Sosyal Güvenlik Yasası 1 Ocak 2008'e ertelene

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Mayıs 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Anayasa Mahkemesi'nin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun memurlarla ilgili maddelerini iptal etmesi üzerine, daha önce 1 Temmuz 2007'ye ertelenen yasanın yürürlüğü, altı ay daha erteleniyor. Kanun, seçimden sonra kurulacak hükümet tarafından bir daha ertelemezse 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kanunun yürürlük tarihinin ertelenmesine dair yasal düzenleme, hükümet yerine AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız'ın yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Meclis kapanmadan yasalaştırılması gereken teklifle mevcut SSK ve Bağ-Kur kanunlarındaki bazı hükümlerle ilgili değişiklikler de öngörülüyor.

Böylece, kurulacak yeni hükümetin cumhurbaşkanlığı ve 2008 bütçesinin yanı sıra öncelikli işleri arasında sosyal güvenlik reformu da olacak. Yasa teklifinin gerekçesinde, ertelemeyle, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası sosyal taraflarla etraflıca değerlendirme yapabilmek açısından zaman kazanılacağı ifade edildi.

Bağ-Kur emeklisi için ısrar

Hükümet, Bağ-Kur emeklisine bu yılın ilk yarısında yüzde 5, ikinci yarısında ise ilk yarıdaki enflasyon kadar artış yaptı. Hükümet, Bütçe Kanunu'yla da Bağ-Kur'luların emekli aylıklarına her ay enflasyon kadar zam yapılmasına dair yasa hükmünün bu yıl uygulanmamasını kararlaştırdı. Anayasa Mahkemesi ise, düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu.

Böylece hükümet bir yandan açıkladığı zammı uygulamak, bir yandan da Bağ-Kur mevzuatının öngördüğü, her ay bir önceki ayki enflasyon kadar artış zorunluluğuyla karşı karşıya kaldı. Yasa teklifine konulan maddeyle, Bağ-Kur emeklisine, hükümetin açıkladığı zammın dışında ilave enflasyon artışı yansıtılmaması sağlanıyor. Bir başka düzenlemeyse tarımda kendi hesabına çalışanlardan alınacak sağlık sigortası primi oranının, ilk altı basamaktakiler için altıncı basamağın yüzde 20'si, üst basamaktakiler için bulundukları gösterge tutarının yüzde 20'si kadar olmasını düzenliyor.

Af gibi düzenleme

Yasa teklifi, devredilen veya birleşen şirketlerin sigorta prim borçlarıyla ilgili yeni hükümler öngörüyor. Buna göre, aktif ve pasifiyle devredilen veya birleştirilen şirketin prim borçlarıyla gecikme zammı ve faizi borçlarından hem eski, hem yeni işveren müşterek sorumlu olacak. Buna aykırı sözleşme hükümleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından geçersiz sayılacak.

Yasanın yürürlüğe gireceği tarihten geriye doğru 10 yıllık süre içinde, fiilen birleşme veya devrolma olmadığı halde SGK'ca ya da mahkeme kararıyla birleşmiş kabul edilerek kendisine borç çıkarılan işverenler, yasanın yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde başvuruda bulunarak borçtan kurtulabilecek. Bu durumda olanların daha önce ödedikleri paralar da iade edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber