Öğretmenlet iş değiştirmek istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu, Ankara'da 1500 eğitim çalışanıyla yaptığı Araştırma Raporu sonuçlarını açıkladı.

Hazırlanan rapora göre; Eğitim çalışanlarının yüzde 87'si fırsat tanınması durumunda daha iyi ücret veren ve sosyal haklar tanıyan kamu kurumlarına geçmeyi istiyor. Geçmek istedikleri kurumların başında BOTAŞ, RTÜK, TRT, TELEKOM ve Başbakanlık geliyor.

Ekonomik, mesleki ve özlük haklarının yetersizliğinden dolayı "mesleki koşullarından" memnun olmadıklarını ifade eden eğitimciler ilk fırsatta emekli olmayı düşünüyor. İlk fırsatta emekli olmak isteyenlerin oranı yüzde 74. Yüzde 89'u Milli Eğitim yöneticilerini yetersiz, donanımsız, siyasi ve başarısız buluyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenler en az sorunu öğrenci ve velilerle yaşıyor. Yüzde 72'si yaşadıkları sorunları yöneticileriyle paylaşmadığını söylüyor. Eğitimle ilgili sorunlarını yöneticileriyle paylaşmakta oldukça isteksiz olan eğitimcilerin yüzde 77'si iş yerinin konumundan, çalışma düzeninden ve şartlarından memnun değil.

İncelenmenin yapıldığı grupta ağırlığı oluşturan öğretmenlerin okullardan değil yöneticilerinden ve sistemden ayrılmak istediklerini ortaya koyan araştırmaya göre; eğitim çalışanlarının yüzde 80'i kişisel gelişim, kendini yenileme, yetiştirme, master, doktora gibi akademik çalışmalardan oldukça uzak hissediyor.

Kendini yetiştirme ve yenilemenin zor ve masraflı olduğunu ifade eden eğitim çalışanları kendini yetiştirme, master, doktora gibi çalışmaların ücret, terfi ve yükselmelerde ölçüt kabul edilmediğinin özellikle altını çizdi.

Yapılan araştırmada ki ilginç sonuçlardan biriside ek iş yapanların oranının yüzde 39 çıkması oldu. MEB'in icraatlarına ve vizyonuna inanıyor ve sorusuna yüzde 74'ü hayır inanmıyorum, paylaşmıyorum derken, Milli Eğitim Bakanını daha çok politikacı, partici olarak mı? Yoksa öğretmenlerin ve öğrencilerin bakanı olarak mı görüyorsunuz? Sorusuna ise yüzde 92'si politikacı olarak görüyorum, dedi.

Eğitim çalışanlarının yüzde 62'si işiyle özel hayatı arasında denge kuramadığını söylerken yüzde 78'i ciddi ekonomik sorunları olduğunu belirtti. Bir eğitimci olarak kendinizi yeterli ve başarılı buluyor musunuz? Sorusuna, yüzde 67'si hayır kendimi başarılı bulamıyorum, dedi.

Gerek eğitim sisteminin, gerekse eğitim çalışanlarının ivedi sorunlarını ortaya koyan bu araştırmayla ilgili olarak açıklamada bulunan Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Mali Sekreteri Ferhat Şahin, "GSMH'den eğitime ayrılan yüzde 2 veya 3'lük paylarla 'ki bu bütçenin yüzde 85'i personel maaşlarına gidiyor' ancak bu kadar memnuniyetlik mümkün olur. Günlük geçimde acze düşürülmüş, aile sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanan, aylık ortalama 750 - 850 YTL maaşla geleceğe şüphe ve endişeyle bakan öğretmenden daha farklı cevaplar alamazdık zaten. En ufak tayin ve terfilerde bile siyasilerin sözünün geçtiği MEB'e eğitimcilerin kırgın ve küskün olmaması elbetteki beklenemezdi." Diyen Şahin, topal yürüyen eğitimin koşarak kalkınmayı ve çağdaşlığı yakalaması mümkün değildir. Sayın milli eğitim bakanı bu veriler karşısında "başını iki elinin arasına alıp düşünmesi gerekir", diyerek sözlerine son verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber