Okullara ilk aşamada, 30 bin polis yerleştirilecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul koridorlarında polis dönemi başlıyor

İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim arasında imzalanan ?Güvenli okul ve güvenli eğitim? protokolu çerçevesinde her okula bir polis uygulaması start aldı. İlk hedef 30 bin okula polis yerleştirmek

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü illere birer genelge göndererek, uygulamanın başlatılması için talimat verdi. Protokol imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?Okullardaki şiddetin en önemli faillerinden biri başarısız öğrencilerdir. Dersle uğraşmayan, kütüphaneye gitmeyen öğrenciler başka işlerle uğraştığı zaman şiddet doğmaktadır.? dedi. Çelik, bakanlıkça yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 96.7'sinin evle okul arasında şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını da söyledi.

İşte o protokol

POLİSİN CEP'İ KAYITLI OLACAK Okul ve emniyet arasında okulun güvenliğini yakından takip edecek, gerektiğinde en kısa sürede irtibata geçecek ?Okul Güvenliği İrtibat Görevlileri? belirlenecek. Bu kişiler özel eğitimden geçirilecek. Telefonları her daim açık ve kayıtlı olacak.

SUÇ BÖLGELERİ ÇIKARILACAK Bilgi sisteminde toplanacak verilerin değerlendirilmesi yapılarak, okullardaki şiddet ve diğer olayların nedenleri tespit edilecek. Verilerden hareketle ülke ve il boyutlarında Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak şiddet içerikli olayların risk dağılımı haritaları oluşturulacak.

OKULA GÖRE MODEL Kamuoyunun duyarlılığını artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenecek. İdeal güvenlik önlemlerinin alınabilmesi için ?Örnek Okul Güvenliği Modelleri? oluşturulacak.

ULUSAL BİR PLAN YAPILACAK ?Eğitim Ortamlarının Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Ulusal Rehber? hazırlanacak.

GİRİŞ ÇIKIŞTA ÖNEMLER Polis, öncelikle okul giriş çıkışlarında trafik ve asayiş yönünden önlemler alacak. Öğrenciler şiddet ve şiddet içeren eylemlere karşı korunacak.

UYUŞTURUCUYA YAKIN TAKİP Öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunmasına yönelik önlemlerin yanı sıra okulların yakın çevresinde bulunan umuma açık yerler ile park ve bahçelere yönelik denetimler yapılacak.

SERVİSLERE DENETİM Zararlı elektronik oyunların olumsuz etkilerine yönelik tedbirler alınacak. Okul servis araçlarına yönelik denetimler artırılacak.

Büyük kentlerde başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise Türkiye'de ilk ve ortaöğretim düzeyinde 48 bin okul bulunduğunu, ancak uygulamanın ilk aşamada 30 bin okulu kapsayacağını belirttiler. Bakanlık yetkilileri, küçük yerleşim yerlerindeki bazı okullar için bu tür bir ihtiyaç bulunmadığını, büyük kentlerdeki bazı özel okulların da özel güvenlik sistemi kurduğu için böyle bir uygulamaya ihtiyaç duymadıklarını ifade ettiler. Sadece 30 bin okulu kapsaması durumunda da Türkiye genelinde yaklaşık 190 bin olan polis sayısının yetersiz kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Polise uyuşturucu eğitimi

Personel açığı bulunan polis teşkilatında okullarda görevlendirilecek polislerin bütün gün boyunca okulda durması yerine, okulların giriş ve çıkış saatlerinde okul önlerinde nöbet tutması planlanıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, nöbet tutacak polislere uyuşturucu madde konusunda kurs verirken, sokak çeteleriyle de nasıl mücadele edilmesi konusunda eğitimler verecek. Ayrıca okulların çıkış saatlerinde resmi ekipler destek amacıyla okul çevrelerinde dolaşacak.

İçeride mi dışarıda mı?

Okullarda görev yapacak sivil polislerin okul içinde mi, dışında mı duracağı ise tartışma konusu oldu. Sivil kıyafetli polislerin okul giriş çıkışlarında görev yapacağı ve okul müdürlüğünün davet etmesi durumunda içerde de görev yapabileceği belirtiliyor. Ancak uygulamada sivil polislerin kendi insiyatifiyle okul içinde de görev yapmasının engellenemeyeceği de ifade ediliyor. TBMM Milli Eğitim komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam da polis memurlarının okul içinde değil, dışında görev yapmalarının daha doğru olacağını söyledi. Sağlam, ?Bana göre okul dışında ve resmi kıyafetle görev yapmaları caydırıcılık açısından daha etkili olur? dedi.

Bu rakamlara göre polis yetersiz kalır

Tüm Türkiye'de 200 bin polis görev yapıyor. Toplam okul sayısı 67 bin, öğrenci sayısı ise 15 milyon. İstanbul'da ise 27 bin polis memuru var. Kentte 820'si lise olmak üzere 2 bin 592 okulda eğitim veriliyor. Öğrenci sayısı 2.5 milyon.

TEPKİLER

* Alaattin Dinçer- Eğitim Sen. Gen. Bşk.

Fişleme amaçlı önlem!

Okullar, öğrenciler, öğretmenler ve diğer eğitim emekçileri hakkında ?istihbarat toplama? ve onları ?sürekli gözetim altında? tutmaya hizmet edecek bu uygulama pedagojik açıdan sorunludur. Okul ortamlarında polisin bulunması öğrencilerin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Okul içinde sivil ya da resmi polis kabul edilemez. Okullarda hukukun yerine polisi egemen kılmak, ülkede de hukuk devleti yerine polis devletini savunanların zihniyetidir. Bu nedenle imzalanan protokol iptal edilmelidir.

* Mehmet Aydoğan- Eğitim Sendikası

Suçu öğrenciye atıyorlar

YIllardIr okullarda şiddet kol geziyorken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorunu çözmek yerine suçu öğrencilere atması düşündürücü. Şiddet sosyo-ekonomik nedenlerin ortaya çıkardığı bir olgudur. Dolayısıyla çözümü, uygulanan sosyal-ekonomik politikaların yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmaktan geçer.

* İnci Vural- Pedagog

Çocuğun ruh hali bozulur

Polİs, ihtiyaç duyulan iletişimi kuramayacaktır. Belki de çocuklarda psikolojik olarak paranoid bir durum geliştirebilir. Sürekli izleniyorum durumu oluşturabilir. Önerim her okula şiddeti çözecek daha fazla eğitimci mümkünse yaşam koçu olabilecek nitelikte pedagogların görevlendirilmesi. Polisin tek başına bu sorunu çözeceğini düşünmüyorum.

* Üstün Öngel- Sosyal psikolog

Öğretmenlere polis lazım

Okullara polis konulacağına, her öğretmenin başına polis konulması daha iyi çözümdür. Milli Eğitim Bakanlığı önce bazı öğretmenlerin uyguladığı şiddetin çözümünü bulsun. Okulda polis bekletmek şiddeti engellemez. Çözüm şiddeti oluşturan etkenleri yok etmektir.

* Belgin Temur- Psikolojik Reh. Prog. Dern.

Şiddet engellenmez

Polİs aracılığıyla çocuğu korkutarak şiddet engellenemez. Çünkü bu, çocukta ?Birinin varlığından dolayı kendimi kontrol etmeliyim? hissi uyandırır. Oysa çocuklara otokontrolü, kendi kendini kontrol etmeyi öğretmeliyiz. Okul rehberlik servislerinin güçlendirilmesi çok önemli. Uygulanacak 50-60 çözümden sonra, polis desteği düşünülebilir. Problemin varlığından sonra müdahale etmek farklı bir şey, olmadan engellemek farklı bir şey.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber