda ve kulislerde bireysel algılamalara dayalı olarak 3-6 adet mühendislik alanı olduğu, bunun dışındaki alanların (Gıda, Metalurji, Tekstil, Malzeme, Fizik,Uçak, Gemi, Deri, Seramik, Orman, Orman Endüstri vb.)mühendislik olamayacağı vurgulanmakta, imkan olsa bu ünvanların verilmemesinin uygun olacağı belirtilmektedir. Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği de, bu anlayışla, doğal olarak bu yapı içine alınmakta, yüksek okul yapısı fırsatı ile kapatılmak istenmektedir. Türkiye'de 42 farklı alanda mühendislik eğitimi verilmektedir ve AEM de bunlardan sadece biridir.

30 yıl boyunca kullanılmış Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği bölümüne ait 2 adet binadan biri, ?KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi? kapsamına alınarak, bölüm, tek binada eğitim vermeye mahkum edilmiştir. Bununla da kalınmamış, halen 100'ün üzerinde öğrencisiyle eğitim veren bölümün elinde kalan tek binanın üzerinde de Endüstri Mühendisliği bölümü levhaları asılmıştır.

Eğitimlerine devam eden öğrenciler, ne olup bittiğine anlam verememekte, demoralize olarak derslerine konsantre olamamaktadır. Oysa, bugüne kadar Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği'nden mezun olan hiçbir mühendis işsiz kalmamıştır. Aksine, sektörün ileri gelen firmaları tarafından özellikle aranan elemanlar olmuşlardır. Türkiye'de bugün hiçbir mezunu işsiz kalmamış bir başka mühendislik dalı daha var mıdır?

Bölümün kapatılması konusunda ileri sürülen gerekçelerden bir diğeri de ?Türkiye'de ağaç işleri ve mobilya sektörünün olmadığı? dır!!! Oysa, Ağaçişleri-mobilya sektörü toplam imalat sanayi işletmelerinin %22'sini oluşturan, Türkiye'nin en büyük sektörlerinden biridir. Bu büyük sektöre mühendis yetiştiren TEK bölüm Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği'dir. Bu bölümü ortadan kaldırmak, ülke ekonomisine büyük bir darbe vurmayacak mıdır? ABD ve Avrupa ülkelerinde onlarca örneği bulunan bu bölüm, bırakın desteklenmeyi, kapatılmanın eşiğindedir.

Sektörün önde gelen firmalarının yöneticilerinden oluşan bir grup, üniversite yönetimine bu durumun kendi iş alanlarına zarar vereceğini ve burada yetiştirilen elemanlara ihtiyaç duyduklarını söylediklerinde, sektöre eleman yetiştirmenin üniversitenin sorumluluğunda olmadığı yanıtını almıştır. Bir mühendis başka nerede yetişecektir?

Sektörel anlamda bu bölümün gerekliliği bu kadar ortada iken ve bölümün tüm göstergeleri çok sayıda bölümden daha iyi iken, bu kadar köklü ve imkanları giderek iyileşen bir bölümü, kendini savunma imkanı vermeden kapatmak doğru mudur?

Ağaçişleri endüstrisinin durumu göz önüne alındığında, bu karar, ülkemiz açısından stratejik bir hata değil midir?

İlgilenmeniz ve işin gerçeğini bizden öğrenmek istemeniz durumunda, elimizdeki dökümanı sizlerle paylaşabiliriz. Şimdiden teşekkür ederiz.

Ağaçişleri Endüstri Mühendisleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber