İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Un Sanayicileri Odası: Bu zamlara göre ekmek 2 TL olmalı

Ticaret Bakanlığı'nın una ihracat yasağıyla zirve yapan zam polemiği, uncular ile ekmekçileri karşı karşıya getirdi. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy: Un fiyatlarında artışın sebebi, iklim şartları yüzünden buğday kalitesinin düşmesi. Ancak bir çuvalın 175 liraya çıktığı iddiası panik havası yaratıyor. 1 milyon çuval unu 95 liradan temine hazırız. Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Kavuncu: Piyasada büyük bir un sıkıntısı var. Fiyatlardaki yüksek artış, ekmeğe zammı zorunlu hale getirdi. Doğalgaza, mazota, elektriğe ve ekmeğin ana maddesi olan una zam geldi. Bu nedenle ekmek 2 TL olmalı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 08 Eylül 2018 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Un Sanayicileri Odası: Bu zamlara göre ekmek 2 TL olmalı

Un ile ekmeğin kavgası bitmek bilmiyor. Un fiyatının 175 liraya çıktığının doğru olmadığını söyleyen TUSAF Başkanı Ulusoy, 1 milyon çuval unu 95 liradan temin etmeye hazır olduklarını belirtti. Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Kavuncu ise doğalgaz, elektrik ve una yapılan zamlarla fırıncıların zor durumda olduğunu iletti.

Ticaret Bakanlığı'nın un ihracatına sınırlama getirmesiyle birlikte, un ve ekmekçiler polemiğe girdi. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, un sanayicilerinin 95 liradan ekmeklik buğday ununu teslim etmeye hazır olduğunu belirtirken, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, doğalgaz, mazot, elektrik ve una yapılan zamların ardından fırıncıların zor duruma düştüğünü söyledi. Un fiyatlarına ve sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ulusoy, Türkiye'de un fiyatlarında son dönemde bir fiyat artışı yaşandığını, bunun başlıca sebebinin bu yıl buğday mahsulünün kalitesindeki düşüş olduğunu söyledi. Ulusoy, bu yıl Türkiye'de buğday miktarında sorun olmadığını vurgulayarak, "Ancak iklim şartlarından kaynaklanan bir sorun var. Bu sorun da özellikle daha üst gruptaki, kaliteli buğday fiyatlarının yüzde 30-35 artmasına sebebiyet verdi. Daha alt gruplarda, ekmeklik vasfı olmayan, düşük proteinli ürünlerde bu artış daha düşük. Dolayısıyla un fiyatlarında ortalamada yüzde 25-30 artış var" diye konuştu. Yılbaşında bir çuval unun ortalama 75 liraya satıldığını hatırlatan Ulusoy, bugün aynı kalitede bir unun çuvalının 95 liraya satıldığı bilgisini verdi. Ulusoy, dolar/TL'deki dalgalanmanın un fiyatlarına etkisine ilişkin şunları kaydetti: "Doların etkisi var ama bire bir değil. Türkiye'de yıllık toplam 20 milyon kendi üretimimiz, ortalama 19 milyon ton da buğday tüketimimiz var. Bugün Türk Gıda Kodeksi'ne uygun ekmeklik buğday ununun fiyatı kalitesine göre değişir ama 175 lira rakamlarını telaffuz etmek mümkün değil. Un sanayicilerimiz, fabrikalarından teslim ve peşin fiyatla 95 liradan ekmeklik buğday ununu teslim etmeye hazır. Bugünkü şartlara göre bu fiyat sanayicilerimiz için de fırıncı için de makul. 175 lira diyerek piyasada bir tedirginlik, bir panik havası yaratılıyor. Biz bugün 1 milyon çuval unu 95 liradan temin etmeye hazırız."

MALİYET 1.75 LİRAYA ÇIKTI

250 gram ekmeğin maliyetinin 1.75 liraya yükseldiğini belirten Murat Kavuncu ise ekmek fiyatının 2 TL olması gerektiğini ifade etti. Kavuncu "Un fiyatlarının bu şekilde yüksek bir artış sergilemesinden dolayı ekmeğimize zam gelmesi şart oldu. Şu anda 250 gram ekmeğin maliyeti 1.75 liraya mal etmiş oluyoruz. Yüzde 10 da iskonto olduğu zaman fırıncının ayakta kalması için, fırıncının kirasını ödeyebilmesi için, fırıncının işçilerin parasını ödeyebilmesi için; doğalgaza, mazota, elektriğe ve ekmeğin ana maddesi olan una da zam gelmesinden dolayı ekmeğin 2 TL olması lazım. Un fiyatlarının artmasının ardından piyasada büyük bir un sıkıntısı var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber