Şener : Sezer göreve devam edebilir

Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Anayasa'da ?Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'nın öngördüğü süre içerisinde seçilememesi halinde eski Cumhurbaşkanı'nın yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görevinde kalacağının ifade edildiğini? vurguladı.

Şener, ?Anayasa'nın 102'nci maddesinde özel düzenleme var. Bu özel düzenleme doğrudan doğruya Meclis turları sırasında Cumhurbaşkanı'nın seçilememesi halinde cumhurbaşkanlığının nasıl doldurulacağı ile ilgilidir ki ben 102'nci maddenin bu yorumunun daha uygun olduğunu düşünüyorum? dedi.NTV'de katıldığı programda cumhurbaşkanlığı sürecini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin gündeminde iki sandığın olduğunu belirterek, ?5+5 formülü çerçevesinde Cumhurbaşkanı'nı halkın seçtiği bir düzenleme yapalım diyoruz. Bu tartışma çok uzun süredir yapılmaktadır. Eğer Cumhurbaşkanı seçimle iş başına gelirse bu güçlendirilmiş cumhurbaşkanlığı demektir? dedi.

Buna bağlı olarak da sistemde parlamentonun seçtiği yetkiler olduğunu ifade eden Şener, Başbakan ve seçilmiş Cumhurbaşkanı arasında yetki karmaşasının söz konusu olmadığını söyledi. Konunun Cumhurbaşkanı statüsü olmadığını kaydeden Şener, burada yapılmak istenen şeyin sadece Cumhurbaşkanı seçim sistemini değiştirmeye yönelik olduğunu dile getirdi.

Şener, değişikliğin gerçekleşmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı'nı halkın seçeceğinin altını çizerek, ?Arada başka hiçbir fark olmayacak. Hükümete, Başbakan'a, Meclis'e ve Cumhurbaşkanı'na ait yetkilerde hangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Seçim usulüyle ilgili değişiklik öngörülüyor. Bu sade anlaşılır bir maddedir. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar sonrasında Parlamento Cumhurbaşkanı seçmesinde büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak? diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçme süreci tıkanır

Bu son kararla birlikte parlamentonun Cumhurbaşkanı seçme sürecinin her defasında tıkanacağını gördüklerini ve buna çözüm aramanın görevleri olduğunu vurgulayan Şener, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesiyle birlikte sorunun giderilmiş olacağını söyledi. Önerinin başkanlık sistemiyle ilgisi olmadığının altını çizen Şener, şu anda hükümetin ve parlamentonun yetkilerinin belli olduğuna işaret ederek, mevcut Anayasa'da cumhurbaşkanlığı yetkilerinin de sayıldığını söyledi. Şener, yetkilerde herhangi bir değişiklik öngörmeden "sadece ve sadece usulü" değiştirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Sezer göreve devam edebilir

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıklamaları hatırlatılması üzerine Başbakan Yardımcısı Şener, şöyle konuştu: ?Yine bunun çözümü Anayasa'dır. Anayasa'da bakıyoruz bir 102'nci madde var, bir de 106'ncı madde var. 102'nci maddeye baktığımızda Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'nın öngördüğü süre içerisinde seçilememesi halinde eski Cumhurbaşkanı yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görevinde kalacağı ifade ediliyor. Aslında bu net anlaşılır bir cümledir. Ancak, 106'ıncı madde vekalet konumunu düzenlenmektedir. Vekaletle iki ana unsur var. Eğer Cumhurbaşkanı geçici nedenlerle yurt dışı seyahati ve hastalık gibi nedenlerle görev başında değilse, Meclis Başkanı vekalet eder. Böyle bir durum söz konu değil. Ama bir de 106'ncı maddede şu var: Cumhurbaşkanı ölürse veya kendi istifa ederse bu durumda da Meclis Başkanı vekalet eder. Yalnız bu maddede var olan, Cumhurbaşkanı'nın bir daha varlığını fillen sürdürmemesi durumunu düzenlemiştir. 102'nci maddede özel düzenleme var. Bu özel düzenleme doğrudan doğruya Meclis turları sırasında Cumhurbaşkanı'nın seçilememesi halinde cumhurbaşkanlığının nasıl doldurulacağı ile ilgilidir ki ben 102'inci maddenin bu yorumunun daha uygun olduğunu düşünüyorum.?

Bunun hukukçular tarafından tartışılacağını belirten Şener, konunun sonuçta Meclis ve Anayasa Mahkemesi arasında olacağını vurguladı.

24 Haziran'a seçim hazırlıkları yetişir

24 Haziran'da seçimlerin yapılmasına yönelik hazırlanmış bir öneri olduğunu hatırlatan Şener, Meclis kararına bağlanmak suretiyle seçimlerin yapılacağını kaydetti.

Şener, 24 Haziran'a 54 gün kaldığına işaret ederek, bunun önemli bir süre olduğunu dile getirdi. Bu süre içinde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimi ile ilgili gerekli açıklamayı yapacağını ifade eden Şener, Seçim Kurulu'nun her seçim kararı alınmadan önce görüşünü bildirdiğini anımsattı. ?Geçmişe bakıyoruz 41 günlük süreyle bile seçimin yetiştiği dönemler olmuştur? diyen Şener, bu sürelerin içerisinde ön seçim döneminin de olduğunu söyledi. Şener, dolayısıyla seçimlerin 24 Haziran'a yetişemez görüşünü doğru bulmadığını kaydetti. Ön seçimde dahil 24 Haziran'a kadar seçim tarihinin oluşturulabileceğinin altını çizen Şener, yine de YSK'dan gelecek açıklamayı bekleyeceklerini belirtti.

Şener'den aday değişebilir sinyali

Bugün itibariyle Cumhurbaşkanı adayı belirlemenin mümkün olmadığını açıklayan Şener, ?Her yeni durum yeni bir konum demektir. O yeni durum, yeni konum kendi koşulları içerisinde aktörlerini zaten çıkarıyor. Halkın oylamasına başvurduğumuz taktirde Cumhurbaşkanı adaylarının kim olacağı veya Türkiye'deki Cumhurbaşkanı adaylarının kimler olacağı konusunda değerlendirme yapılması sağlıklı değil? diye konuştu.

Mevcut Meclis'in seçim kararı alamayacağı ve Anayasa'yı değiştiremeyeceği görüşüne katılmadığını belirten Şener, Meclis'in çalıştığını ve işlediğini dile getirdi. ?Meclis varolduğu sürece yetkileri de var demektir? diyen Şener, Anayasa'nın 77'nci maddesinin son fıkrasında bakıldığında açık ve net olarak ?yeni Meclis seçilinceye kadar eski Meclis yetkilerini kullanır. Görevine devam eder? ifadesinin bulunduğuna işaret etti.

Radikal değişiklik olmayacak

Kararların çok kısa bir süre içinde olgunlaştığını ve hazırlıkların yeterli olmadığı yaklaşımlarını doğru bulmadığını kaydeden Şener, ?Ben bildim bileli Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesiyle ilgili yoğun tartışmalar yapılmıştır. Siyasi partilerin hukukçularının araştırmalarıyla ilgili hangi dokümanların arasına girerseniz girin hepsinin cumhurbaşkanlığı ile ilgili çalışmaları vardır? dedi. Bu temel konularda hazırlıklı olunduğunu vurgulayan Şener, geçmişte de bunun tartışıldığını anımsattı.

Araştırmaların karar oluşmaması nedeniyle bir tarafa bırakıldığını dile getiren Şener, Cumhurbaşkanı seçiminin her zaman açılacak bir sayfa olarak görüldüğünü kaydetti. AKP'nin kuruluşunda da bu konunun müzakere edildiğini belirten Şener, bunu "Türkiye'nin olabilirleri arasında" görüldüğünü söyledi. Şener, ?Bu, köklü radikal değişimi içermeyecek şekilde sadece Cumhurbaşkanı seçimini değiştirecek bir biçimi içerecek düzenleme yapılmasına karar verilmesidir. Aceleye gelmiş gibi değerlendirmiyorum? diye konuştu.

Partiye destek artıyor

Parti tabanında örgüt ve seçmen tabanında süreçle ilgili olarak desteğin her geçen gün arttığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Şener, Cumhurbaşkanı seçiminde ortaya bir tıkanma çıktığını ifade etti. Bu takınmanın daha önceki Köşk seçimlerinde yapılmayan bir uygulamanın ortaya çıkmasından kaynaklandığını belirten Şener, Meclis aritmetiğine dikkat çekti. AKP'nin süreci sağlıklı idare ettiğini vurgulayan Şener, AKP'ye oy vermemiş seçmenlerin de memnun olduğunu savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber