Maliye çip'te ucuza kaçtı, çalıntı araç takip edilemeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın akaryakıt kaçakçılığının yanı sıra çalıntı araç takibini de sağlayacak çipli kart uygulaması eksik devreye giriyor.

Aktif çiplerin maliyetinin 15-20 yeni lirayı bulması sebebiyle 1-2 YTL'lik ucuz ürüne yönelen Maliye, çalıntı araç takibi yapamayacak. Araçların ön camına monte edilecek çipler, pompadaki yazarkasada tanınacak, otopark işlemlerinde kullanılacak. Otoyollarda ve köprülerde ise ancak yavaş geçmek kaydıyla tanınacak. 1-2 YTL'lik çiplere araçların motor ve şasi numaraları ise yüklenemeyecek. Hangi çipin alınacağına henüz karar vermediklerini belirten yetkililer "Ancak ağırlıklı görüş pasif çipten yana. Çünkü diğer halde maliyet 20 kat artabilir. Vatandaşa pahalısını aldırmak zor olabilir; ancak nihai kararı siyasi iktidar verecek." dedi. Emniyet ve Karayolları da sistemden faydalanmak için Maliye'ye başvurmuştu. Emniyet, çipli kartlara yüklenecek ek bilgi ile çalıntı taşıtların bulunabileceğini belirtiyor. Karayolları ise yeni kartların köprü ve otoyollardan geçişte kullanılan OGS'nin yerini almasını istiyor. Uygulamanın devreye girmesi halinde yaklaşık 10 milyon araca çip yapıştırılacak. Sistem, akaryakıt alımı sırasında pompa tabancasının taşıtın yakıt deposuna yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlayacak. Arabaya ait bilgiler anında yazarkasaya iletilecek. Konuyla ilgili tebliğ 3 ay önce Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Buna göre çip taktırmayan taşıt sahiplerine ceza verilecek. Uygulamayı yıl sonuna kadar devreye sokmayı planlayan Bakanlık, üretici ve ithalatçı firmaların başvurularını alıyor.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, kartların kolaylıkla çıkartılamayacak şekilde yerleştirileceğini belirterek, "Çıkartılmak istendiğinde de bir daha kullanılamayacak şekilde tahrip olacak. Kartın üzerine kaydedilen bilgiler silinemeyecek ve yetkili kişiler dışında da değiştirilemeyecek." şeklinde konuştu. Her çip, yurt genelinde bütün ödeme kaydedici cihazlarla iletişim sağlayabilecek. Taşıt kimlik birimi sistemine otomobil, motosiklet, minibüs ve midibüs, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, panelvan, motorlu karavan, kamyonet, kamyon, çekici, traktör ve özel amaçlı taşıtlar (itfaiye, cankurtaran, cenaze aracı vb.) dahil olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber