Yargıtay: FETÖ MİT tırları ile doğrudan hükumeti hedef aldı

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı 54 sanıklı MİT tırlarının durdurulması davasının gerekçeli kararı tamamlandı. Gerekçede, MİT tırlarının durdurulmasının, dogrudan hukümeti ve MIT'i hedef aldığı, FETO'nün planlı bir örgütsel organizasyonu olduğu vurgulandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2019 11:58, Son Güncelleme : 11 Eylül 2019 12:33
Yargıtay: FETÖ MİT tırları ile doğrudan hükumeti hedef aldı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olmak", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini temin etme" suçlarından, aralarında eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, eski özel yetkili savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman'ın da bulunduğu sanıkların hapis cezasına çarptırıldığı 54 sanıklı MİT tırlarının durdurulması davasının gerekçeli kararını tamamladı.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla davaya bakan Yargıtay 16. Ceza Dairesinin gerekçeli kararı bin 320 sayfadan oluştu.

Gerekçeli kararda, devlet dısı silahlı aktorlerin surekli ve sistematik silahlı saldırılarına maruz kalan Turkiye'nin, sınırlarını, vatandaslarını, bekasını korumak icin Suriye'nin kuzeyinde Ozgur Suriye Ordusu (OSO) ile birlikte gerceklestirdigi askeri operasyonlarda uluslararası hukuk acısından mesru savunma hakkını kullandıgının açık olduğu belirtildi.

Suriye ic savasının etkilerine dogrudan muhatap olan Turkiye'nin 2013'ten bu yana ulke genelinde meydana gelen teror saldırıları sonucunda, guney sınırlarını terorist faaliyetlerden ve saldırılardan korumayı, Suriye topraklarının bolunmesini, parcalanmasını onlemeyi hedeflediği aktarılan gerekçede, sınır bolgesinde PYD'nin koridor acmasına engel olmak amacıyla OSO ile beraber Suriye'nin kuzeyinde savunma odaklı faaliyetler yurutüldüğü ifade edildi.

Gerekçeli kararda, nihai amacı anayasal düzeni değiştirmek olan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yaşanan bu surecte ozellikle acık mucadele icine girdigi, hukümetin uluslararası arenada zor duruma dusmesi icin yürütülen faaliyetleri desifre etme kararı aldıgı bildirildi.

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin 21 Ocak 2014'te Aydınlık gazetesinde "İşte tırdaki cephane" başlıklı haberin yayımlandığı hatırlatılan gerekçede, gazetenin internet sitesinde ise "Aydınlık Mühimmatın Fotoğrafına Ulaştı: Boru Değil Top Mermisi" başlıklı haberin bulunduğu aktarıldı.

Gerekçede, Cumhuriyet gazetesinde 29 Mayıs 2015'te Can Dündar tarafından yapılan "Iste Erdogan'ın yok dedigi silahlar" baslıklı haber ile 12 Haziran 2015'te Erdem Gul tarafından yapılan "Erdogan'ın 'var ya da yok' dedigi MIT tırlarındaki silahlar jandarmada tescillendi. Jandarma 'var' dedi" baslıklı haberin yayımlandığı, her iki haberde de tırlarda bulunduğu iddia edilen silah ve mühimmatın fotoğraflarına yer verildiği anlatıldı.

MİT tırlarının durdurulmasının olağan bir adli soruşturma işlemi değil, FETÖ'nün planlı bir örgütsel organizasyonu olduğuna dikkat çekilen gerekçede, hükümetin ve MİT'in faaliyetlerini hedef alan olayın bireysel hareket eden kişilerce gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı, bir örgütün faaliyeti kapsamında mensuplarınca gerçekleştirilebileceği kaydedildi.

- "Planlı biçimde icra edildi"

Gerekçede, MİT tırlarının durdurulmasının FETÖ mensubu olduğu somut delilerle kanıtlananlar tarafından planlı biçimde icra edildiğine işaret edildi.

FETÖ'nün, mensuplarınca işgal edilen kamu pozisyonlarının sağladığı yetki ve imkanları suistimal ettiğine dikkati çekilen gerekçede, bu çerçevede örgütsel faaliyetlerin gerçekleştirildiğine değinildi.

MİT tırlarının durdurulmasında faillerin tamamına yakınının istihbaratçı, özel yetkili savcı olduğu bildirilen gerekçede, FETÖ'nün bu kadrolardaki gücünden istifade ederek olayı planladığı ve icra ettiği aktarıldı.

"MİT tırlarının durdurulmasının, FETÖ'nün planlı bir orgutsel organizasyonu oldugunun kabulu zarurettir." tespitine yer verilen gerekçede, bu nedenlerle hakkında mahkumiyet kararı verilen ve organizasyon icinde yer alan sanıkların, maddi gercekle bagdasmayan, inkara dayanan ve cezadan kurtulmaya yonelen savunmalarına itibar edilmeyeceği vurgulandı.

- "Doğrudan hükümet ve MİT hedef alındı"

Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından da benimsenen, istikrar kazanmıs yargısal ictihadlara gore, silahlı orgute uyelik sucunun olusabilmesi icin orgutle organik bag kurulması ve kural olarak sureklilik, cesitlilik ve yogunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerin bulunması şartlarının arandığı hatırlatılan gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Farklı vilayetlerde ayrı ayrı kurumların yetki ve imkanlarının senkronize ve islevsel bicimde kullanılması suretiyle icra olunan ve dogrudan Türkiye Cumhuriyeti Hukümetini ve MIT'i hedef alan, mahiyeti, icra sekli, orgutun amacına yaptıgı hizmet ve katkı ile dogurdugu sonuclar itibarıyla bireysel hareket eden kisilerce gerceklestirilmesi mumkun bulunmayan, ancak bir orgutun faaliyeti kapsamında mensupları tarafından gerceklestirilebilen, bircok asıl faillerinin FETO/PDY teror orgutu mensubu oldugu somut delillerle kanıtlanan, planlı bir bicimde icra edilen olayla ilgili olarak, organizasyon icinde yer alan sanıkların FETO/PDY silahlı teror orgutu uyesi oldugu kabul edilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber