İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

5434 ve 5510'a göre hizmet birleştirme işlemindeki farklılıklar

Hizmet birleştirmede nasıl emekli olunacak. 5434 ve 5510 a göre farklılık nasıldır? Yazımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Ocak 2019 16:00, Son Güncelleme : 28 Ocak 2019 22:53
5434 ve 5510'a göre hizmet birleştirme işlemindeki farklılıklar

5434 e göre son yedi yıllık hizmet önemli olmakta, 5510 a göre ise tüm çalışma süreleri içerisinde en fazla geçen statü önemli olmaktadır.

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaları olanlar:

Memurluk hizmetleri ile beraber işçi veya esnaf olarak geçen hizmet süreleri de bulunanlar hakkında 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanır ve tüm çalışma süreleri bütünleştirilir.

Bütünleştirme ile birlikte emekli olunması halinde hangi statüde emekli aylığı bağlanacağı da bu Kanun kurallarına göre yapılır ve bu tespit işleminde ilgililerin son yedi yıllık hizmet süreleri esas alınır.

Bu çalışmaların tamamı üzerinden emekli aylığı bağlanacağından, bu tespite göre;

- Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde hizmet süresi fazla olan statü esas alınır. 2 statüde, yani işçi veya Memur olarak çalışmaları olan kişinin son 7 yıl içerisinde 1260 gün ve daha fazla hangisinde geçmişse o statüden emekli olabiliyor. 20 yıl işçi, 5 yıl da memur ise memur olarak emekli olabilir, işçi olarak emekli olabilmesi için memurluktan ayrılıp en az 1260 gün ve daha fazla işçi olarak çalışması gerekir.

- Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde 3 statüde, yani işçi, esnaf ve memur oarak çalışmaları olan kişinin yine son yedi yıl içerisinde bu üç statüden hangisi fazla ise o statüden emekli olabilir, eşit olması halinde ise son statüsü esas alınır.

Bu kanunda son defa tabi olunan kurum mevzuatına göre işlem yapılacak olanlar ayrılmış, bu gruba girenlerde son yedi yıllık hizmet hesabı yapılmamaktadır. Bu durumlar;

- Malullük,

- Ölüm,

- 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re'sen emekli olma,

- Süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme,

- Bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi,

Halleridir. Buna göre de ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanmaktadır.

2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar:

5510 sayılı Kanun bu konuda önemli bir değişiklik yapmıştır. Bu değişiklikte son 7 yıllık hizmet süresi hesabı bulunmamaktadır.

- 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren ilk defa sigortalı sayılanlardan, yani bu tarihten önce hiçbir surette çalışma süreleri bulunmayanlar için son 7 yıllık hizmet süresi içerisinde hangi statüde fazla geçmiş gibi bir hesaplama içerisine girilmeyecektir.

Bu yeni uygulamaya göre, çalışma süreleri karma da olsa bu çalışma süreleri içerisinde hangi statüde fazla geçen çalışmaları varsa bu çalışmalara göre aylık bağlanacaktır. Burada kişiler işçi, esnaf veya memur statüsünde aylık bağlanması için bir hesaplama yapmaları için son 7 yılı beklemeden çok önceleri bir hesaplama içerisine girmeleri gerekir.

Eski Kanunda olduğu gibi yeni kanunda da istisnalar olarak:

- Hizmet sürelerinin eşit halinde son statüsü,

- Malüllük ve ölüm halleri ile yaş haddinden re'sen emekli olma, süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları sigortalılık halinin kanunla değiştirilmesi durumunda ise son sigortalılık hali,

Esas alınacaktır.

Örnek: 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra 15,12,2010 tarihinde sigortalı göreve girmiş bir kişiyi ele alalım. 15,12,2010 - 07,12,2033 yılları arasında 23 yıllık işçi olarak geçen süresi var, bu kişi daha sonra 08,03,2034 tarihinde devlet memuru olup 7 yıl da devlet memurunda geçen süresi olsun. Eski sistemde bu kişi memur olarak emekli olabilecekken, yeni sistemde işçi statüsünde emekli olabilecektir. Yani son 7 yıl hizmet süresinin bir önemi olmayacaktır. Memur olarak emekli olabilmesi için memurlukta geçen hizmet süresinin işçilikte geçen 23 yıldan fazla bir hizmet süresi olması gerekir ki, bu genelde mümkün olmayacak bir durumu gösterir.

Sonuç değerlendirmemiz:

-5510 sayılı Kanunun yürürlüğünden önce işçi, esnaf ve memur olarak geçen çalışmaları olanlar hakkında tabi 2829 sayılı Kanun Madde 8 hükmü,

-5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa işçi, esnaf ve memur oarak geçen çalışmaları olanlar hakkında ise 5510 sayılı Kanun Madde 53 hükmü:

uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber