Sagalassos'u duymuş muydunuz?

Furkan Kumkaya memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Ekim 2018 00:10, Son Güncelleme : 18 Ekim 2018 15:04
Sagalassos'u duymuş muydunuz?

Sagalassos Antik Kenti Burdur'un Ağlasun İlçesi'nde bulunuyor. İsmi, yazıtlardaki bir rahipten Agalassoslu diye bahsedilmesinden geliyor. Şehrin adının ise bilinen bir anlamı yok. Pisidia Bölgesi'nin en önemli kentlerinden biri olan Sagalassos'u şöyle bir tanıyalım.

Şehir bir tepenin üzerinden geniş bir alana yayılıyor. Gezinize başlarken girişten önce karşınıza gelen ve solunuzda yer alan merdivenlerden aşağı inip şehrin minyatürüne bakmalısınız. Böylelikle gezdiğiniz yerin aslında ne kadar muhteşem bir şehir yerleşimi olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Antik Kent dört ana bölümden oluşuyor. Kısa orta ve uzun olmak üzere 3 adet şehir gezi rotaları mevcut. Rotalar 1,5 - 2 - 4 saat sürüyor. Orta uzunluktaki rota ise en ideali.

İlk olarak küçük bir nympheum'a varıyorsunuz; yani çeşmeye... Çeşmenin sağındaki patikayı izlediğinizde sizi harika bir amfi tiyatro karşılıyor. Yani önceden harikaymış ama heybetine dair izler hala devam ediyor.

Sagalassos büyük depremler atlatmış, şehirde büyük bir yıkım olmuş. Öyle ki; şehir halkının büyük bir kısmı göçmüş. M.S. 610 yılında meydana gelen deprem ciddi hasarlar bırakmış. Tiyatro skenesi neredeyse tamamen yıkılmış durumda.

Pisidia Bölgesi'nin Kült Kenti seçilmiş burası, bu da kültürel başkent demek oluyor. Her yıl düzenlenen etkinlikler hep burada yapılmış. Bu sebeple 5 Bin nüfuslu bu kentin tiyatrosu 9 Bin kişilik inşa edilmiş. Pisidia aslında pek duyduğumuz bir isim değil. Pisidia; Isparta-Burdur ve Doğu Antalya'yı içine alan bir bölgeyi kapsıyor ve harita üzerinde büyük bir üçgeni andırıyor. Üçgenin en önemli kentleri ise Perge - Sagalassos - Antiokheia - Aspendos.

Sagalassoslular mermer işçiliği yapıp Gürgen Ağaçlarını satarak geçimlerini sağlıyormuş. Ayrıca şehirde meslek grupları için oluşturulmuş yapılar da mevcutmuş. Şehir, geniş meydanlar heykeller ve mermer işlemeli yapılarla dolu. Gezmesi oldukça yorucu olsa da; hayret verici bir şehir. Bir çok imparatorluğun himayesinde kalmış olan bölge kültürel ve mimari açıdan neredeyse hepsinden etkilenmiş. Ve hemen hemen her imparatorluk kendinden bir yapı eklemiş.

Kent; zamanın en yüksek rakımlı yerleşimlerinden biri olma özelliğini de taşıyor. Şehrin yıpranma oranı aynı yüzyıllarda kurulmuş olan şehirlere göre biraz fazla, bu da aslında coğrafi olarak ne kadar zor ve yüksek bir kesime kurulduğunun işaretçisi. Günümüze kadar kalabilmiş en büyük antik kent oluşumlarından biri olan Sagalassos'u mutlaka görmelisiniz.

AĞLASUN'DA KONAKLAMA

Konaklama için iki alternatifiniz bulunuyor. Bunlar SagAlassos Lodge & Spa ve Alanlar Otel. Konaklama maliyeti ise 150 ile 300 lira arasında değişiyor. Diğer konaklama alternatifleri ise Isparta ve Burdur şehir merkezlerinde bulunuyor.

SAGALASSOS'A ULAŞIM

Antik kente ister Ağlasun üzerinden isterseniz de Isparta üzerinden gidebiliyorsunuz. Gidiş yolunuzu ise Google Yol tarifi alarak yapmayın. Yakın zamanda yeni bir yol açılmış. Ağlasun'a girer girmez direkt yukarı çıktığınızda yeni asfalt yol başlıyor. Burayı takip ederseniz en kolay şekilde Sagalassos'a ulaşabilirsiniz.

Karayolu ile:

- Burdur'a 33 km

- Isparta'ya 40 km

- Antalya'ya 110 km

- Fethiye'ye 230 km

- İstanbul'a 600 km

- Ankara'ya 430 km

- İzmir'e 400 km

Havayolu ile:

Ağlasun; Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na 65 km uzaklıkta bulunuyor, havalimanında araç kiralama seçeneği mevcut değil ve uçuşlar sadece İstanbul'dan aktarmasız olarak THY ile oluyor. Uçaklar indikten sonra Isparta şehir merkezine otobüsler kalkıyor.

İkinci bir alternatif ise 124 km mesafedeki Antalya Havalimanı. Burada araç kiralama seçenekleri mevcut ve ayrıca daha çok şehirden farklı havayolu firmaları ile uçuş imkanı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber