Asistan Girişimi, koşulsuz iş güvencesi için, imza kampanyası başlattı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ASİSTAN KIYIMINA SON!

TÜM ÜNİVERSİTE ÇALISANLARINA KOŞULSUZ İŞ GÜVENCESİ!

Asistan Girişimi 10 Mayıs 2007 Perşembe günü Ankara İzmir ve İstanbul da eşzamanlı olarak yaptığı basın açıklamaları ile ?ASİSTAN KIYIMINA SON! TÜM ÜNİVERSİTE ÇALISANLARINA KOŞULSUZ İŞ GÜVENCESİ!? başlıklı imza kampanyasını tüm Türkiye'de başlattı. Asistan Girişimi imza kampanyası internet sayfası : http://www.asistangirisimi.org/. Asistan Girişiminin Türkiye'deki tüm üniversitelerde imzaya açtığı metin aşağıdadır.

İstihdam edilme biçimleri farklılaşsa da kamu görevlisi konumunda olan asistanlar, asistan hekimler, okutmanlar, öğretim görevlileri ve diğer öğretim yardımcıları, üniversitede sunulan kamu hizmetinin asli yürütücüsü durumunda olup, üniversitenin ana bileşenlerindendir, bugünüdür, geleceğidir. Oysa bu öğretim elemanları, YÖK sistemi içinde tali ve geçici personeller olarak görülmektedir. Ve bugün pek çok üniversitede basta asistanlar olmak üzere birçok üniversite çalışanının görevlerine keyfi bir biçimde sessiz sedasız son verilmekte, bir kıyım yaşanmaktadır.

· İş güvencesi insanca bir yaşamın ve akademik özgürlüğün vazgeçilmez koşuludur. Bütün üniversite çalışanlarının koşulsuz iş güvencesi hakkı tanınmalı, pratikte iş güvencesizliği anlamına gelen 2547 sayılı yasanın 50/d maddesindeki gibi yıllık atamalar öngörerek sürekli bir işsizlik tehdidi yaratan geçici istihdam uygulamalarına acilen son verilmelidir.

· Yukarıda sayılan öğretim elemanlarının görev tanımları yasal ve fiili olarak belirsizdir. Bu öğretim elemanları pek çok idari, akademik ve yarı akademik görevlerde aşırı ve ölçüsüz iş yükü altında ve suistimale açık biçimde çalıştırılmakta; angaryaya varacak düzeyde özel işler için dahi kullanılmaktadır. Görev tanımları netleştirilmeli, akademik ve mesleki gelişime engel olmayacak biçimde belirlenmelidir.

· Demokratik bir üniversitenin ön koşulu olan özerkliğin ve akademik özgürlüklerin sağlanması için, yukarıda anılan öğretim elemanlarının üniversite kurullarında, kendilerine ve üniversiteye dair her türlü karar alma sürecinde etkin katılım, temsil ve oy hakkı olmalıdır.

· Akademik atama ve yükseltme kriterleri tüm üniversite bileşenlerinin katılımı ile yeniden düzenlenmeli ve kazanılmış hakların devamlılığı esas alınmalıdır. Doktora öğrenimini başarı ile tamamlayan asistanların görevlerine son verilmesi şeklindeki liyakat ilkesine açıkça aykırı olan çarpık uygulamaya acilen son verilmelidir.

· Asistanların çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Okutmanların haftalık ders yükleri makul sürelere çekilmeli, asistan hekimlerin bilimsel araştırma ve eğitimlerine zaman ayırabilecek şekilde mesai ve nöbet süreleri düzenlenmelidir.

· Yukarıda anılan öğretim elemanlarının kendilerini akademik ve mesleki olarak geliştirmeleri ve insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmeleri için gereken ücret iyileştirmeleri acilen yapılmalıdır. Asistan hekimler arasındaki ücret dengesizliği giderilmelidir.

· Asistanların ve asistan hekimlerin üniversitelerde nitelikli bilimsel ve akademik üretim yapabilmeleri için gerekli altyapı ve eğitim programları geliştirilmeli, bunu sağlamaya yönelik olarak her üniversite yeterli kamusal kaynaklara kavuşturulmalıdır.

· Yüksek Öğretim Kanununun 35. maddesi ve Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) çerçevesinde istihdam edilen asistanların ?tazminat ve zorunlu hizmet yükümlülüğü?ne son verilmelidir. Yurtdışında eğitim kapsamında çalıştırılan asistanların yükümlülükleri de kamu yararı gözetilerek, mağduriyeti önleyecek biçimde yeniden düzenlenmelidir.

· Vakıf üniversitelerinde, asistanların ?burslu lisansüstü öğrenci? statüsünde gösterilip adeta kaçak işgücü olarak sigortasız çalıştırılması uygulamasına son verilmelidir. Vakıf üniversitelerinde çalışan başta asistanlar olmak üzere tüm akademisyenler, anayasanın da gerektirdiği üzere, kamu personel rejimi ilkelerine uygun bir biçimde istihdam edilmelidir. Vakıf Üniversitesi çalışanlarının örgütlenmeleri ve sendikal faaliyetleri önündeki hukuki ve fiili tüm engeller kaldırılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber