Öğretmenlerden hükümete gözdağı

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-Eğitim-Sen Genel Başkanı Özcan: Maaşların yektersizliğinden öğretmenler pazarcılık, simitçilik gibi ikinci iş yapıyor Hükümet, seçim sandığının başında öğretmenlerin bulunacağını unutmasın

HAYATLARINI iyi bir neslin yetişmesine adayan öğretmenlerin çilesi bitmiyor. Yüzde 30'u açlık, yüzde 70'i de yoksulluk sınırında yaşayan öğretmenler gelecek kaygısı yaşıyor. Alım güçleri her geçen gün biraz daha düşen öğretmenleri en çok üzen konu ise öğretmenliğin eski saygınlığını yitirmeye başlaması.Türk-Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ve Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretmenlerin içinde bulunduğu durumu ve beklentilerini Tercüman'a değerlendirdi:

Yaşamı anlatamaz

Türk-Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan: ?Yıllardır öğretmenlerin sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyoruz. Yakında toplu görüşmeler var. Bu zamana kadar, toplu görüşme masasında hükümetle hiç mutabakata varamadık. Sanal enflasyon sürekli çalışanın aleyhine işliyor. Hep çalışanın cebinden gidiyor, alım gücü her yıl düşüyor. Tüm bunlar karşısında öğretmenler geçim zorluğu çekiyor. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu, kendisine mesleği dışında ek iş arıyor. Artık görev yaptıkları yerler sadece adres haline geldi. Biz, dünyadaki meslektaşlarımızın durumlarını göz önüne serdiğimizde, bize Türkiye'deki işsizlik oranı gösterilerek, ?Halinize şükredin? deniliyor. Yaşamayı bilmeyen, yaşayamayan birinden, bir çocuğa yaşamı anlatması isteniliyor. Hükümetler seçim döneminde kesini ağzını hep açar; ancak bu kez öğretmenlere bir pay düşer mi bilemem. Hükümet şunu unutmasın ki, 22 Temmuz'da sandıkların bekçisi eğitimciler olacaktır.?

Düşüşü hissetmiyoruz

Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: ?Öğretmenlerin sadece yüzde 29'u kendilerine ait evlerde oturuyorlar. Bunların da büyük çoğunluğu 15 yıllık öğretmenler. Türkiye'de enflasyon düşüyor, faiz düşüyor, ekonomi büyüyor ama bunların hiç biri kamu çalışanlarına yansımıyor. Eğitim çalışanlarının bütçesi, Türkiye'nin büyümesine orantılı olarak artmıyor. Bize düşen enflasyon doğrudan mutfağımıza yansısın istiyoruz. Hükümetten enflasyon oranı artı iyileştirme talep ediyoruz. Türkiye yüzde 5 büyüdüyse, biz de enflasyon artı yüzde 5 zam istiyoruz. Öğretmenler en çok parayı çocukları için harcıyorlar. Özel okullara yapılan zam, öğretmenlere yapılan zammın neredeyse 10 katı daha fazla. Yine aynı şekilde, okul servislerine yapılan zam, öğretmen maaşına yapılanın 3 katı. Harcamalarımıza yapılan zam ile maaşımıza yapılan zam aynı değil. Bu yüzden öğretmenlerimiz sıkıntı çekiyor. Paradan daha önemli olan bir konu da öğretmenliğin saygınlığını yitirmeye başlaması.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber