Belediyenin, memura eğitim yardım vermesi mümkün mü?

Sayıştay 6. Dairesi, belediyelerce, memurlara, okuyan çocukları için eğitim yardımı verilmesinin hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Şubat 2019 20:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Belediyenin, memura eğitim yardım vermesi mümkün mü?

Sayıştay 6. Dairesi, ismini açıklamadığı bir belediyede, üniversitede öğrenim gören çocuklardan dolayı memura eğitim yardımı verilmesi konusunda, hukuka aykırılık bulunmadığına karar verdi.

Denetçi raporunda yapılan ödemelerin yanlış olduğu belirtilmesine rağmen, Sayıştay Başkanlığı, 5102 sayılı Kanununla getirilen düzenlemelerin burs ve kredilerin tek elden ödenmesine ilişkin olduğu, harçlık türünden ve ödeme periyodu belli olmayan eğitim yardımlarının ise bu kapsamda olmadığını belirtti. Diğer taraftan bu karar kesin olmayıp, Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz edilmesi sonrasında kesinleşecektir.

İŞTE SAYIŞTAY'IN ARALIK 2018 TARİHLİ YENİ KARARI

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda;

..... memur personelin üniversitede öğrenim gören çocuklarına, eğitim yardımı adı altında mevzuata aykırı olarak ödeme yapıldığı ileri sürülmüşse de;

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun, 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde mahalli ve müşterek nitelikte olmak şartıyla sosyal yardım yapma belediyenin görev ve sorumlulukları arasında;
38'inci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde, bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak belediye başkanının görev ve yetkileri arasında;
60'ncı maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde de dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizlere yapılacak sosyal hizmet ve yardımlar belediye giderleri arasında sayılmıştır.

Öte yandan 5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'un "Burs ve kredilerin verilmesi" başlıklı 2'nci maddesiyle, burs ve kredilerin tek elden yapılması amaçlanmış olup, Anayasa Mahkemesi madde metninde yer alan "... (belediyeler hariç) ..." ibaresini iptal etmiştir. İptal kararının gerekçesinde; mükerrerliğin önlenmesi, adil ve dengeli bir dağılımın sağlanarak, daha çok sayıda öğrenciye ulaşılması amacıyla burs ve kredilerin tek elden verilmesi esasına dayanan bir sistemin oluşturulmasının amaçlandığı belirtilmiştir.

5102 sayılı Kanun'la yapılan düzenlemenin amacından ve Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesinden de anlaşılacağı üzere, burs veya kredilerle, belirlenmiş periyotlarla ve miktarlarla yükseköğrenim öğrencilerine sağlanan yardımlar kastedilmektedir.

Bu nedenle, somut olayda olduğu gibi, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun yukarıda yer verilen 14/a, 38/n ve 60/i maddeleri kapsamında maddi durumu iyi olmayan ailelerin yükseköğrenime devam eden çocuklarına yapılan ve periyodik olmayan harçlık ödemesi, 5102 sayılı Kanun'un 2'nci maddesinde sayılan burs ve kredi kapsamında değerlendirilemez.

Ayrıca, maddi durumu iyi olmayan aile ve öğrencilerin koşullarının birlikte dikkate alınarak yükseköğrenime devam eden öğrencilere harçlık adı altında yapılan ödemelerinin "kamu zararı" olarak nitelendirilmesi hukukun temel ilkesi olan hakkaniyet ilkesiyle de bağdaşmaz.

Açıklanan gerekçelerle, ... çalışan memur personelin üniversitede öğrenim gören çocuklarına, harçlık adı altında yapılan ve mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ...-TL ödeme hakkında ilişilecek husus bulunmadığına 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 55'inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.

Sayıştay 6. Dairesi
2017/599 tarihli kararı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber