Üniversite öğrencilerine 'örgüt' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2007 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kentin çeşitli bölgelerinde oluşturulan stantlarda, şehre kayıt için gelen üniversite öğrencilerini yasa dışı oluşumlara karşı bilgilendiriyor.

Cumhuriyet Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerine kayıt yaptırmak için kente gelen üniversite öğrencileri, Cumhuriyet Meydanı, üniversite ve otogarda oluşturulan stantlarda Sivas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yasa dışı oluşumlara karşı uyarılıyor.

Öğrencileri bu tür örgütlerden uzak durmaları konusunda uyaran ekipler, konuyla ilgili hazırlanan broşürleri de dağıtıyor.

Broşürde, hedef kitlesi olarak seçtiği öğrencilere ulaşmayı amaçlayan illegal bir oluşumun, öncelikle örgüte katmayı planladıkları öğrencinin aile yapısı, zaafları, arkadaşları ve gelir düzeyi hakkında bilgi topladığı belirtiliyor.

İnsan psikolojisi ve propaganda teknikleri hakkında eğitilmiş militanları vasıtasıyla, bir plan dahilinde harekete geçerek çay, sinema, tiyatro, konser daveti, burs ya da kalacak yer temini gibi konularda yardım sağlama bahanesiyle öğrencilerle sıcak diyalog kurulmaya çalışıldığının belirtildiği broşürde, bu faaliyetlerle gencin sahnesi ve oyuncuları önceden planmış bir grubun üyesi olmasının hedeflendiği kaydediliyor.

Yasa dışı oluşumların sinsi şekilde yaptıkları eleman kazanma yöntemleri ve amaçları hakkında şu bilgiler veriliyor:

''Belirli arkadaş gruplarının içerisine çekilen öğrencinin, kendi görüşlerini destekler mahiyetteki kitap, gazete ve dergileri okutturmak suretiyle düşünce boyutunu işlemeye çalışır. Bu süreç, duygu boyutunu besleyecek içerikteki müzik, marş ve şiirlerle desteklenir. Bu propaganda sürecine maruz kalan öğrenciler artık, 'Bu benim kendi iradem, kendi tercihimdir' deseler bile, grup psikolojisi içerisinde dayatılan davranış kalıplarından öteye geçemediklerinin farkında olamazlar. İradesi zayıflatılan öğrenciyi, 'gruptan dışlamak, gruba ihanet etmek' gibi psikolojik baskı unsurlarıyla tehdit etmek suretiyle bireysel ya da toplumsal eylemlere katılmaya zorlar. Bu zorlamalarla, öğrencinin polis, okul idaresi ya da herhangi bir devlet kurumu ile karşı karşıya gelmesini sağlamayı amaçlar.''

Broşürde, eyleme katılan öğrenciye, ''artık polis tarafından takip ediliyorsun, polis her yerde seni arıyor'' şeklinde korku uyandırıcı ya da ''çok başarılıydın, hakkında hiç takip yok, hiç iz bırakmadın'' şeklinde kahramanlık duygusunu körükleyici propagandalarla örgüt elemanı kimliğini benimsetmenin amaçlandığı vurgulanıyor.

Gencin illegal oluşumların içine girdiği andan itibaren, bireysellik vasfının bittiği, neyin iyi, neyin kötü olduğuna örgütün karar verdiğinin ifade edildiği broşürde, öğrencilerden bu oluşumlardan uzak durmaları isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber