İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sehven ödenen ek özel tazminatı her zaman geri istenebilir mi?

Ek Özel Hizmet (Arazi) Tazminatının açık alanda görev yapanların alabileceği için ödemenin sehven yapıldığı gerekçesiyle geri istenmesini KDK hukuka aykırı buldu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Haziran 2018 15:18, Son Güncelleme : 12 Haziran 2018 21:24
Sehven ödenen ek özel tazminatı her zaman geri istenebilir mi?

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü emrinde çalışan personele, gıda işletmelerinin denetimi görevi karşılığında Ek Özel Hizmet (Arazi) Tazminatı adı altında ve üç ayda bir olacak şekilde ödeme yapılmıştır. İdare bu ödemeyi açık alanda görev yapanların alabileceği, ilgilinin görevini kapalı alanda yapmış olduğunu ve tarafına ödemenin sehven yapıldığı gerekçesi ile ödenen tazminatın geri tahsil edilmesi istenmiştir. Personel bu geri ödeme isteminin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek iptal edilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurmuştur.

Bakanlık İç Denetim Birimi Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, denetimlerde denetim yapılan mahallin, açık çalışma mahalli ve kapalı çalışma mahalli olarak belirlenmesi noktasında problemlerin ortaya çıktığı belirtilmiş ve yasal düzenlemelerde açık çalışma mahalli tanımının yapılmamış olması, bu tür yerlerin örnekler verilmek suretiyle belirtilmesi, tazminatın kimlere ödeneceğinin iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak ilgili birim amirlerince belirleneceğinin hükme bağlanması, Sayıştay Temyiz Kurulu tarafından verilen kararlar neticesinde açık çalışma mahalli kavramının geniş yorumlanması, yeterli belgelendirme ve dokümantasyonun varlığı halinde ilgili birim amirlerinin kendilerine tanınan yetki çerçevesinde çalışma mahallerinin özelliklerini dikkate alarak açık/kapalı çalışma mahallerine ilişkin yaptıkları belirlemelere itibar edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

KDK, ilgili birim amirlerine tanınan bu yetki çerçevesinde belirlemelere itibar edilmesinin, iller arasında tazminat ödemelerinin geri istenmesi noktasında hakkaniyete aykırı durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verdiğini belirtmiştir.

KDK, yaptığı incelemenin sonucunda, başvuranlara yöneltilebilecek bir hilenin bulunmadığını, mevzuatın farklı yorumlanabiliyor olması karşısında ise idarenin açık hatasının varlığının ileri sürülemeyeceğini, kapalı alanda çalıştıklarına yönelik bir tespit yapılmış olsa dahi, yapılan ödemenin geri istenmesine yönelik hakkın zamanaşımına uğradığını ifade ederek, ek özel hizmet tazminatının geri istenmesinin hakkaniyete uygun olmadığına karar vermiştir. KDK ayrıca, Bakanlıkça İç Denetim Birimi Başkanlığı raporundaki hususlar da göz önünde bulundurularak ilgili mevzuat düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi yönünde Bakanlığa tavsiyede bulunulmasına karar vermiştir.

KDK kararı için tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber