Korsan film ticareti yapanlar, devlet üniversitesinin bilgisayarını kullanıyor

Haber Giriş : 23 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milyonlarca dolarlık bir pazar oluşturan korsan CD'cilerin, izlenme rekorları kıran filmleri Türkiye'ye sokarken devlet üniversitelerinin bilgisayarlarını kullandığı ortaya çıktı.

Üniversite bilgisayarlarının internet bağlantıları, ev ve işyerlerinde kullanılan bilgisayarlara göre kat kat daha hızlı. Bunu fırsat bilen korsanlar, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerin son teknoloji ürünü bilgisayarlarını kullanarak, vizyon filmlerini internet üzerinden kısa sürede indiriyor. Altyazıları hazırlanan filmlerin örnekleri önce toptancılara satılıyor. Onlar da çoğaltarak Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Uzun zamandır üniversite bilgisayarlarından film indiren H.Ç., bu işten kazandığı büyük paralar sebebiyle üniversiteyi bile bıraktığını belirterek, Matrix, Yüzüklerin Efendisi gibi filmleri Türkiye'ye kendisinin soktuğunu söyledi. Uzun yıllar bu işi yapan üniversite öğrencisi H.Ç., bunun için İTÜ'nün fiber optik bağlantılı bilgisayarlarını kullanmış. Artık bu piyasadan çekildiğini; ancak korsan film işinin diğer üniversitelerdeki öğrenciler arasında hızla yayıldığını anlatıyor. H.Ç.'ye göre korsanın önüne geçilmesi için devletin üniversite bilgisayarlarını yakından takip etmesi şart.

Bugüne kadar yüzlerce filmi internetten indiren ve pazarlayan genç, devletin bilgisayarlarının nasıl istismar edildiğini ayrıntılarıyla anlattı: ?Korsan film piyasasında büyük ?havuz'lar bulunuyor. Havuzlardaki kullanıcıların şifreleri var ve bunlar birkaç ayda bir yenileniyor. Buradan film indirebilmek için, önce ?chat' programlarında irtibata geçiliyor. Havuza ulaşmak için özel programlardan yararlanılıyor. Havuza üye olmayan biri sisteme ulaşırsa güvenlik sistemi, şifreleri hemen değiştiriyor ve üyeler haberdar ediliyor. Korsan film işi yapanlar, İTÜ-ODTÜ gibi üniversitelerin bilgisayarlarına kendi kişisel ?hard disk'lerini (bilgilerin depolandığı ünite) takarak, filmleri indirip çoğaltıyor.?

Gösterime girdiği dönemde en çok seyredilen filmlerden biri olan Matrix'i Türkiye'ye kendilerinin soktuğunu ifade eden H.Ç., aynı gün içinde filmin kopyalarının binlerce kişiye ulaştığı bilgisini veriyor: "Matrix'i o gün akşam üzeri, İTÜ'den indirmiştik. Gece yarısına kadar filmdeki diyalogları çözdük. Filmi Levent'te bir stüdyoya verdik. Onlar konuşmaları Türkçeye çevirerek altyazıları hazırladı. O gece iki dağıtım merkezi kurduk. Sabaha karşı film toptancıların eline geçmişti. Onlar da ?master' denilen örnek kopyayı çoğaltarak, Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırdı.?

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez de H.Ç.'nin anlattıklarını doğruluyor. Sönmez, bu ?havuz'ların herkes tarafından bilinmediğini; sadece belirli şifreleri ve havuza ulaşmak için gerekli adres uzantılarını yazabilen kişilerin sisteme dahil olabileceğini kaydediyor. Aynı derneğin Dış İlişkiler Daire Başkanı Bilgisayar Mühendisi Dr. Yücel Türel, korsancıların bu havuzlara ulaşmak için FTP (File Transfer Protocol) teknolojisini kullandığını anlatıyor.

İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı yetkilileri ise öğrencilerin bu konuda uyarıldıklarını söylüyor. Yetkililerin açıklamalarına göre, özellikle gece vakitleri, yoğunluk azaldığı için internet bağlantı hızı artıyor ve bu bazı öğrenciler tarafından kötüye kullanılabiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber