İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Yönetmeliğininde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 16 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik

MADDE 1 ? 11/4/1984 tarihli ve 18369 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Yönetmeliğinin değişik 4 üncü maddesindeki "Kontrolör" tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kontrolör: Mahalli İdareler Başkontrolörü, Mahalli İdareler Kontrolörü ve Mahalli İdareler Stajyer Kontrolörünü,"

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Seçme ve Giriş Sınavı

Madde 6 ? İlk defa mahalli idareler stajyer kontrolörlüğüne atanacaklarla kurum ve sınıf değiştirmek suretiyle kontrolörlüğe geçmek isteyenlerin, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca yapılacak Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) her sınav döneminde Bakanlıkça tespit edilecek puan türünde asgari puan almış olmaları ve giriş sınavlarını kazanmaları şarttır.

Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro sayısının 20 katını geçmemek üzere Bakanlıkça belirlenen sayıda aday çağrılır."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 7 nci maddesinin birinci fıkrası ile (F) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Mahalli idareler stajyer kontrolörlüğü sınavına katılabilmek için:"

"F- KPSS kılavuzunda ve /veya ilanlarda belirtilen şartları haiz olmak."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 9 ? "Duyurma, Giriş Sınav Kurulu, Sınavların Düzenlenmesi ve Yürütülmesi, Tutanaklar, Değerlendirme, Sınav Sonuçlarının Duyurulması ile ilgili hususlar aşağıdaki şekildedir:

a) Duyurma: Duyuru; atama izni alınmış boş stajyer kontrolör kadrolarının sayı, sınıf ve dereceleri, alınacaklarda aranacak genel ve özel şartlar, belirlenen KPSS taban puanı, müracaat edilecek merci ve en son müracaat tarihi ile giriş sınavının yapılacağı yer ve zamanı müracaat süresinin bitiminden en az 15 gün önce Resmî Gazete'de ve Türkiye genelinde yayınlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde veya uygun görülecek diğer araçlarla ilan vermek suretiyle adaylara duyurulur.

b) Giriş Sınav Kurulu: Giriş sınav kurulu bir Müsteşar Yardımcısı'nın başkanlığında Mahalli İdareler Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, Teftiş Kurulu Başkanı veya bunların birer yardımcıları ve kıdemli bir Başkontrolörün katılması ile teşekkül eder.

c) Başvuru: Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarına, daha önce kendilerine ÖSYM'ce gönderilmiş olan KPSS Sınav Sonuç Belgesi ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesindeki diğer belgelerle başvururlar.

d) Sınavların Yürütülmesi: Sınav giriş belgesi olmayanlar sınava alınmazlar. Sınavlar duyurulan saatte başlar. Yazılı sınavlarda sorular sınav günü sınavı yapacak kurul üyeleri tarafından hazırlanır ve sınavın başlama saatinde adayların önünde açılır. Sınavlarda köşesi kapanabilir ve mühürlenmiş özel kağıtların kullanılması mecburidir.

Sınavlarda kopya yapanlar veya kopya teşebbüsünde bulunanlar hakkında tutanak düzenlenerek ilgilinin sınavı geçersiz sayılır.

Sınavların sorumluluğu, sınavı yapan Kurula aittir. Sınavların düzenli bir şekilde yürütülmesinden kurul başkanı sorumludur.

e) Tutanaklar: Sınav başlarken, soruların sınav başlama saatinde kurul üyelerince açıldığını ve sınavın başlama saatini belirten bir tutanak düzenlenir.

Sınavın bitiminde, bitiş saatini, sınava girenlerin sayısını, kaç kağıt kullandıklarını ve sınavın akışını gösteren bir tutanak daha düzenlenerek sınavı yapan kurul üyelerince imzalanır.

f) Değerlendirme: Yönetmeliğin 8 inci maddesindeki konulara göre hazırlanan yazılı sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda sınav kurulunca sözlü sınava çağrılacak adayların yazılı sınavda en az 70 puan almaları şarttır.

Sözlü sınavlar da 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve bu sınavlarda başarılı sayılmak için en az 70 puan alınması şarttır.

Sınavlara katılanların nihai puanları yukarıdaki esaslara göre yazılı sınavı puanı ile sınav kurulu üyelerinin her birinin sözlü sınavda ayrı ayrı verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir.

g) Başarı Listesi: Sınav kurulunca, değerlendirme sonuçları en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konularak bir başarı listesi hazırlanır. Bu sıralamada, puanların eşit olması halinde yazılı sınav puanına öncelik verilir. Duyuruda yer alan boş kadro sayısı kadar aday asil, asil olarak başarılı olanların iki katı kadar başarı listesine göre diğer başarılı olanlar yedek olarak sınavı kazanmış sayılırlar. Hazırlanan bu liste kurul üyeleri ve başkan tarafından imzalanır ve Bakana teslim edilir.

h) ÖSYM'ye bildirim ve KPSS puanlarının kontrolü: Başvuran adayların KPSS numaraları, ad ve soyadları ve KPSS puanları yazılı veya elektronik ortamda ÖSYM'ye bildirilir.

ÖSYM, bu adayların KPSS puanlarının doğruluğunu kontrol eder. Sınav sonuç belgesinde tahrifat yaptığı belirlenen adayların KPSS sonuçları geçersiz sayılır ve bu durum ÖSYM tarafından Bakanlığa bildirilir.

Sınav ile ilgili basılı formlarda ve sınav sonuç belgelerinde silinti veya kazıntı yoluyla ya da teknoloji kullanılarak değişiklik yapıldığının belirlenmesi durumlarında, sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

ı) Sınav Sonuçlarının Duyurulması: Sınav sonuçları, sınav bitim tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ilan edilir, kendilerine de bir yazı ile bildirilir. Sınavı kazananlardan ataması yapılacakların en geç 15 gün içinde kuruma müracaat etmeleri istenir."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 10 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"STAJYERLİK

Stajyer Kontrolörlüğe Atanma

Madde 10 ? Giriş sınavını kazananlar başarı listesindeki not sırasına ve boş kadro sayısına göre Mahalli İdareler Genel Müdürü'nün teklifi ve Bakanlık onayı ile mahalli idareler stajyer kontrolörü olarak atanırlar."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Stajyerlik Döneminde Deneme ve Yetiştirme

Madde 11 ? Stajyer Kontrolörlüğe atananlar üç yıl süre ile mülkiye müfettişleri, başkontrolör ve kontrolörlerin refakatinde stajyerlik süresi geçirirler. Mülkiye müfettişleri, başkontrolör ve kontrolörler, yanlarında çalışan stajyer kontrolörlerin yeterlilik durumunu gösterir rapor düzenlerler.

Bir yıllık stajyerlik dönemini başarı ile tamamlayan stajyer kontrolöre, yanında çalıştıkları mülkiye müfettişi ve kontrolörlerin görüşleri de alınarak Bakanlıkça re'sen teftiş, inceleme, araştırma ve soruşturma yetkisi verilebilir."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12 ? Stajyer kontrolörler üçüncü yılın sonunda mesleki konularda sözlü olarak bir yeterlik sınavına tabi tutulurlar.

Sınav kurulunda, sınavdaki başarı derecesi ile çalışkanlığı, verimliliği, becerisi, tutum ve davranışları, kişiliği birlikte değerlendirilerek stajyer kontrolörlerin başarı veya başarısızlıkları tesbit edilir."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi madde başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Stajyerlik Süresi İçinde Göreve Son Vermek

Madde 14 ? Stajyer kontrolörlerden, mesleğin gerektirdiği karakter ve nitelikler ile bağdaşmayacak durum ve davranışları tespit edilenler, Genel Müdürün teklifi ve Bakan'ın onayı ile yeterlik sınavı beklenmeksizin Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında durumlarına uygun bir göreve atanırlar."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Stajyerlik Süresi Sonunda Başarısızlık

Madde 15 ? Stajyerlik süresi sonunda yapılan yeterlik sınavlarında başarı gösteremeyen veya haklı bir sebebe dayanmaksızın bu sınava girmeyen stajyer kontrolörler, Genel Müdürün teklifi ve Bakanın onayı ile Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında durumlarına ve derecelerine uygun bir göreve atanırlar."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 17 ? Mahalli İdareler Kontrolörlüğünde meslek kıdemi esastır. Stajyerlik süresi dahil, kontrolörlükte 10 yıl çalışanlar Başkontrolör unvanını alırlar. Bu unvanın alınmasında başarılı olma şartı aranır."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kontrolörlükten Başka Göreve Atanma ve Geri Dönüş

Madde 18 ? Kontrolörler kendi istekleri halinde il özel idare müdürlüklerine, belediye başkan yardımcılıklarına ve Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatındaki kadrolarına Bakanlık onayı ile nakledilebilirler.

Kontrolörlerin hal ve hareketlerinde kontrolörlükle bağdaşmayacak durumları, Mülkiye Müfettişleri veya Kontrolörlerce yapılacak inceleme veya soruşturma sonucunda tespit edilenler Bakanlık birimlerindeki diğer görevlere atanabilirler.

Kontrolörlüğe atananlar kıdem sırasına göre meslek tablosuna kaydedilirler.

Kıdem sırasında esas, yeterlik sınavlarının tarihleri ile, bu sınavlarda kazanılan dereceler ve meslekte geçirilen sürelerdir.

Kontrolörlük mesleğinden; çekilmek veya başka kamu görevlerine atanmak suretiyle ayrılanlar; boş kadro bulunduğu, meslekten ayrı kaldıkları süre içindeki sicillerinin olumlu olduğu ve kontrolörlük mesleği şeref ve onurunu zedeleyici bir harekette bulunmadıkları anlaşıldığı takdirde ve Bakan'ın uygun görmesi üzerine bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesindeki usulle yeniden Kontrolörlüğe atanabilirler.

Yürürlük

MADDE 12 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer,

Yürütme

MADDE 13 ? Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber