İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Doğu'da Osmanlı Sarayı'nın olduğu yer... Doğubeyazıt

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Eylül 2018 00:20, Son Güncelleme : 22 Eylül 2018 01:26
Doğu'da Osmanlı Sarayı'nın olduğu yer... Doğubeyazıt

Ülkemizin en özel yapıları diye bir liste yapsak bunlardan biri de şüphesiz İshak Paşa Sarayı olurdu. Saray yapısını ayrıntılı anlatmadan önce Doğubayazıt'tan bahsetmek gerek. Doğubayazıt ne yazık ki uzun yıllar terörün gölgesinden kalmış bir yer. Buna rağmen merak edenler hiç boş bırakmamış burayı. Güven ortamına her geçen gün daha fazla kavuşan bölgede turizmde doğal olarak artmış. Doğubayazıt'a gidince ilk dikkatimi çeken uzaklardaki Ağrı Dağının harika manzarası oldu. Karlı zirvesi muhteşem görünüyor. Bir de Doğubayazıt rüzgarlı bir yer. Yüksek dağların pasajlarında ova sürekli rüzgarlar ile aşınmaya devam ediyor.

DOĞUBEYAZIT'IN GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

İSHAK PAŞA SARAYI

Saray şehir merkezinin 7-8 km kadar kıyısında yer alıyor. Şehir merkezinden tepeye bakınca bir balkon edasıyla uzaktan sizi karşılıyor saray. Nerede olduğunu sorunca insanların gösterdiği nokta ulaşılmaz bir yer gibi de görünüyor aslında.

Diğer saraylarımız gibi bir saray değil burası. Onu diğerlerinden ayıran inşa edildiği yer. Bir kale edasıyla kayalık bir sırtı çevreleyecek şekilde yapılmış. Öyle ki tabanı düz bir zeminde değil. Artık olan bölümleri ise oluşturulmuş düz tabanın altında kalıyor ve buralar depo olarak kullanılıyormuş.

İşlemeli bir kapıdan içeri giriyoruz. Giriş ücreti 5 TL olup müzekart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Geniş avlu karşılıyor bizi. Ortadaki kapıdan işlemeli ve kubbeli duvara çıkılıyor. Geniş açıyla görmek için büyük avlunun sol girişine gidiniz. Açı çok güzel ve herkes ortadan gittiği için rahat rahat fotoğraf çekebilirsiniz.

İçerisinde zindan, mutfak, odalar, yemek depoları, tuvaletler ve ibadet alanları bulunuyor. Odalar birbirine benziyor fakat salonların yapıları çok özel. Çok şaşıracağınız başarılı bir yapı olan saray aslında daha çok külliye olarak kullanılmış ve yapılış tarihi 1784 olarak kaydedilmiş.

Urartu Kalesi

İshak Paşa Sarayından çıkar çıkmaz karşı tepeyi göreceksiniz. Yolun devamında yer alan bu tepenin dışı bir kaleyle sarılı. Görünce ağzınız açık kalabilir. Böyle bir zemine böyle bir kaleyi kim yapmış. Urartular azmetmiş bütün tepeyi saran inanılmaz bir kale yapmış. Ne yazık ki günümüze kadar tamamen kalamamış ama izleri bile bir fikir veriyor. Kalenin sağlam kalan yerlerinden ve arkasındaki sırttan üstüne çıkılabiliyor ve manzara sadece görünce anlaşılabilir.

Meteor Çukuru

Meteor çukuru, 1892 yılında düşen bir meteor sebebiyle oluşmuş. İran sınır kapımız olan Gürbulak sınır kapısının çok yakınında bulunuyor. Derinliği 60 metre olan çukurun dünyanın en büyük meteor çukurlarından biri olduğu biliniyor.

KALACAK YER YEMEK YEME YERLERİ

Şehir merkezi Ağrı merkezden daha büyük ve gelişmiş. Bu sebeple konaklama alternatifleriniz de var. Fiyatlar ise gecelik 150-350 lira arasında değişiyor.

Şehirdeki yemek çeşitleri çevrenin kebap kültüründen oluşuyor. Yemekler çok lezzetli. Özellikle et ürünlerinde fark var. Tavuk döner en çok tükettiğimiz şeylerden biri olduğu için karşılaştırma yapmanızı öneririm. Yedikten sonra şunu dedim : "evet hatırladım, tavuk etinin tadı buydu".

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR

Şehrin içinde her yöne dolmuş imkanları mevcut. İran'a ve çevre illere de giden otobüsler bulabiliyorsunuz.

DOĞUBEYAZIT'A NASIL GİDİLİR ?

Hava Yolu ile ;

Eğer hava yolu kullanacak iseniz Ağrı merkezdekini kullanabilirsiniz. Havalimanı Doğubeyazıt arası 100 km dir. Havalimanında araç kiralama imkanları mevcut.

Kara Yolu ile ;

Doğubayazıt'a kara yolu ile Ağrı üzerinden ve ya Van-Çaldıran üzerinden gidebiliyorsunuz. Ülkemizin en doğusuna ulaşım mesafeleri ise şöyle:

İstanbul 1500 km

Ankara 1150 km

Diyarbakır 500 km

Ağrı 100 km

Kars 200 km

Van 170 km

Erzurum 280 km

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber