Ebenin ihmali sonucu bebeğin öldüğü iddiası

Ayvalık'ta hamile kadına gerekli müdahale yapılmadığı için bebeğin ölü doğmasına sebep olunduğu iddiasıyla açılan davada, ebeye "dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı hareket ettiği" gerekçesiyle 3 ay meslekten men ve para cezası verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2018 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ebenin ihmali sonucu bebeğin öldüğü iddiası

- Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bir ebenin bebeğin ölü doğmasına neden olduğu iddiasıyla açılan davada, ebeye 3 ay meslekten men ve 7 bin 200 lira para cezası verildi.

Ayvalık 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın 21 Aralık 2017'deki karar duruşmasında, mahkeme heyeti, sanık Hanife K'nın "görevin gereklerini yapmakta ihmal göstermek suretiyle taksirle gebe bir kadının çocuğunun düşmesine sebep olmak" suçunu işlediğine karar vererek 3 ay meslekten men ve 7 bin 200 lira adli para cezası verdi.

Sanığın eylemden dolayı pişmanlık göstermemesi nedeniyle para cezasında indirim uygulanmadı.

Gerekçeli kararda, mağdurun 15 Eylül 2014 tarihinde akşam saatlerinde Ayvalık Devlet Hastanesine bebeğinin hareketsiz olduğu şikayetiyle gittiği, sanık tarafından bebeğe kalp atışlarının tespiti için NST çekildiği, kalp atışlarının minimal düzeyde gözüktüğü halde acil doktoruna veya kadın doğum uzmanına haber verilmediği, bebeğin bir gün sonra öldüğünün tespit edildiği ifade edildi.

Doğumu yaklaşan bebeğin sezaryen yöntemi ile anne karnından alınarak hayatta kalmasına olanak sağlanabileceğinin ifade edildiği kararda, sanığın bu yöntem yerine hiçbir müdahalede bulunmaksızın anneyi hastaneden gönderdiği belirtildi.

Sanığın mağdur Gülin Darı'ya gerekli uyarıları yaptığını söylediği ancak mağdurun buna rağmen eve gitmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğuna dikkat çekilen kararda, sanığın mesleki dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı hareket ettiği için kusurlu olduğu ifade edildi.

Mağdur avukatı İhsan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan incelemelerde hemşirenin yaptığı teste göre bebeğin acilen alınması gerektiğinin belirlendiğini ifade etti.

"Hemşirenin zaten NST çekmeye ve okumaya yetkisi yok. Bize göre daha ağır bir ceza verilmesi gerekiyordu." diyen Yılmaz, karara itiraz ettiklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber