2008, borsada en dalgalı yıl olacak

Haber Giriş : 30 Aralık 2007 09:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Piyasalar 2007 yılını ABD'deki mortgage krizinin gölgesinde geçirirken, piyasa oyuncuları 2008'de temkinli duruşunu korumaya çalışacak.

ANKA'ya konuşan uzmanlar, uluslar arası piyasalardaki gelişmelerden doğrudan etkilenen Türkiye'de önümüzdeki dönem için öngörülen reformların hayata geçirilmesi gerektiğinİ vurgulayarak, ?2008 yılı Borsada görebileceğimiz en dalgalı yıl olacak? uyarısında bulundular.

Uzmanların görüşleri şöyle:

-?İLK ÇEYREKTE YÖNÜMÜZÜ BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ?-

HSBC Başekonomisti Murat Ülger:

?Hem yurt içi hem yurt dışı piyasalar, yeni yıla belirsizlikle giriyor. Tüm piyasa oyuncuları 2008'in ilk çeyreğinde yönünü bulmaya çalışacak. Türkiye'deki reform gayretleri ve özelleştirme hamleleri piyasalar bir ivme kazandırabilir. Yılın ilk çeyreğinde iç talebin etkisi ile büyüme, biraz artacak ve yılsonunda yüzde 5.5 seviyesine ulaşacak. Enflasyon oranı ise yılsonunda yüzde 6'lar civarında gerçekleşir. Faiz indirimlerinde gidilecek alan önemli miktarda daraldı. Önümüzdeki yıl, 2007'deki gibi bir hız olmaz. 2008'in tamamı için en fazla 100 baz puanlık bir faiz indirimi beklentimiz var.?

-?2008 BORSA'DAKİ EN DALGALI YIL OLACAK?-

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert:

?Yeni yılın ilk günleri genel olarak sakin geçecek. Dolar kuru yılı 1.17-1.18 civarında kapatacak, faizlerde ise 16.5 seviyesi görülür. Şu anda piyasadaki işlem hacmi çok düşük. Borsada her şeye rağmen güçlü bir direnç gözleniyor. Endeksin 2007'yi 56 bin seviyesinde kapatmasını bekliyoruz. 2008'in geneline baktığımız zaman reel faizlerde düşüş olasılığının az olduğunu söyleyebiliriz. Uluslararası piyasalardaki mevcut çalkantı nedeniyle, 2008 yılı borsada görebileceğimiz en dalgalı yıl olacak. 2008 için enflasyon beklentimiz yüzde 6.6, büyüme beklentimiz ise yüzde 5.3.?

-?YENİ YIL, PİYASALAR İÇİN PEK PARLAK OLMAYACAK?-

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay:

?Piyasalar yeni yıla çok hacimsiz giriyor. Goldman Sachs'ın Citigroup, JP Morgan ve Merrill Lynch'in 4. çeyrekte mortgage kaynaklı zararlarının 2 kat fazla olacağını açıklaması olumsuz bir gelişme. 2008'in uluslararası piyasalar açısından pek parlak geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Türkiye de yurtdışı piyasaların durumundan etkilenecektir.?

-?MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON HEDEFLEMESİ ÇOK YANLIŞ?-

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç:

?Yeni yılda hem uluslararası piyasaları hem de Türkiye'yi etkileyecek üç önemli faktör var. Bunlar büyüme, enflasyon ve kredi sorunları. Son rakamlara göre, ABD'deki kredi sorunu, Çin ve Suudi Arabistan'ın yardımı ile aşılmaya çalışılıyor. Bu iki ülke, ABD'de özellikle gayrimenkul ve finans sektörüne büyük ilgi gösteriyor. Bu durum devam ederse, uluslararası piyasalardaki dalgalanma çok büyümeden aşılabilir. Türkiye'de 2008 yılında yüzde 5.5-5.7 arası bir büyüme bekliyoruz. Enflasyon tahminimiz ise yüzde 6 civarında. Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi çok yanlış. Kullandığı endeksin petrol ve gıda fiyatlarını içermemesi doğru değil. Çünkü bu iki kalem, enflasyonu ve cari açığı doğrudan etkiliyor. 2008 yılında da faiz indirimleri devam etmeli.?

-?YENİ YILIN İLK GÜNLERİNDE FAİZ AŞAĞI SEYİR İZLER?-

TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın:

?Yeni yılda hükümetin reform paketini hızlandıracak olmasına yönelik beklentiler, piyasanın moralini iyi tutacaktır. Ancak, uluslararası piyasalarda yaşanacak dalgalanmalara dikkat edilmeli. Yeni yılın ilk günlerinde faizlerde bir miktar aşağıya hareket olabilir. Endeks ise, kısa vadede yukarıya doğru seyredecektir.?

-?BÜYÜMENİN DÜŞMESİ, REFORM İŞTAHINI AZALTABİLİR?-

AK Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar:

?Türkiye piyasalarında 2008 yılının geneli için olumlu bir hava olacağını söylemek zor. Yeni yıl için belirlenen enflasyon hedefine kimse inanmıyor, zaten enerjiye gelen zamlar da bu fikri kuvvetlendirdi. Zamlar, enflasyonla birlikte büyümeye de olumsuz etki edecek. Yeni yılda güçlü bir büyüme olmayacağını tahmin ediyoruz. 2008'in genelinde ortalama yüzde 7 enflasyon ve yüzde 5.2 civarında bir büyüme tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıl, ABD'deki enflasyon/büyüme tartışmalarının Türkiye'ye de sıçrayacağı bir yıl olacak. Büyümenin tahminlerin altında gelmesi, hükümetin reform iştahını azaltabilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber