Gerçekler bilinsin ÖSS'de durum kötü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), gelecek akademik yılın öğrenci kontenjanlarını belirledi. Açıköğretim Fakültesi hariç, geçen yıl 418 bin olan toplam kontenjan, ancak 7 bin civarında artışla 425 bine yükseltilebildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gelecek akademik yılın öğrenci kontenjanlarını belirledi. Açıköğretim Fakültesi hariç geçen yıl 418 bin olan toplam kontenjan, tüm olanaklar kullanılarak ancak 7 bin civarında artışla 425 bine yükseltilebildi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan, "projeler geliştirilmediği için durum giderek kötüleşiyor" uyarısında bulundu. ÖSYM Başkanı, "ülkemizde yeni üniversiteler açılmıyor, var olan üniversiteler bölünüp yeni üniversite diye açıklanıyor. Bu yüzden de kontenjanların artmasına bir katkısı olmuyor" dedi. Başkan Prof.Dr.Yarımağan,?hurriyet.com.tr?ye "gerçekler bilinsin" diyerek, şu açıklamalarda bulundu:

SAYI ARTIYOR

Hükümet 15 yeni üniversite açtı ama zaten bu üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokullar vardı. Olan üniversiteyi bölüp, bir rektör bir tabelayla yeni üniversite açılıyor. Kuşkusuz bu durum öğrenci sayısının sabit kalmasına yol açıyor. Kontenjanlarda yüzde 1-1,5 artırabilirken aday sayısında ise yüzde 10 oranında artış oluyor.

SON 5 YILIN TABLOSU

2002-2007 yılları arasında kontenjanlarda tüm imkanlar zorlanmasına rağmen ancak yüzde 7 artış sağlanabilirken, üniversiteye girmek isteyen aday sayısında ise yüzde 40 artış oldu. Gençlerin durumu her yıl daha da kötüye gidiyor. Bunun çaresinin mutlaka bulunması lazım. Bir öğretim üyesi olarak da çarenin ne olduğunu biliyorum. Çaresi projeler geliştirmek, hedefler belirlemek, kontenjan artışlarını bir plana koymaktır. Hükümetin bunun için planlı yatırım yapması, buna kafa yorması gerekiyor. Ne yazık ki bunların üzerinde durulmuyor.

YENİ MEZUNLARA DA YETMİYOR

Üniversitelerin kontenjanları liseden bu yıl mezun olacakların sayısının bile kat kat altında. Lise son sınıfta 800 bin öğrenci var. Bunlardan ylaklaşık 700 bini mezun olacak. Eski mezunları dikkate almayıp tüm kontenjanları bu yıl mezun olanlara ayırsak, mezunlardan yine yaklaşık 300 bini açıkta kalacak.

100 KİŞİDEN 28'İ

Ortaöğretimi bitiren her 100 adaydan ancak 28'i üniversiteye girebiliyor. Bu yıl kontenjanlar 425 bin kişi, mezun sayısı 700 bin civarında olacak. 700 bin mezundan ancak 150 bini üniversiteye girebilecek, kontenjanın önemli bir bölümü eski mezunlar tarafından doldurulabacak. Bu öğrenciler bir sonraki yıl yeniden sınava girmek durumunda kalacak.

ÖSS'Yİ KALDIRMAK

Son dönemde siyasetçiler, üniversiteye giriş sınavının kaldırılacağını açıklıyorlar. Gençlerimiz, sanki üniversiteye sınav olmadan gireceğini sanıyor. Sınavı kaldırmakla üniversitelerin kontenjanı artmıyor. Bugün nasıl 425 bin aday alabiliyorsak, sınav olmasa da yine aynı sayıda öğrenci alınacak, diğerleri açıkta kalacak. Öğrenci sınavda olduğu gibi diğer yöntemlerde de sınav gerginliğini yaşayacak.

HER İLE ÜNİVERSİTE

Hükümetin her ile bir üniversite açılmasını bir bilim adamı olarak uygun bulmuyorum. Her ile üniversite açarak o ili kalkındırılması hedefleniyor ama bu yanlış. Bu illerin başka türlü kalkınmaları da mümkün. Belirli illeri gerekli altyapısını kurup üniversite şehirleri yapmak, diğer illeri başka yöntemlerle kalkındırmak daha uygun olur.

AÇIKÖĞRETİME GİTMİYOR

Yeni mezunlar Açıköğretim Fakültesi'ne gitmiyor. Bu fakülteyi daha çok herhangi bir yerde çalışan, ya da defalarca girmesine rağmen üniversiteyi kazanamayanlar tercih ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber