Hastalar haklarını söke söke alacak

Haber Giriş : 19 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastaların 'hak ihlali' durumunda haklarını arayabileceği 'Hasta Hakları Kurulları' hayata geçti. 38 il ve 60 devlet hastanesinde oluşturulan bu birimler şikayet başvurularını almaya başladı.

Hastaların da haklarının olduğu ilk kez 1999 yılında kabul edildi. Sağlık Bakanlığı tam 60 hastanede Hasta Hakları Kurulu oluşturdu ama konunun en önemli ayağı hastalar unutuldu! Hastalar bilgilendirilmeyince hasta hakları da lafta kaldı. Daha sonra 5 Kasım 2003 tarihinde Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Hasta Hakları Şubesi kuruldu ve çalışmalar başlatıldı. Bundan önce 15 Ekim 2003'te de hasta haklarıyla ilgili bir yönerge yayınlandığını kaydeden Sağlık Bakanlığı Merkez Hasta Hakları Şubesi'nden Mehmet Kaymakçı; devam eden süreçte bugüne kadar 38 il ve 60 devlet hastanesinde hasta hakları kurulları kurulduğunu söylüyor.

HASTALARIN MUHATABI VAR
Uygulamanın başlamasıyla birlikte ilk olarak 'hak ihlali' durumunda artık hastaların muhatap olacakları bir birim oluştuğunu ifade eden Kaymakçı şunları söylüyor: "Her hastanede hasta hakları sorumlusu belirlendi. Bu kişilerin daha çok psikolog, sosyal hizmet uzmanı gibi meslekten biri olmasına dikkat edildi. Bir şikayet olduğunda, birim sorumlusu hemen bir şikayet formu dolduruyor. Bu formlar da direkt bize ulaşıyor. Biz de 2-3 gün içinde şikayetle ilgili bilgi alıyoruz. Şikayet edilen sağlık personeli varsa, ondan bilgi istiyoruz. Hastanelerdeki hasta hakları kurulları haftada bir toplanıyor. Hak ihlali tespit edilirse cezalandırma için harekete geçiliyor."

ŞİKAYETLERİN MİKTARI
Kaymakçı, bugüne kadar 3-4 bin dolayında şikayetin yerinde çözümlendiğini belirterek, ekliyor: "Kabaca sınıflandırmak gerekirse bugüne kadar yapılan şikayetlerin konusu sağlık sisteminin tıkanıklığı, yoğunluk nedeniyle muayene olamama, doktorların fazla ilgi göstermemesi, talep edilen bilginin verilmemesi, hasta mahremiyetine saygı gösterilmemesi şeklinde." Bir sağlık personeli hakkında 2-3 defa şikayet sözkonusu olduğunda, personelin kendisine hemen çekidüzen verdiğini vurgulayan Kaymakçı, bu açıdan bakıldığında sistemin başlangıçta öngördüklerinden daha iyi sonuç verdiğini söylüyor.

AYNI TARAFTAYIZ
Hasta hakları uygulamasının sağlık personeli ve hasta olmak üzere iki ayaklı olduğunu kaydeden Kaymakçı, ancak henüz pilot uygulama olduğu için özellikle sağlık personeli üzerinde durduklarını, işin hasta yönünü ise yavaşlattıklarını belirtiyor. Sağlık personelini yoğun eğitimlerden geçirdiklerini vurgulayan Kaymakçı şunları söylüyor: "İlk başta sağlık personelinin karşısına 'hasta hakları' diye dikildiğimizde 'peki hekim hakları yok mu' diye tepki gösterirdi. Hekim hakları ile hasta haklarının aynı tarafta bulunduğunu anlattık. 'Sağlık personeli olarak bizim de sorunlarımız var ama bunu hastayı karşımıza alarak çözemeyiz' dedik. Bu anlayış artık oturdu. Bütün illeri yerinde inceledik ve gördük ki uygulama tutuyor."

SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber