Seçimler bitti, oto piyasası hareketlendi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçimlerden dolayı daralma yaşayan otomotiv pazarı, belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla tekrar hareketlendi. 2007'nin Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yıla oranla satışları yüzde 35 düşen sektör, yılın son dört ayında canlanma bekliyor.

Sene sonuna kadar 330 bin binek otomobili satmayı hedefleyen otomotiv sektöründeki küçülmede yüksek vergilerin de etkili olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, otomotivdeki vergi sisteminin değiştirilmesini istiyor.

ToyotaSA Genel Müdürü İbrahim Orhon, siyasi ve ekonomik belirsizliğin aşılmasının ardından otomotiv piyasasının yeniden hareketlendiğini söyledi. Şu anki bütün göstergelerin olumlu yönde seyrettiğini belirten Orhon, "Yurtdışı piyasalarında büyük bir hareketlenme olmazsa Türkiye'nin önü çok açık." dedi. Temmuzda geçen yılın aynı ayından daha fazla satış gerçekleşmesinin sektördeki canlanmanın işaretlerini verdiğini ifade eden Orhon, "Eğer siyasi belirsizlik nisan sonunda kalkmış olsaydı. Mayıstan itibaren iyileşme olacağını öngörmüştük. Fakat bu beklentimiz seçimler nedeniyle biraz ötelenmiş oldu. Temmuz ayı itibariyle daralmayı aştık. Şu an piyasa tekrar hareketlendi. Yıl sonuna kadar da bu tempoda gitmesini umuyoruz." diye konuştu. ToyataSA Genel Müdürü, bu yıl 2006'nın satış rakamlarını aşmanın mümkün görünmediğini belirtti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Yüksel Mermer, otomotiv pazarında 2007 yılı Ocak-Temmuz döneminde geçen yıla göre binek ve hafif ticari araç pazarında yüzde 23,2 daralma olduğunu bildirdi. Bu yılın ilk yedi ayında toplam 280 bin 659 adet araç satıldığı bilgisini veren Mermer, yıl sonuna kadar pazardaki daralmanın telafi edilmesini beklediklerini ifade etti.

Skoda Satış ve Pazarlama Müdürü Hüsamettin Yalçın da, bu yıl iki seçimin birden yapılmasının otomotiv piyasasında durgunluğa neden olduğunu, fakat bu sürecin sorunsuz atlatılmasının piyasalara moral verdiğini söyledi. Pazarın bundan sonraki aylarda daha da açılmasını beklediklerini dile getiren Yalçın, "Tüketici, siyasi belirsizlik nedeniyle cebindeki parayı harcamadı. Otomobil fiyatlarının vergilerden dolayı yükselmesi ve yapılan kampanyaların iyi sonuç vermemesi vatandaşın araba alma kararını biraz erteletti. Fakat şu anda piyasa beklediğimiz yönde gidiyor." diye konuştu. Skoda, pazarın daralmasına rağmen geçen yıl 6 bin otomobil sattı. Yılı sonuna kadar ise 7 bin satış bekliyor. Bunun 1500'ünü yeni lansmanını yaptığı yeni Skoda Fabia oluşturuyor.

Piyasadaki canlılığın sürmesini bekleyen otomotivciler, yüksek vergilerden şikayetçi. Sektör temsilcileri, piyasadaki daralmada siyasi belirsizlik kadar yüksek vergilerin de etkili olduğunu savunuyor.

ToyotaSA Genel Müdürü Orhon'a göre Türkiye otomobile yüksek vergi uygulayan dünyanın birkaç ve Avrupa'nın iki ülkesinden biri. Orhon, sektör olarak vergi yükünün

içerisinde Avrupa ile aynı seviyeye çekilmesini beklediklerini vurguladı. Vergi kriterlerinin motor hacmine göre değil, çevreyi gözetecek, yakıt sarfiyatını düşürecek ve karbondioksit emisyonlarını azaltacak şeklide belirlenmesini isteyen Orhon, "Türkiye'de vergiler motorun hacmine göre alınıyor. Bir hibrit araç ile, aynı motor hacmine sahip benzinli veya dizelin vergileri aynı. Halbuki bunların yakıt sarfiyatları, saldıkları karbondioksit ve zehir miktarları birbirlerinden farklı." Geçen hükümetle yaptıkları görüşmeler neticesinde vergi indirimine yönelik olumlu sinyaller aldıklarını aktaran Orhon, trafikteki eski araçların yenisiyle değiştirilmesi için de vergi teşviki getirilmesini istedi.

"Son yıllarda ülke ekonomisinin büyümesinde otomotiv sektörünün itici güç olmuştur. Dolayısıyla ekonominin istikrarı için sektörün sorunları aşamalı olarak çözüme kavuşturulmalıdır." diyen ODD Başkanı Mermer de, otomotive uygulanan yüksek vergi oranlarının iç pazarın gelişmesine engel olduğunu savundu.

Ekonomideki istikrarın sektör açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Mermer, hükümetin yeni dönemde teşviklerle otomotiv sektörüne destek olmasını talep etti. Ülkenin lokomotif sektörlerinden otomotivin ihtiyaç ve sorunlarının göz ardı edilmemesini isteyen Mermer, şöyle devam etti: "Türkiye'de otomotive uygulanan vergiler AB topluluğu içersinde yer alan ülkelerde uygulanan oranlar ile mukayese kabul edilmeyecek şeklide yukarıda seyretmektedir. Vergi sistemimiz AB ülkelerindeki sisteme uyarlanmalıdır. AB ülkelerinde yeni araçlarda karbondioksit emisyon değerlerinin düşürülmesi ön plana çıkmakta ve vergi desteği sağlanmaktadır. Bizde de bu konuda yönetmelikler hazırlanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber