Sivas'a gidip gezilecek yerler

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Eylül 2018 00:20, Son Güncelleme : 21 Eylül 2018 01:55
Sivas'a gidip gezilecek yerler

SİVASIN YOLLARINDA

Türkiye'de en çok Sivaslı var, sözünü duyduğumdan beri burayı merak ediyordum. Sivas çok kalabalık bir yer değil tabii ki ama diğer şehirlerdeki Sivaslı oranı bir hayli fazla imiş. Şarkışla, Divriği ve Kangal gibi ilçeleri ile epey ünlü olan Sivas merkezinde ufak bir tur attım. Gittiğiniz zaman ya da yolunuzu düşerse diye sizlere de bir rehber olsun diye anlatayım.

SİVAS'IN GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

Kongre Binası

Sivas denince ilk akla gelen tabii ki Kongre binası oluyor. Milli Mücadele'nin başladığı yerlerden biri olması burayı daha da önemli kılıyor. Şehrin merkezindeki meydan da bulunan binayı ziyaret edebilirsiniz.

Çifte Minareli Medrese

Meydanı oluşturan diğer bir yapı da Çifte Minareli Medrese. Bugünlerde bahçesindeki düzenleme çalışmaları devam ediyor. Dışı çini işlemeleri ile kaplı büyük bir kapısı mevcut. Medrese 1271 yılında İlhanlılar tarafından yaptırılmış.

Şifaiye Medresesi

Çifte Minareli Medreseden çıkar çıkmaz karşınıza 2 metre eninde bir sokak geliyor ve hemen bitiminde de işlemeli bir kapı ile tam karşınıza Şifaiye Medresesi çıkıyor. Medrese merkezdeki en özel alanlardan biri. Girer girmez hayret ve hayranlık kaplıyor insanın içini. Mutlaka akşam ziyaret ediniz. Karanlığın içinde ışıklı dükkanların yarattığı aydınlık çok güzel görünüyor. Medresenin ortasında taş bir havuz mevcut. Havuzun çevresinde Sivaslılar misafirlerini bir şeyler içmeye getiriyor. Ayrıca medrese çevresinden el işlemeli yerel ürünler de alabilirsiniz.

Gök Medrese

Anadolu Selçuklu Devletinin kurduğu en önemli medreselerden biri de burasıdır. Asıl adı Sahibiye Medresesi imiş. Görünüş olarak Çifte Minareli Medreseye epey benziyor. İçerisinde küçük bir havuz var. Kemerler ile birbirine bağlı sütunlar ise harika bir dengeyi simgeliyor. Mavi çiniler ile işlemeler yapılmış ama tazeliği ne yazık ki devam etmiyor.

Buruciye medresesi

Buruciye Medresesi, mimari kusursuzluğu ile ün yapmış. Simetrik olarak düzenlenmiş olan medrese iki katlı olarak inşa edilmiş. Kitabede yazana göre fizik, kimya ve astronomi eğitimi yapılması amacıyla yapılmış. Günümüzde ise çeşitli etkinlikler için kullanılmaktadır.

Behram Paşa Hanı ve Taşhan

Sivas'ın diğer taş yapılarından en önemli olanları günümüze kadar kalmış. Tabii bir çok onarım da geçirmişler. Bugünkü kullanım amaçları ise yöresel dükkanlar ve kafe olmuş. Restoran ve davetlere de ev sahipliği yapıyorlar.

Madımak Oteli (Sivas Bilim ve Kültür Merkezi)

2 Temmuz 1993 yılında yaşanan olaylar sonucu dini görüşlerinden dolayı hayatını kaybeden 37 vatandaşımızın anısı kültür merkezine olarak anılıyor. Böyle acılarımızdan ders almak için uğrayıp hatırlamak gerekiyor.

SİVAS'TA KALACAK YER VE YEMEK YEME YERLERİ

Şehir merkezi bir çok otel ve pansiyonu barındırıyor. Fiyatlar ise gecelik 50-250 lira arasında değişiyor.

Sivas'ta yemek denince akla ilk gelen de tabi ki Sivas köftesi oluyor. Yöresel yemek çeşitleri çok ama ne yazık ki bunlar genel olarak evlerde pişiyor. Köfteye ek olarak Sivas katmerini de merkezde bulabilirsiniz.

SİVAS'TA ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Şehir ulaşım erken saatlerde bitiyor. Saat 10 dan sonra dolmuşlar seyrekleşiyor. Bütün otobüsler meydandan geçiyor. Şehrin kuzeyinde bulunan otogar ise merkeze sadece 5-6 dk mesafede. Sivas'ın ilçelerini de gezmeye gitmek isterseniz otobüsler buradan kalkıyor.

SİVAS'A NASIL GİDİLİR ?

Hava Yolu ile;

Sivas Nuri Demirağ havalimanını kullanarak Sivas'a kolayca ulaşabilirsiniz.

Kara Yolu ile ;

Sivas İstanbul'a 900 km,

Ankara'ya 450 km,

Kayseri'ye 200 km,

Samsun'a 250 km mesafede bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber