İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dolandırıcılardan pes dedirten cevap: Ekmek parası

Dolandırıcıların sosyal medyada sıklıkla kullandığı sahte hesaplar üzerinden kart aidatı ve dosya masrafı iadesine yönelik vaatleri geçtiğimiz yılın son günüde zirve yaptı. Çok sayıda bankanın logo ve görseli ile oluşturulan sahte hesaplarla vatandaşı tuzağa düşürmek için paylaşımlarda bulunan dolandırıcılar kendilerini deşifre edenlere ise cevap vermekten kaçınmadı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Ocak 2019 23:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Dolandırıcılardan pes dedirten cevap: Ekmek parası

Milyonlarca insan iyi bir temenni ile yeni bir yıla girmenin heyecanını yaşarken dolandırıcılar da 31 Aralık'ı fırsata çevirmek için boş durmadı.

Yeni yıla saatler kala özellikle sosyal medya üzerinden çok sayıda bankanın logo ve görsellerini kullanarak paylaşımda bulunan dolandırıcılar ağına düşürdükleri vatandaşların kart bilgilerini kopyalamaya çalıştı.

Devletin kurumlarını aracı ettiler

Özellikle Twitter üzerinden hareket eden malum kişilerin bankaların yanı sıra e-devlet, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi ciddi kurum ve platformları da kendilerine aracı ettiği görüldü.

Aidat ve masraflar için iade vaadi

Logo ve kurumsal renkler ile bankaları birebir kopyalayarak kendilerine gönderiler hazırlayan dolandırıcılar, paylaşımlarda dikkat çekmek için ise kart aidatı ve kredi dosya masraflarının iadesine yönelik vaatlerde bulundu.

Bankaları birebir kopyaladılar

Logo ve kurumsal renklerin yanı sıra söz konusu kurum ve bankaların internet uzantılarına benzeyen domainler ile vatandaşın güveni kazanılırken, hazırlanan postlara tıklanması halinde açılan sayfa üzerinden iade yapılması istenen kredi kartlarına ilişkin özel bilgiler isteniyor.

Paravan ekranlar üzerinden ele geçiriyorlar

Vatandaşı mağdur eden süreç ise bu noktadan itibaren başlıyor. Paravan ekranlar üzerinden girilen bilgiler doğrudan dolandırıcıların eline geçmiş oluyor.

Yüzsüzlük pes dedirtti

Sosyal medyada çok sayıda kişi sponsorlu olarak çıkılan bu yöndeki ilanları deşifre etti. Kimi yüzsüz dolandırıcılar da yüzsüzlüğe vurarak bu tarz paylaşımları hangi amaçla yaptıklarını açık açık yazmaktan da çekinmedi. Bir dolandırıcı yaptığı sahtekarlığı ekmek parası olarak yorumlaması ise pes' dedirtti.

Emniyete çağrı

Söz konusu ilanların çığ gibi büyümesine tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları yaptıkları paylaşımlarda Emniyet Genel Müdürlüğü'nü de etiketleyerek, paravan domainlerin nereden ve hangi hesaptan alındığının belli olduğunu yazarak bu kişilerin bulunması yönünde çağrıda bulundu.

Bankalardan müşterilerine uyarı mesajı

Sosyal medyada yer alan paylaşımlara yönelik bankalar ve ilgili kurum ve kuruluşlar da çok sayıda uyarı mesajı ile tüketicileri uyarıyor.

Bilgilerini paylaşan kartlarını acilen iptal etsin

Sahte hesaplar üzerinden oluşturulan linklerin tıklanarak çıkan ekranlara girilen kişisel ya da kredi kartı bilgilerinin dolandırıcıların eline geçtiğini belirten tüketici birlikleri ise bu yönde işlem yapanlara acilen kartlarını iptal ettirmelerini tavsiye ediyor.

Tıklamadan silin!

Hiçbir bankanın ' kredi kartı aidatını geri ödüyoruz' diye sosyal medyadan duyuru yapmayacağını, e-Devlet üzerinden de kart aidatı geri ödemesi yapılmadığını belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, tüketicilerin sosyal medyada yayınlanan bu tür linklere veya görsellere asla itibar etmemesi gerektiğini yine benzer söylemler ile telefonlarına gelen SMS'leri de üzerini tıklamadan silmelerinin menfaatlerine olduğunu söyledi.

Özellikle yılbaşı üzeri bu tarz uygulamaların sosyal medyada yoğunlukla kullanıldığının görüldüğüne de dikkat çeken Koçal sözlerini şöyle sürdürdü;

Bankanızdan aidatsız kart talep edebilirsiniz

''Bu uygulama nedeniyle dolandırıcıların tuzağına düşen vatandaşlarımız, kartlarından henüz herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiş ise , kartlarını iptal ettirerek yeni kart talep etsinler. Bankalar kredi kartı aidatı geri ödemesi yapmıyor, kredi kartı aidatı ödemek istemeyen tüketiciler öncelikle bankalarına aidatsız kredi kartı talep eden bir dilekçe ile müracaat etmelidirler. Talep edildiği halde banka aidatsız kredi kartı vermez ise, müracaat tarihinden itibaren ödenen kart aidatlarının iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edebilirler. Ayrıca Ekstrelere yansıyan kredi kartı aidatlar için banka aranarak iade talep edilmeli, bu yöntemle de bir çok banka kart aidatını iade ediyor, bilinçli olan, haklarını bilen tüketici kazanıyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber