Hasta sevk kağıdı uygulaması kaldırıldı ama...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ağustos 2007 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEDAVİ YÖNETMELİĞİNİN KONTROL SORUNU

Maliye Bakanlığından:

TEDAVİ YARDIMINA İLİŞKİN UYGULAMA TEBLİĞİ

(SIRA NO: 9 )

Bilindiği üzere, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (Sıra No:8) (bundan sonra ?Tebliğ? olarak ifade edilecektir) 25/5/2007 tarihli ve 26532 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve 15/6/2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Söz konusu Tebliğde, memurun kendisinin ve bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertlerinin sağlık kurum ve kuruluşlarına ne şekilde müracaat edecekleri açıklanmış bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 20/7/2007 tarihli ve 26588 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik? ile memurun bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertlerinin sağlık kurum ve kuruluşlarına hasta yollama kağıdı olmaksızın müracaat edebilecekleri esası getirilmiştir.

Anılan yönetmelikte yapılan bu değişiklik paralelinde aşağıda belirtilen açıklama ve düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür.

1. Memurun kendisi, hastalanması halinde sağlık kurum veya kuruluşuna halen olduğu gibi sağlık karnelerinin yanında hasta yollama kâğıdı (hasta sevk kâğıdı) ile birlikte müracaat edecektir.

2. Memurun bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertleri (hasta) ise sağlık kurum veya kuruluşuna hasta yollama kâğıdı olmaksızın sağlık karnesi ile birlikte müracaat edeceklerdir.

Aile fertleri için sağlık kurum veya kuruluşu tarafından düzenlenecek olan faturaların ekinde sevk kâğıdı istenmeyecektir.

2.1. Hastanın tedavi amacıyla bulunduğu mahalden başka bir yere sevkinin gerekmesi durumunda, sağlık kurum veya kuruluşu tarafından sevk işlemi sağlık karnesine yazılacaktır. Sağlık kurum veya kuruluşu hastanın sevk edileceği ili ve hangi polikliniğe gitmesi gerektiğini, refakatçi gerekiyor ise bu durumu sağlık karnesinde belirtecektir.

2.2. Sağlık kurum veya kuruluşu, sağlık karnesinde, sevkli olarak gelen hastanın sağlık kurum veya kuruluşuna müracaat tarihini ve uyguladığı tedaviyi gösterecektir.

Hasta ayakta tedavi görmüş ve tedavi süresi bir gün ise sağlık karnesinin tarih sütununda belirtilen tarih, sağlık kurum veya kuruluşuna müracaat tarihi olarak kabul edilecek, hastanın tedavisi bir günden fazla sürmüş ise hastanın hangi tarihler arasında ayakta tedavi gördüğü ayrıca belirtilecektir.

Hasta yatarak tedavi görmüş ise, hastanın polikliniğe ilk müracaat ettiği tarih, servise yatışının yapıldığı tarih ve taburcu edildiği tarih belirtilecektir.

2.3. Hastanın tedavi amacıyla bulunduğu mahalden başka bir yere sevk edilmesi nedeniyle harcırah beyannamesi vermesinin gerektiği hallerde; beyannameye sağlık karnesinin sevk işleminin yazıldığı sayfası ile hastanın tedavisinin yapıldığı sağlık kurumu tarafından doldurulan sayfası eklenecektir.

2.4. Hastanın diş tedavisi amacıyla özel sağlık kurum veya kuruluşuna sevkinin yapılması halinde; Tebliğin 5.2 nci maddesine göre resmi sağlık kurumu tarafından tedavi için sevk edilen hastanın sağlık karnesine tedavinin türü ve sevki gerektiren süre açıkça belirtilecek ve ilgili diş hekimi tarafından imzalandıktan sonra başhekimlikçe onaylanacaktır.

2.5. Sağlık karnelerinin ön yüzünde hak sahipliğine ilişkin güncel bilgiler gösterilecek, ayrıca hastanın T.C. kimlik numarası ile memurun emekli sicil numarası da yer alacaktır. Hastanın T.C. kimlik numarası ile memurun emekli sicil numarası hasta reçetesinde de bulunacaktır.

2.6. Tedavi yardımına ilişkin uygulamalar, (8) sıra numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile bu Tebliğde belirtilen esaslar dâhilinde yürütülecektir.

2.7. Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Tebliğ olunur.


YAŞANABİLECEK SORUNLAR

Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Tedavi yönetmeliği uygulamaya başlaması ile birlikte aşağıda yazmaya çalıştığımız sorunların nasıl aşılacağı konusunda ciddi sıkıntılar yaşanacağı kaygısını taşımaktayız.

- Memurun bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertleri (hasta) sağlık kurum veya kuruluşuna hasta yollama kâğıdı olmaksızın sağlık karnesi ile birlikte müracaat edecektir. Sağlık karnesi defter şeklinde olup, ilgili kişilere verilip ilgili kişilerde kalmakta. Memurun bakmakla yükümlü olduğu kişilerden örneğin eşinden ayrılması, kız çocuğunun evlenmesi, oğlunun on sekiz yaşını doldurması veya yükseköğrenime devam etmesi veya öğrenim devam ederken öğrenime ara vermesi gibi tedavi hizmetlerinden yararlanma hakkını kaybeden birisine sağlık hizmeti verilmesi durumunda ancak bu kişilerin tedavi faturaları geldiğinde kurum fark edecek. Tayini çıkan personel gittiği yerde eski sağlık karnesini kullandığında faturaları eski kuruma gelmeye devam edecektir. Kesilen faturalar nasıl iptal edilecek. Tedavi hizmetinden yararlanmaması gereken birisi yararlandığında ödenen kısım nasıl tahsil edilecek. Kurumlar bu kişi tedavi yardımından yararlanmıyor ben bu faturayı ödemem derse hastanelerin durumu ne olacak. Bu işlemlere yönelik tedavi hizmetleri yönetmeliğinde açık bir hüküm yok.

- Bunun bir tek çözümü var: Sağlık karnelerinin geçerliğinin elektronik ortamda kontrolünün olması ve geçerli onayını aldıktan sonra hizmet sunucusunun hizmet vermesi gerekmektedir. Yoksa tedavi hizmeti verildikten sonra tahsil edilmesinin çok güç olduğu açıktır. Yersiz yapılan ödemelerden kim sorumlu olacak kurum mu? Yoksa hizmet veren tedavi sunucusu mu? Bu belli değil kurum suçlu ise elinde sağlık karnesi olan herkes tedavi almaya devam edecek. Kurum kişilerden ellindeki sağlık karnesini zorla alacak değil.

- Sağlık karnelerinin yenilenmesi gerekmektedir. Sağlık karnelerinde T.C. kimlik numaralarının yazıldığı bir hane yok. Yenilerinde bunun konması gerekmektedir. Tebliğin 2.1, 2.2, 2.3,2.4,2.5 bentlerinde yazılı olan bilgilerin sağlık karnelerine yazılması çok zor hem de sağlık karnelerinin çok çabuk bitmesine neden olacaktır diye düşünmekteyim.

Maliye Bakanlığımızın Yeşil kart uygulaması ile ilgili yaptığı araştırma sonuçları

Ankara ilinde yapılan inceleme sonucunda 16660 kişinin yeşil kart almak için gerekli şartları taşımadıkları kanaatine varılmıştır. Gereğinin yapılması için listeler, il ve ilçe idare kurullarına gönderilmiştir.

İnceleme sonucunda sosyal güvenlik kurumlarından yersiz tahsil edilen tedavi bedellerine ilişkin olarak düzenlenen raporlar ilgili birimlere gönderilmiştir.

Kamu zararına ilişkin olarak düzenlenen diğer raporlar de gereği için ilgili birimlere gönderilmiştir.

Proğram sonuçları 06.03.2007 tarihinde bir brifing ile Bakanlık Makamına arz edilmiştir.

Yapılan incelemeler tespit edilen kamu zararı 10.543.100 YTL olduğu ortaya çıkmıştır.

Yeşil Kart başvuru için Öneriler

1-Yeşil kart almak için başvuran vatandaşların ilgili mevzuata göre durumlarının değerlendirilmesinde bölgesel bilgiler esas alınmaktadır. Daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilmesi için TAKBİS ve VEDOP gibi ulusal sorgulama alanlarının bütün yeşil kart bürolarında kullanılabilir hale gelmesi,

2-Yeşil kartların başka ilde tedavisi olmaları halinde tedavi bedeli gittikleri ilde ödendiği için iller bazında yapılan tedavi giderleri ile o ildeki yeşil kartlı sayısı arasında bir bağlantı kurulamamaktadır. Bu durum, yeşil kart almaya hakkı olmadığı sonradan yapılan araştırmada ortaya çıkanlar adına ödenen tedavi ve ilaç giderlerinin takip edilmesini güçleştirmektedir. Bu nedenle tedavi faturalarının yeşil kartın verildiği yere gönderilmesi gerekmektedir.

Yayınlanan tedavi yönetmeliğinin uygulaması da Yeşil kart uygulama örneğine benzemeden önlem alınması gerekmektedir gerekli önlem alınmazsa, uygulama bu haliyle yine kamu açığıyla sonuçlanacaktır.

Saygılarımla

Ayhan Gökdemir

DEÜ.Konservatuvar Sekreteri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber