'Beş yıl içinde sınıflar atölyeye dönüşecek'

Gazi Üniversitesi Bilişim Garaj Akademisi Kurucusu Prof. Dr. Selçuk Özdemir:- "Kuramsal bilginin verildigi sınıf sayısı bes yıl içerisinde hızla azalmaya baslayacak. Ben bütün egitim kurumlarını şimdiden uyarıyorum. Bes yıl içerisinde sınıflarınızı kapatıp onları atölyeye dönüstürmeye baslayacaksınız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2019 11:13, Son Güncelleme : 05 Temmuz 2019 11:15
'Beş yıl içinde sınıflar atölyeye dönüşecek'

Gazi Üniversitesi Bilişim Garaj Akademisi Kurucusu Prof. Dr. Selçuk Özdemir, "Kuramsal bilginin verildigi sınıf sayısı bes yıl içerisinde hızla azalmaya baslayacak. Ben bütün egitim kurumlarını şimdiden uyarıyorum. Bes yıl içerisinde sınıflarınızı kapatıp onları atölyeye dönüstürmeye baslayacaksınız." dedi.

Özdemir, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak başkanlığında toplanan Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Alt Komisyonu üyelerine bilgi verdi.

Eğitim modelinin teknolojik gelişmelere göre yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Özdemir, aksi takdirde işsiz insanların sayısının artacağını ifade etti.

Özdemir, yeni neslin, teknolojinin getirdigi donusume göre eğitilmesi gerektiğini aksi takdirde teknolojide ilerlemiş toplumların bile ciddi sekilde gerileyeceğini belirterek, "Önümüzdeki 15 yılda su andaki ilkokul, ortaokul ve lise ogrencilerin sahip olacagı bilgi, becerilerini yeniden yapılandıran toplumlar dunyanın hızla ilerleyen toplumları olacaklardır. Bunu yapmayan toplumlar, Sanayi Devrimi'ne ayak uyduramayan Afrika toplumlarına benzer sekilde kole durumuna, hatta, belki kole bile degil, onun da altında tamamen islevsiz bir durumuna düşebilir. Çünkü günümüzde artık issizlikten degil, islevsizlikten bahsediliyor. Bugün işsiz olsanız yarın bir iş bulabilirsiniz. Ancak önümüzdeki yıllarda dünyanın her yerinde insanların islevsiz kalacağı bir donemden bahsediliyor. İslevsiz insanların sayısının arttıgı toplumlar göreceğiz." şeklinde konuştu.

Özdemir, teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak kas gücü öneminin her geçen gün azaldığını, gelismis ülkelerin baska ülkelerde ucuz kas gücü için kurdukları fabrikalarını kapattıklarını vurguladı.

Yakın zamanda Honda'nın Türkiye'yi terk etme kararının bu nedenle alındığını kaydeden Özdemir, "Honda'nın kararı Türkiye'deki krizle ilgili bir sey degil. Artık o robotlar, yazılımlar, akıllı cihazlar, dronlar, üç boyutlu makineler sizin ucuz kas gücünüzü anlamsız hale getiriyor. Günümüzde, matbaa ve buhar makinesinin getirdigi dönüsümden çok daha hızlı bir dönüsümle karsı karsıyayız." ifadelerini kullandı.

Selçuk Özdemir, eğitim modelinin dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, sanayi devrimindeki klasik, kolunun altına kitabı sıkıstıran, sınıfa giren, elindeki o bilgiyi ögrencilere aktaran ögretmenligin sonuna gelindiğini, bundan sonra ögretmenlerin en hızlı sekilde yeni döneme ayak uydurabilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Dünyada öğretmen modelinin değiştiğine işaret eden Özdemir, "Ögretmenin artık ögretme sorumlulugu bitiyor. Ögretmen, ögrencinin ögrenmesine yardımcı olan bir pozisyonda olmak zorunda. Çünkü artık bilgi hepimizi asmıs durumda. Hiçbir ögretmen alanıyla ilgili degisimleri, güncellemeleri birebir izlemek ve onu ögrenciye yansıtma lüksüne sahip degil. Bütün alanlarda artık ögretmenler yetersiz kalmaya basladı. O yüzden biz ögrencilerle beraber ögrenen bir ögretmenlige dogru geçis yapmak zorundayız ve ögrencilerimizin de artık pratik boyutlarda ilerlemesi lazım." diye konuştu.

- "Beş yıl içinde sınıflar atölyeye dönüşecek"

Çocuklar için hayallerini hayata geçirebilecek ve teorik bilgi ile uygulamalı bilgiyi bir araya getirebilecekleri bir egitim ortamının hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Özdemir, "Bu sürecin nasıl gittiginin farkında olan gelismis ülkelerde egitim artık bu tarafa dogru gitmeye basladı. Hatta kuramsal bilginin verildigi sınıf sayısı bes yıl içerisinde hızla azalmaya baslayacak. Ben bütün egitim kurumlarını şimdiden uyarıyorum. Bes yıl içerisinde sınıflarınızı kapatıp onları atölyeye dönüstürmeye baslayacaksınız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de okulların içinde atölyelerin açıldığını ancak dünyada okulların atölyeye dönüsme süreci yasandığını kaydeden Özdemir, "Artık okulda atölye açılmıyor, okulun kendisi atölye olmaya baslıyor. Umarım bizde de benzer bir süreç olur." dedi.

Özdemir, ABD gibi ülkelerde iyi üniversitelerden mezun olan ögrenciler arasında maaslı bir yerde ise girmenin ayıplanır hale geldiğini, insanların 'madem zekisin, niye kendi isini kurmuyorsun?' sorusunu sorduğunu vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

"Ben her gün Twitter'da, sosyal medya mecralarında mühendislerimizin iktisat mezunu gençlerimizin 'Devletimiz bize niye is vermiyor?' diye TT olma savaslarını üzülerek seyrediyorum. Çocuklarımıza artık devletlerin bile dünyada istihdamı azalttıgını, artık devletlerin insanlara is vermeyecegini söylemek gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda 10 kişinin imzası ile aldığımız belgeyi şimdi online sistemiyle üç saniye içinde alıyoruz. Nerede kaldı o 10 kisi? 10 kisinin tamamı dısarıda. Artık devletler bile istihdam etmek istemiyor insanları. Gençlerimize bu gerçeği söylememiz lazım. Küçük yastan itibaren çocuklarımızın teste bogulmasını engelleyip üreterek, yaparak, disiplinler arası is birligi içerisinde yaratıcı zekalarını, elestirel zekalarını kullanarak pismelerini saglamamız lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber