İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Doktorlar, izinsiz olarak korneayı alabilir mi?

2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun hükümleri gereğince kornea gibi ceset üzerinde değişiklik yapmayan dokular alınabilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Kasım 2018 19:07, Son Güncelleme : 29 Kasım 2018 19:09
Doktorlar, izinsiz olarak korneayı alabilir mi?

Bugün Habertürk Gazetesinde bir haber yer almaktadır. Haber şu şekildedir.

"Üniversitede yaşanan olayla ilgili teknisyen ve morg çalışanı bir kişi ihbarda bulundu. Tanıklar defalarca korneaların alındığına şahitlik ettiklerini söylerken, konu ile ilgili iki profesörü suçladılar. Açılan dava son olarak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderildi
Eski morg çalışanının iddiasına göre, morgdaki cesetlerin korneaları ailelerinin izni alınmadan alınıyor. Olayla ilgili dava İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde görülürken, üniversite iddiaları kabul etmedi. "

Ancak, 2238 sayılı Kanunun 14. maddesi şu şekildedir:

"Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya organ ve dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırasıyla ölüm anında yanında bulunan eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ veya doku alınabilir.
Aksine bir vasiyet ibraz edilmedikçe yoksa, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir."

Bu yasal düzenlemeye göre, aksine bir vasiyet yoksa, ceset üzerindeki kornea alınabilmektedir.

Türkiye'de kornea nakli bekleyen binlerce hasta bulunmakta olup, yasal düzenleme gereğince yapılan bu uygulamalar doğrultusunda, birçok hasta körlükten kurtarılmaktadır.

Dolaysıyla, kornea naklinin bir tür organ hırsızlığı olarak gösterilmesi, mevzuat bağlamında doğru bir uygulama olmayıp bilgisizlikten kaynaklanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber